Wax polish

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Overdrive

Wax polish

Post by Overdrive » 19 Sep 2015, 21:09

Image

videh na nekom foumu da ljudi ovako tretiraju rosewood, a odavno i sam želim da mi drvo na jednom stratu ne izgleda suvo ko neka ćepanica, pa reko da pitam da li vi koristite ovaj "wax polish" i da li ima neki proizvod za drvo kod nas na tu temu..nešto sa voskom ovo ono..?

Rockatansky

Re: Wax polish

Post by Rockatansky » 20 Sep 2015, 02:29

Utrljam orahovo ulje za kosu... :)

komil

Post by komil » 20 Sep 2015, 08:28

Problem je što je wax polish samo ime, koje već neko vreme nema preterano veze sa voskom, ko zna kakvu hemiju utrljavaju ti ljudi u gitaru. Treba proveriti sastojke konkretnog proizvoda, pčelinji vosak sigurno ne bi štetio.

pisac

Post by pisac » 20 Sep 2015, 15:10

Par puta sam stavio prirodno hladno cedjeno maslinovo ulje.Jednom sam stavio neku posebnu braon kremu za odrzavanje koze,da bih ispunio neke mikro pore u drvetu,mislim na rosewood na vratu,i boja je zbog toga postala za nijansu tamnija.I vosak za odrzavanje drvenog namestaja je dobar verovatno,samo ne znam da li treba da se izglanca da bi se odstranio visak koji drvo ne upije.
Nekako sam se uvek plasio da ne stavim neku tecnost previse retku,pa da drvo upije vise nego sto treba i da mi se promeni rezonantnost zbog toga.Najvaznije je izbegavati agresivne supstance,zbog pragova.

Overdrive

Post by Overdrive » 20 Sep 2015, 15:22

pisac wrote:Par puta sam stavio prirodno hladno cedjeno maslinovo ulje.Jednom sam stavio neku posebnu braon kremu za odrzavanje koze,da bih ispunio neke mikro pore u drvetu,mislim na rosewood na vratu,i boja je zbog toga postala za nijansu tamnija.I vosak za odrzavanje drvenog namestaja je dobar verovatno,samo ne znam da li treba da se izglanca da bi se odstranio visak koji drvo ne upije.
Nekako sam se uvek plasio da ne stavim neku tecnost previse retku,pa da drvo upije vise nego sto treba i da mi se promeni rezonantnost zbog toga.Najvaznije je izbegavati agresivne supstance,zbog pragova.
kapiram da treba dosta vosak da se glanca

pa u tom pravcu gasujem ovu stvarčicu :D

Image

pisac

Post by pisac » 20 Sep 2015, 16:18

Vosak se moze naci u tri oblika.Ako koristite vosak u skoro elementarnom obliku,cvrstom,posle nanosenja se mora odstraniti visak-bas kao i kada nanesete kremu na cipele,posle toga morate oglancati cetkom.Ovde se radi o iskustvima,i improvizacijama.Uvek mozemo kupiti sredstva za negu rosewooda na vratu koja preporucuju u prodavnicama,fabricka.

coca

Post by coca » 20 Sep 2015, 21:50

evo i ja da kazem nesto iz moga iskustava,ako se koristi vosak(koji vec imate prirodni,rafinisani ili kako god.),moze i PA parafin da se koristi takodje,sistem je sledeci,vosak treba nanositi u tankim slojevima a onda ga utrljavati kruznim pokretima pamucnom ili jos bolje vunenom tkaninim u pravcu kazaljke na satu mislim na kruzne pokrete,brzina mora da bude takva da se trenjem stvori odgovarajuca temperatura (cca. 30-40-tak stepeni)koja ce lagano da otapa vosak i omoguci mu da lagano difunduje u najsitnije pore drveta u adekvatnoj koncentraciji i da se veze tamo gde treba da bi ostvario svoju funkciju/ulogu na drvetu...
dobra su takodje i cvrsta egzoticna ulja recimo nerafinisano palmino, kokosovo...,ali ih je jako tesko naci na ovim prostorima za ovakvu namenu...,dobro je i laneno ulje(ima ga po prodavnicama zdrave hrane),preporuka da se kupi sto kvalitetnije laneno ulje,neko je spomenuo orahovo isto dolazi u obzir,takodje je neko spomenuo i maslinovo...,sa limunovim pazite dobro posto ako se pretera u koncenraciji i kolicini hoce da odlepi freatboard,i takodje hoce da razglavi sve srafljene delove,mislim da omeksava drvo oko rupa za srafove(spoj vrata i tela kod set nek gitara,zatim srafove pickguarada,civija..) pa zato VELKI oprez sa kolicinama i koncentracijama...Neko je nepisano pravilo da se koriste visoko molekulska ulja,a o njima ima dosta pisano na netu pa progooglajte....
P.S.:nadam se da sam nekome pomogao sa ovim....pozz.!!!Coca!!!

Overdrive

Post by Overdrive » 20 Sep 2015, 22:20

coca wrote:evo i ja da kazem nesto iz moga iskustava,ako se koristi vosak(koji vec imate prirodni,rafinisani ili kako god.),moze i PA parafin da se koristi takodje,sistem je sledeci,vosak treba nanositi u tankim slojevima a onda ga utrljavati kruznim pokretima pamucnom ili jos bolje vunenom tkaninim u pravcu kazaljke na satu mislim na kruzne pokrete,brzina mora da bude takva da se trenjem stvori odgovarajuca temperatura (cca. 30-40-tak stepeni)koja ce lagano da otapa vosak i omoguci mu da lagano difunduje u najsitnije pore drveta u adekvatnoj koncentraciji i da se veze tamo gde treba da bi ostvario svoju funkciju/ulogu na drvetu...
dobra su takodje i cvrsta egzoticna ulja recimo nerafinisano palmino, kokosovo...,ali ih je jako tesko naci na ovim prostorima za ovakvu namenu...,dobro je i laneno ulje(ima ga po prodavnicama zdrave hrane),preporuka da se kupi sto kvalitetnije laneno ulje,neko je spomenuo orahovo isto dolazi u obzir,takodje je neko spomenuo i maslinovo...,sa limunovim pazite dobro posto ako se pretera u koncenraciji i kolicini hoce da odlepi freatboard,i takodje hoce da razglavi sve srafljene delove,mislim da omeksava drvo oko rupa za srafove(spoj vrata i tela kod set nek gitara,zatim srafove pickguarada,civija..) pa zato VELKI oprez sa kolicinama i koncentracijama...Neko je nepisano pravilo da se koriste visoko molekulska ulja,a o njima ima dosta pisano na netu pa progooglajte....
P.S.:nadam se da sam nekome pomogao sa ovim....pozz.!!!Coca!!!
ja sam negde naišao da se vosak otopi, pa se dok je još u tečnom stanju, nanosi na drvo i onda tako utrljava..glanca isl

Takođe sam čuo i da bademovo ulje može da bude dobro
Zapravo, sva ulja koja dolaze od drveta, dobra su za drvo..tako neka logika

coca

Post by coca » 21 Sep 2015, 08:08

moze da se otopi,ali mi iskustvo govori da je metoda koju sam opisao u proslom postu daleko delotvornija,uostalom svako neka isproba razne nacine pa neka sam vidi sta mu najbolje odgovara licno...,a sto se tice logike za ulja tako ti nekako dodje..,hocu reci da i ja tako nekako razmisljam...,isto tako mislim da bi se trebalo igrati sa raznim mesavinama raznih ulja pa da se nadje neka smesa ulja koja bi bila "sveti gral" za odrzavanje freatbordova i drvenih delova instrumenata...pozz.!!!Coca!!!

bancika

Post by bancika » 21 Sep 2015, 11:17

hmm, a sta fali obicnom limunovom ulju? Dvaput godisnje stavim na sve gitare koje imam. Cale ga stavlja musterijama kad radi pragove ili setup...nikad nije bilo problema. Ocisti se lepo i ne ostane suv fingerboard.

Image

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 21 Sep 2015, 23:26

:1:
Švapski VIOL je takodje odličan (gudači ga najviše koriste), nikako da vratim Cope-u, ubiće me... :D
Image

Overdrive

Post by Overdrive » 21 Sep 2015, 23:32

bancika wrote:hmm, a sta fali obicnom limunovom ulju? Dvaput godisnje stavim na sve gitare koje imam. Cale ga stavlja musterijama kad radi pragove ili setup...nikad nije bilo problema. Ocisti se lepo i ne ostane suv fingerboard.

Image
ne znam brte..rosewood je za glanc izgleda najgore moguće drvo
Prepun je nekih šupljina i moš ga trljat kolko oš..uvek izgleda ko taraba

Tu i tamo može doduše da potamni malo ali..nešto nisam ohrabren

Nek me neko iskusan demantuje, radosno ću prihvatiti

majtimika

Post by majtimika » 22 Sep 2015, 09:55

Limunovo ulje na svakih tri do sest meseci i cao, bez preterane filozofije, poenta je da palisander u sebi sadrzi svoja prirodna ulja koja se vremenom gube i samo ih treba obnoviti kako se nebi presusilo i pucalo, ne treba zatvarati pore sa voskovima i glupostima

pisac

Post by pisac » 22 Sep 2015, 11:05

Nisu pore smetnja kao sama pojava,vec sto u pore udje neka prasina,ili sta vec,pa pobele,pa izgleda grdno...jeftino i prestaro.

coca

Post by coca » 22 Sep 2015, 17:01

ako ne treba zatvarati pore,zasto se onda koristi ulje???,sto ono radi...????,znaci ono kao hidrofobna supstanca ne zatvara pore,jako zanimljivo!!!!,objasni majke ti zasto NE vosak a DA limunovo ulje,ustalom ja sam naveo svoje iskustvo i sa voskovima i sa uljima,i nisam nikome nametao svoj stav,vec podelio iskustvo...,e sada ako neko hoce ovo ili ono to je na njemu da odluci,i rekao sam da tu ne postoji "sveti gral" ulje/vosak
P.S.:postoje firme koje ne koriste nita za finish svojih instrumenata osim vosak,a jako su cenjene u svetu muzicara,necu ovde navoditi imena tih firmi da ne ispadne reklama,sto ovde nije korektno a u ostalom nisam ni placen od strane istih da ih reklamiram...pozz.!!!Coca!!!:)

Post Reply