MIKI-DJORDJE wrote: ↑22 Feb 2017, 20:52
oko carine jel pomaze ako imas racun unutra? i ovo ako pishe poklon jel to stvarno prolazi?
Posto sam 2x prosao kroz ovo u poslednjih 6-8 meseci, jeste da nije Srbija, ali bi trebalo da je veoma ili cak da ne kazem identicno kao i kod nas. U jednom slucaju mi je bas stigla gitara iz Kine i pisalo je da je poklon, medjutim, pitali su me sta je i kada sam rekao gitara trazili su da im pokazem cenu... e sada... da sam pripremio sve lepo, bukvalno sam mogao da napravim lazni razgovor/potvrdu kao chat u photoshopu, ili jos bolje mogao sam stvarno na chatu sa prodavcem da razgovaram ako da je to poklon, jer je bilo dovoljno da im posaljem screenshot sa mobilnog (nikakav ugovor i slicno), verovanto ne bih platio nista... ali morao sam da platim PDV i ako je pisalo da poklon (kinezi odmah napisu da je poklon, nisam im cak ni trazio

).
Drugi slucaj - paket iz Amerike, ali ovaj put je stvaljena vrednost ispod granice za carinjenje, tako da nisam platio apsolutno nista (mada nije bila gitara, ali opet, nije bila ni mala kutija), mislim da je stavljeno 40$ bilo i to je to, carinik je pogledao vrednost na tom papiru i rekao da ne podleze nikakvom carinjenju. Imao sam jos iskustava sa prenosenjem gitare i jos nekih stvari preko grane, ali to je za drugu temu.