Michael Landau and his style&sound

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
merk

Re: Michael Landau and his style&sound

Post by merk » 11 Dec 2013, 13:24

slažem se sa gagijem. mislim, da je landau u svojoj suštini veliki minimalist i da se to i jasno reflektira u njegovoj muzici i pristupu.ja ga baš zbog toga i volim. mislim, da se neovisno o tome, šta trenutno daju u javnost i on i scott, a na kraju krajeva i robben, nekako polako vračaju osnovnoj konfiguraciji: znači gitara pojačalo - ili barem blizu toga, svirci sa što manje efekta. svakom od njih sa svojim prepoznatljivim stilom i "prstima" drugo i ne treba.
koliko vidim kod sebe, sa godinama i nazovi je zrelošću ( :O.o: :O.o: :O.o: ) i ja neovisno o svim pedalama, koje imam kod kuće, polako izbacujem "nepotrebno". i kraju ostaju na boardu volume, wah, delay i booster/distorsion.
istina, da se tada čovek na kraju zapita, zašto se onda kupuju sve te brojne pedale, :oops: :cao: ali kao što sami znate - to je opet prića iz nekog drugog filma.

Gagi

Post by Gagi » 13 Dec 2013, 11:13

merk tako je, utvrdili smo istu stvar, u ovom dobu svega&svačega vezanog za gitarski zvuk nekako se zaboravi samo sviranje i ode se u beskrajno gaženje pedala i vrtenje potova umesto posvećivanja samoj sviračkoj veštini, mada suštinski gitarski minimalizam primetno nadolazi rekao bih, polako ali sigurno :)

Htedoh da te pitam kakvi su ti utisci sa SM Fuzzom? Kakav je sa ostalim drive pedalama i u živoj svirci sa bendom?

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 13 Dec 2013, 18:34

Gagi wrote:apropo Vertex-a slušaj ovaj fuzić, da l' će Majki odoleti ovoj bombonici.
Boga pitaj kako to radi, meni na Youtube sve drive pedale rade isto. Kad prislone onaj jadan mikrofončić od kamere na odvrnuto pojačalo, a plus i sam site dodatno sabije snimak priikom upload-a, dobije se takva nenormalna kompresija da i najbeživotnija, najprštavija distorzija zvuči namunjeno. Mislim da, ustvari, ne bi bilo loše napraviti pedalu tipa ''Poor Man's Youtube Review Compressor'', dobro bi došla u nekim live situacijama. :ziveli:

merk

Post by merk » 14 Dec 2013, 14:24

gagi, šta se tiće SM fuzza: to je onaj zvuk, koji sam tražio! a tražio sam fuzz, nikako prepotenciran, više za boju. kao sa svim efektima i njega upotrebvljavam samo toliko, da mi malo "isprlja" ton, a sa boostom ga dignem do nivoa, da ispliva iz proseka. sve ostalo radim sa potovima na gitari.
teško mi je govoriti o zvuku, jer ga uši svakog od nas drukčije "prepoznaju". meni lično je npr. fuzz face previše prljav, a na SM mi je nekako lakše regulirati traženu niansu, a u kobinaciji sa ostalim pedalama na mom boardu radi besprekorno i odlično se uklapa. otprilike tako, kako se čuje na youtubu, sa razlikom, da ga ja koristim stvarno diskretno.

Gagi

Post by Gagi » 22 Dec 2013, 20:23

Zanimljiva primena, tvoj opis montiranog tona mi već daje neke ideje :)

Meni je trenutno ovakav suvkast ton u glavi :)

Naravno odmah se i "ovo" tu potkralo :lol: :

Image

:ziveli:

merk

Post by merk » 22 Dec 2013, 22:49

da, da, otprilike takav ton!!! durty soft.
dobro gagi, pa i taj ceriatone je za početak sasvim o.k., kad već ne možeš nači dumble-a, šta misliš? :XD: :XD: :XD:

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 23 Dec 2013, 03:47

Dobro delje ovaj bradonja na klipu, uvek imam ''guilty pleasure'' kad slušam likove koji ovako namazano peglaju pentatoniku. Inače, smejaćete se, ali meni ovaj Landau strat zvuči isto kao moja ''Belka'' (beli Road Worn 60's strat). Ima malo do toga što je na Road Worn-u i Landau-ovim stratovima apsolutno isti vrat i setup - vintage C profil, 7.25 radijus, Dunlop 6105 pragovi, i naravno dobar razmak između žica i pragova. Ali mislim da opet ima više u onome što sam rekao u prethodnom postu - da Youtube-u nije verovati.
Elem, da potpomognem temu - na stranu što su reviews na Youtube lošeg zvučnog kvaliteta, generalno mi je bedak što svi kad rivjuišu neki fuzz to čine sa volume potom non-stop odvrnutim do daske. Meni je uvek bila interesantnija ona druga strana fuzz-a, kad se malo smanji gitara na potu, pa se svira ritam svirka kroz fuzz (ala ''Axis: Bold As Love'')... Ja bih na fuzz-u prvo to gledao, koliko je čist i kolliko ''karameliše'' ton kad je volume pot na gitari na pola, pa bih tek onda gledao kako se ponaša ''wide open''. Ovako, manje-više svi rade isto, jedino se čuje da li je germanijum ili silikon (a i to jedva). Jeb'o ih Nigel Tufnel. :metal:

merk

Post by merk » 23 Dec 2013, 15:07

točno. baš o tome je bilo govora. fuzz je kao i svi ostali efekti samo dodatak, sve ostalo bi trebalo biti produkt gitare i pojačala.

ne znam, da li ga znaš, ali saslušaj klipove od scotta mckeona (http://youtu.be/63P5VQ77w1k, http://youtu.be/xo7K9AKuuAg).momak na trenutke preteruje, ali u osnovi zna, kako se barata fuzzom. IMO.

Gagi

Post by Gagi » 24 Dec 2013, 08:38

@merk potpuno si u pravu, nažalost dok ne postanem premijer države ništa od toga :cry:, baš nešto razmišljam ovih dana o nekoj dumble-in-the-box pedalici, kakva su tvoja iskustva i šta preporučuješ?
merk wrote:točno. baš o tome je bilo govora. fuzz je kao i svi ostali efekti samo dodatak, sve ostalo bi trebalo biti produkt gitare i pojačala.
:bambi: :1:

@tommy ništa ti ne verujem u vezi tvog strata, mora da se proveri to uz neko pivo :lol:. Evo jednog snimka koji baš dobro opisuje jedan od fuzzova koje bih voleo da posedujem:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 24 Dec 2013, 10:30

Gagi wrote:kakva su tvoja iskustva i šta preporučuješ?
jao, pa bas mi je drago sto si ME pitao :mrgreen:
salim se, neka merk odgvori, a ja bih samo pored uobicajenih osumnjicenih dodao i ovo

http://blackstoneappliances.com/

http://blackstoneappliances.com/Sound_Clips.htm

http://www.youtube.com/watch?v=dZ-KnOZvFP0 - negde na pola klipa lik krece da svira, kroz tranzistorskog marshalla to zvuci odlicno, a pedala se cisti ko fuzz face, glassy at low volumes, full and dark at high volumes

cim mi prodje neka frka pravim pa javljam utiske

Gagi

Post by Gagi » 25 Dec 2013, 07:35

Sviđa mi se na klinu tj. kad je gitarski volume pot na oko pola, na 10ki me nije nešto pogodio jer je dosta taman i zatvoren što ti kažeš, mada to je sa njegovog setapa koji je po difoltu takav:

Cortex wrote:cim mi prodje neka frka pravim pa javljam utiske i obavezno ti šaljem da probaš
Pa dobro, kad si baš navalio, može! :mrgreen: :lol: :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Dec 2013, 08:40

Jeste, ali ovo da se ubijes. :bambi:

merk

Post by merk » 27 Dec 2013, 13:51

gagi, moje iskustvo "u živo" sa dumble in box pedalama počinje i prestaje sa mojim zendrivom, prijateljevim dumkudom, menatone howie-jem i providence stampede.
daleko najbliži osnovnoj varianti tona dumbla (ford, carlton) je po mome ipak zendrive. zendrive je više/ustvari manje od overdrive-a. neovisno o tome koliko ga otvaraš ostaje i dalje dovoljno transpatrentan, što mi kod ostalih overdriva tipa TS 808 smeta. nisam imao priliku svirati pravi dumble amp osim ceriatone klonova (koji su usput rečeno više nego odlični - i po dostupačnim cenama), tako da kao referenca ostaje samo ono, što se može čuti na internetu, a najviše ono što sam čuo u živo u ljubljani kod robbena forda. posle koncerta sam razgovarao s njim baš oko njegovog tona i kaže, da je na turnejama po evropi sasvim zadovoljan kombinacijom fender pojačala (obično super reverb i twin) i zendrive-a, jer su u pitanju samo nijanse, kad se radi o razlici u tonu, kad kod kuće svira na dumblu.

dumkudo je odlična, profesionalno urađena pedala, sa pretpostavkom, da to više nije samo dumble, nego je mnogo rađeno na tome, da zvuči još modernije. intenzivan gain, podešavanja u različite moguče moduse, ... nema da nema. takav sam utisak dobio i kod ostale trojice. kako izgleda, jedini je hermida bio fokusiran stvarno samo na to, da dumble kao pojačalo upakuje u što manju kutiju, dok su tanabe, etc. tražili dalje i hteli dobiti još više. i uspeli. svakako nije za odmet ono, šta su uradili, ako to neko želi - ove pedale mu to svakako nude.

ali kao što sam rekao, ja sam - kao starac, zaljubljen u old school - tražio i sve to dobio u zendrivu.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 27 Dec 2013, 14:16

U čemu je uopšte fora oko tog Dumble tona? Znam da je to ono što ljudi opisuju kao Robben Ford / Larry Carlton zvuk; ali meni je njihov zvuk uvek bio prepoznatljiv pre svega kao zvuk gitare sa dva magneta u srednjoj poziciji (oba uključena), na blagom drajvu. Mislim, toliko mi je zvuk te pozicije specifičan da je teško razaznati koliko tu samo pojačalo učestvuje u boji tona. Ono gde mi je razgovetnije je stari setup Erica Johnsona sa tri pojačala od kojih je jedno bilo Dumble u koji je išao Fuzzface - i znam da mi se, od ta tri zvuka, taj najmanje dopadao. Ali, opet, tu je zvuk maskiran pedalom... Dakle, šta je uopšte Dumble ton?

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 27 Dec 2013, 14:23

Gagi wrote:@tommy ništa ti ne verujem u vezi tvog strata, mora da se proveri to uz neko pivo :lol:.
A kako drugačije? :ziveli:

Post Reply