Omiljeni gitaristi?

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
DrGreenthumb
MF veteran

Re: Omiljeni gitaristi?

Post by DrGreenthumb » 27 May 2008, 14:05

Od novije garde mi je (jos uvek) interesantan Guthrie Govan. Od starijih, bez nekog reda, Holdsworth, Larry Carlton, Robben Ford, Steve Vai i naravno THE MAN Scot Henderson:)
Cheerz!

BluesBoy

Post by BluesBoy » 28 May 2008, 01:43

nije bitan redosled
MIROSLAV TADIC
CLAPTON
DJANGO
SANTANA
BB KING
BUDY GAY
SON HOUSE
ma stvarno ih dosta ima

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Jun 2008, 14:40

U, bre , niko da pomene tatu rok-gitare:

1. Jeff Beck

moram da priznam da sam jos daaaavno cuo za ovog coveka, ali ga nisam ozbiljnije slusao.(Mada sam dobrano mator :oops: )
Tek pre godinu (mozda i manje) sam video neke njegove koncertne snimke(You Tube je cudo kad je muzicko obrazovanje u pitanju:)), a onda i nabavio nekoliko albuma.
To je gitarista posle cijeg slusanja sam shvatio sta znaci ona fraza 'pevanje gitarom'...
Takvu dinamiku, inventivnost i upotrebu tremola NISAM NIKAD cuo. Evo samo jedan primer:

I da, to je jedan od gitarista koga jaaaaako tesko mozete kopirati. :wink:

2. SRV

Volim njegov jedinstveni ton( esencija mocnog Strat svuka:)) i njegovo legato fraziranje,a i freneticne momente :lol: , a mislim da je solo u ''Tin Pan Alley'' najlepsi bluz-solo koji su moje usi cule(dobro, nisam ja neki fan bluza, pa to i nije neko merilo:))

3. Joe Satriani
Jbg, oni njegovi ritmicki neobicni legato-pasazi su cudo, obozavam ih, kao i besprekorni, debeo i mastan ton!
Nije on neki vrhunski kompozitor, i tehnicki/brzinski mag, ali Satriani je Satriani. :)

4. Santana

Ako je vrhunski gitarista onaj koga cete prepoznati vec po prva dva tona koja okine u solu, onda je Santana definitivno jedan od onih koji se mogu okititi tom titulom! Tako topao i intenzivan, a karakteristican i prepoznatljiv zvuk nema niko. Jos od Gibson faze njegov ton/zvuk su posebni i mozete ga nepogresivo prepoznati i izdvojiti medju stotinama drugih. (Cak i laici, ljudi koji samo slusaju muziku(ili koji ne tamburaju), slazu se da Santana ima opasno karakteristican zvuk). A fraziranje je posebna prica. Dobar je matori Santana, dobar... :D

5. Paul Gilbert

Trenutno moj omiljeni sreder. Nije najbrzi, ali svira neverovatno cisto i ima opasno dobar rad i leve i desne ruke, i sirok tehnicki dijapazon(ima tu pickinga, pa string-skippinga, pa kombinacija pickinga i legata, kasicica tappinga, zlicica arpeggia) U svakom slucaju - raznovrsno i bogato.
Na YouTube se mogu naci odlomci iz njegovih skola, i moram priznati da imam utisak da je vrlo simpatican, opusten i duhovit covek i odlican pedagog(sjajno objasnjava svoje gitarske trikove). A posebno priznanje zasluzuje zato sto se na novom albumu uspeo suzdrzati od eksplozivnih solaza skoro citava tri minuta(odlicna obrada Suite Modale Ernesta Bloha).

E sad, kad bismo poceli da redjamo gitariste koji nisu u rock-u (i popularnom blues -rocku), ne znam di bi stigli...

Poseban pozdrav jednom forumasu koji je spomenuo J Mascisa i Thurston Moora i kolegu... :) :D Ja bih tu ubacio i Grahama Coxona iz Blura i gitaristu Pixies-a(Joey Santiago).

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 07 Jun 2008, 14:53

sinisake wrote: 3. Joe Satriani ...Nije on neki vrhunski kompozitor...
:eek7: :hmm: :hmm: :hmm: :hmm: :eek4i_2:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Jun 2008, 15:59

Pa jbt, ima on nekoliko lepih pesama, a ostatak je (ispod)prosecan.(Slusam njegove lepe solaze, a ne harme i (katkad vrlo banalne) melodije:))
Izvini ako sam te uvredio, ali eto, cika Joe-a nikad nisam dozivljavao kao omiljenog rok-kompozitora.
Mnogo vise volem neke druge(mogao bi da usledi spisak od oko 100-200 imena:))

A i ne znam zasto sam to napisao, kad vec govorimo o instrumentalistima - gitaristima. :hide:
Da, zato sto su na pocetku neki govorili da se ponavlja, da nije bog zna kako inovativan, da su mu svi albumi isti...(Ja sam bio nezniji)

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 07 Jun 2008, 18:32

hehe ma daleko od toga da se ja vredjam na takve stvari,samo mi je cudno bilo.Pa bas jeste dobar kompozitor.I jeste inovativan s'obzirom da je uveo instrumental rock u modu...ne razumem ljude koji tvrde suprotno...
Da,ponavlja se,(koliko znas muzicara koji se uopste ne ponavljaju? :mrgreen: )i mislim da su mu poslednji albumi realativno slabi,ali sta sad.Dovoljno je vec uradio da vise nije ni bitno,zar ne? :D

Meni ce uvek cika Joe biti na listi najboljih gitarista na svetu.... :)

Pozdrav!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 07 Jun 2008, 18:38

hmm, OT...

bas zbog toga sto su mu zadnji albumi bili losiji, mzda ga je to navelo na ovo

viewtopic.php?f=49&t=3204

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 07 Jun 2008, 18:43

Pa odlicno...upravo to cekamo mi svi Satriani fanovi,da malo izadje iz svoje "comfortable zone" ili u prevodu-da nesto promeni...

Jeste da ti superstar bendovi uglavnom ne izadju na dobro,ali ko zna... :D

Hvala na informaciji!

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 13 Jun 2008, 00:18

brate nemojte se ljutite, al kad cujem rec "shredder" kenja mi se... na takve tipove sam se lozio dok sam imao 10 godina a i to shred nekako prikazuje gitaru kao parce drveta koje ce neko sad da odvali od drndanja...

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 18 Jun 2008, 21:50

Duane wrote:brate nemojte se ljutite, al kad cujem rec "shredder" kenja mi se... na takve tipove sam se lozio dok sam imao 10 godina a i to shred nekako prikazuje gitaru kao parce drveta koje ce neko sad da odvali od drndanja...
:lol:

Respect! :lol:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 23 Jun 2008, 20:25

respect i tebi sto respectujes mene Oo XD

EVH

Post by EVH » 01 Jul 2008, 16:03

Pa ovako, bez narocitog redosleda:
SRV, Steve Lukater, Vai, Eddie VH, Eric Johnson...i much more (ovo je trenutno) :mrgreen:

XaPa

Post by XaPa » 09 Jul 2008, 23:36

Richy Blackmore,Jimy Page,Santana,DIre Straiz,Eric Clapton(izvinite ako ima gresaka pri pisanju imena)
a od domacih gitarista:Ranko Svorcan(atomsko skloniste),Tocak(smak) 8)

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 10 Jul 2008, 20:21

Sead Lipovaca Zele (divlje jagode),Vlatko Stefanovski,Tocak,Angus Young,Slash

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 11 Jul 2008, 00:49

E da Slash :)
potom:

Jimi Hendrix
SRV