Omiljeni gitaristi?
Moderators: dejankuki, Critical, Trooper
- DrGreenthumb
- MF veteran
Re: Omiljeni gitaristi?
Od novije garde mi je (jos uvek) interesantan Guthrie Govan. Od starijih, bez nekog reda, Holdsworth, Larry Carlton, Robben Ford, Steve Vai i naravno THE MAN Scot Henderson:)
Cheerz!
Cheerz!
nije bitan redosled
MIROSLAV TADIC
CLAPTON
DJANGO
SANTANA
BB KING
BUDY GAY
SON HOUSE
ma stvarno ih dosta ima
MIROSLAV TADIC
CLAPTON
DJANGO
SANTANA
BB KING
BUDY GAY
SON HOUSE
ma stvarno ih dosta ima
U, bre , niko da pomene tatu rok-gitare:
1. Jeff Beck
moram da priznam da sam jos daaaavno cuo za ovog coveka, ali ga nisam ozbiljnije slusao.(Mada sam dobrano mator
)
Tek pre godinu (mozda i manje) sam video neke njegove koncertne snimke(You Tube je cudo kad je muzicko obrazovanje u pitanju:)), a onda i nabavio nekoliko albuma.
To je gitarista posle cijeg slusanja sam shvatio sta znaci ona fraza 'pevanje gitarom'...
Takvu dinamiku, inventivnost i upotrebu tremola NISAM NIKAD cuo. Evo samo jedan primer:
I da, to je jedan od gitarista koga jaaaaako tesko mozete kopirati.
2. SRV
Volim njegov jedinstveni ton( esencija mocnog Strat svuka:)) i njegovo legato fraziranje,a i freneticne momente
, a mislim da je solo u ''Tin Pan Alley'' najlepsi bluz-solo koji su moje usi cule(dobro, nisam ja neki fan bluza, pa to i nije neko merilo:))
3. Joe Satriani
Jbg, oni njegovi ritmicki neobicni legato-pasazi su cudo, obozavam ih, kao i besprekorni, debeo i mastan ton!
Nije on neki vrhunski kompozitor, i tehnicki/brzinski mag, ali Satriani je Satriani.
4. Santana
Ako je vrhunski gitarista onaj koga cete prepoznati vec po prva dva tona koja okine u solu, onda je Santana definitivno jedan od onih koji se mogu okititi tom titulom! Tako topao i intenzivan, a karakteristican i prepoznatljiv zvuk nema niko. Jos od Gibson faze njegov ton/zvuk su posebni i mozete ga nepogresivo prepoznati i izdvojiti medju stotinama drugih. (Cak i laici, ljudi koji samo slusaju muziku(ili koji ne tamburaju), slazu se da Santana ima opasno karakteristican zvuk). A fraziranje je posebna prica. Dobar je matori Santana, dobar...
5. Paul Gilbert
Trenutno moj omiljeni sreder. Nije najbrzi, ali svira neverovatno cisto i ima opasno dobar rad i leve i desne ruke, i sirok tehnicki dijapazon(ima tu pickinga, pa string-skippinga, pa kombinacija pickinga i legata, kasicica tappinga, zlicica arpeggia) U svakom slucaju - raznovrsno i bogato.
Na YouTube se mogu naci odlomci iz njegovih skola, i moram priznati da imam utisak da je vrlo simpatican, opusten i duhovit covek i odlican pedagog(sjajno objasnjava svoje gitarske trikove). A posebno priznanje zasluzuje zato sto se na novom albumu uspeo suzdrzati od eksplozivnih solaza skoro citava tri minuta(odlicna obrada Suite Modale Ernesta Bloha).
E sad, kad bismo poceli da redjamo gitariste koji nisu u rock-u (i popularnom blues -rocku), ne znam di bi stigli...
Poseban pozdrav jednom forumasu koji je spomenuo J Mascisa i Thurston Moora i kolegu...
Ja bih tu ubacio i Grahama Coxona iz Blura i gitaristu Pixies-a(Joey Santiago).
1. Jeff Beck
moram da priznam da sam jos daaaavno cuo za ovog coveka, ali ga nisam ozbiljnije slusao.(Mada sam dobrano mator

Tek pre godinu (mozda i manje) sam video neke njegove koncertne snimke(You Tube je cudo kad je muzicko obrazovanje u pitanju:)), a onda i nabavio nekoliko albuma.
To je gitarista posle cijeg slusanja sam shvatio sta znaci ona fraza 'pevanje gitarom'...
Takvu dinamiku, inventivnost i upotrebu tremola NISAM NIKAD cuo. Evo samo jedan primer:
I da, to je jedan od gitarista koga jaaaaako tesko mozete kopirati.

2. SRV
Volim njegov jedinstveni ton( esencija mocnog Strat svuka:)) i njegovo legato fraziranje,a i freneticne momente

3. Joe Satriani
Jbg, oni njegovi ritmicki neobicni legato-pasazi su cudo, obozavam ih, kao i besprekorni, debeo i mastan ton!
Nije on neki vrhunski kompozitor, i tehnicki/brzinski mag, ali Satriani je Satriani.

4. Santana
Ako je vrhunski gitarista onaj koga cete prepoznati vec po prva dva tona koja okine u solu, onda je Santana definitivno jedan od onih koji se mogu okititi tom titulom! Tako topao i intenzivan, a karakteristican i prepoznatljiv zvuk nema niko. Jos od Gibson faze njegov ton/zvuk su posebni i mozete ga nepogresivo prepoznati i izdvojiti medju stotinama drugih. (Cak i laici, ljudi koji samo slusaju muziku(ili koji ne tamburaju), slazu se da Santana ima opasno karakteristican zvuk). A fraziranje je posebna prica. Dobar je matori Santana, dobar...

5. Paul Gilbert
Trenutno moj omiljeni sreder. Nije najbrzi, ali svira neverovatno cisto i ima opasno dobar rad i leve i desne ruke, i sirok tehnicki dijapazon(ima tu pickinga, pa string-skippinga, pa kombinacija pickinga i legata, kasicica tappinga, zlicica arpeggia) U svakom slucaju - raznovrsno i bogato.
Na YouTube se mogu naci odlomci iz njegovih skola, i moram priznati da imam utisak da je vrlo simpatican, opusten i duhovit covek i odlican pedagog(sjajno objasnjava svoje gitarske trikove). A posebno priznanje zasluzuje zato sto se na novom albumu uspeo suzdrzati od eksplozivnih solaza skoro citava tri minuta(odlicna obrada Suite Modale Ernesta Bloha).
E sad, kad bismo poceli da redjamo gitariste koji nisu u rock-u (i popularnom blues -rocku), ne znam di bi stigli...
Poseban pozdrav jednom forumasu koji je spomenuo J Mascisa i Thurston Moora i kolegu...

- goodlikesweeper
sinisake wrote: 3. Joe Satriani ...Nije on neki vrhunski kompozitor...

Pa jbt, ima on nekoliko lepih pesama, a ostatak je (ispod)prosecan.(Slusam njegove lepe solaze, a ne harme i (katkad vrlo banalne) melodije:))
Izvini ako sam te uvredio, ali eto, cika Joe-a nikad nisam dozivljavao kao omiljenog rok-kompozitora.
Mnogo vise volem neke druge(mogao bi da usledi spisak od oko 100-200 imena:))
A i ne znam zasto sam to napisao, kad vec govorimo o instrumentalistima - gitaristima.
Da, zato sto su na pocetku neki govorili da se ponavlja, da nije bog zna kako inovativan, da su mu svi albumi isti...(Ja sam bio nezniji)
Izvini ako sam te uvredio, ali eto, cika Joe-a nikad nisam dozivljavao kao omiljenog rok-kompozitora.
Mnogo vise volem neke druge(mogao bi da usledi spisak od oko 100-200 imena:))
A i ne znam zasto sam to napisao, kad vec govorimo o instrumentalistima - gitaristima.

Da, zato sto su na pocetku neki govorili da se ponavlja, da nije bog zna kako inovativan, da su mu svi albumi isti...(Ja sam bio nezniji)
- goodlikesweeper
hehe ma daleko od toga da se ja vredjam na takve stvari,samo mi je cudno bilo.Pa bas jeste dobar kompozitor.I jeste inovativan s'obzirom da je uveo instrumental rock u modu...ne razumem ljude koji tvrde suprotno...
Da,ponavlja se,(koliko znas muzicara koji se uopste ne ponavljaju?
)i mislim da su mu poslednji albumi realativno slabi,ali sta sad.Dovoljno je vec uradio da vise nije ni bitno,zar ne?
Meni ce uvek cika Joe biti na listi najboljih gitarista na svetu....
Pozdrav!
Da,ponavlja se,(koliko znas muzicara koji se uopste ne ponavljaju?

Meni ce uvek cika Joe biti na listi najboljih gitarista na svetu....

Pozdrav!
hmm, OT...
bas zbog toga sto su mu zadnji albumi bili losiji, mzda ga je to navelo na ovo
viewtopic.php?f=49&t=3204
bas zbog toga sto su mu zadnji albumi bili losiji, mzda ga je to navelo na ovo
viewtopic.php?f=49&t=3204
- goodlikesweeper
Pa odlicno...upravo to cekamo mi svi Satriani fanovi,da malo izadje iz svoje "comfortable zone" ili u prevodu-da nesto promeni...
Jeste da ti superstar bendovi uglavnom ne izadju na dobro,ali ko zna...
Hvala na informaciji!
Jeste da ti superstar bendovi uglavnom ne izadju na dobro,ali ko zna...

Hvala na informaciji!
brate nemojte se ljutite, al kad cujem rec "shredder" kenja mi se... na takve tipove sam se lozio dok sam imao 10 godina a i to shred nekako prikazuje gitaru kao parce drveta koje ce neko sad da odvali od drndanja...
Duane wrote:brate nemojte se ljutite, al kad cujem rec "shredder" kenja mi se... na takve tipove sam se lozio dok sam imao 10 godina a i to shred nekako prikazuje gitaru kao parce drveta koje ce neko sad da odvali od drndanja...

Respect!

respect i tebi sto respectujes mene Oo XD
Pa ovako, bez narocitog redosleda:
SRV, Steve Lukater, Vai, Eddie VH, Eric Johnson...i much more (ovo je trenutno)
SRV, Steve Lukater, Vai, Eddie VH, Eric Johnson...i much more (ovo je trenutno)

Richy Blackmore,Jimy Page,Santana,DIre Straiz,Eric Clapton(izvinite ako ima gresaka pri pisanju imena)
a od domacih gitarista:Ranko Svorcan(atomsko skloniste),Tocak(smak)
a od domacih gitarista:Ranko Svorcan(atomsko skloniste),Tocak(smak)

- johnny_b_good
Sead Lipovaca Zele (divlje jagode),Vlatko Stefanovski,Tocak,Angus Young,Slash
- sirac-šunka
- vragolan
E da Slash
potom:
Jimi Hendrix
SRV
Tommy Emmanuel
Larry Coryell