Dobro da, za te pare, je ok. Ali kada navikneš na dobri lampaški klin, sve tranzistorce zaboravljaš. Distorzija je nešto drugo i to je druga tema. Kažem, jedino ne smem da kritikujem tu novu Roland seriju. Ali nema svrhu jer je u ceni lampaša. Jedina prednost koju vidim je u ekonomičnosti, težini i eventualnoj uštedi na zameni lampi, manjoj potrebi za strujom i tako, ali kad treba da platiš 600 evra šta bi pre uzeo jbg.pisac wrote: ↑16 Apr 2017, 18:42Takav je snimak,tako je covek podesio zvuk,takva je akustika u tom momentu i na tom mestu.Ima snimaka gde i Fender De luxe zvuci kao ,,ono''(...masti na volju)...
No u globalu da-koliko para toliko muzike.Sve ima svoju cenu,dobro izbalansiranu sa kvalitetom,to si u pravu.Ipak se ovde radi o pojacalu u tom cenovnom rangu polovnih-150 do 200 evra.Ali za taj novac,odlicno zvuci.
Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?
to i nije neki argument, firme ulazu u sve sto ce da se prodaje, a "lampa" je odlicna rec za marketing. Jedan problem sa hibridnim pojacalima je sto u najvecem broju slucajeva teraju lampe na 9-12V umesto na 200-400V i naravno da lampe rade skroz drugacije. Drugi problem je sto sa dve triode ne mozes da uradis bogznasta sto se tice distorzije, pa onda se onda svodi na to da lampu koriste kao buffer. Pogledaj semu valvestate-a ili slicnih pojacala. Ne kazem da je lose, al verovatno bi isto radilo da su stavili mosfet umesto te lampe i caoMIKI-DJORDJE wrote: ↑16 Apr 2017, 18:46da je tehnologija hibridnih pojačala loša onda bi bila odavno napuštena, a nebi firme ulagale u to.

-
[/quote]
to i nije neki argument, firme ulazu u sve sto ce da se prodaje, a "lampa" je odlicna rec za marketing. Jedan problem sa hibridnim pojacalima je sto u najvecem broju slucajeva teraju lampe na 9-12V umesto na 200-400V i naravno da lampe rade skroz drugacije. Drugi problem je sto sa dve triode ne mozes da uradis bogznasta sto se tice distorzije, pa onda se onda svodi na to da lampu koriste kao buffer. Pogledaj semu valvestate-a ili slicnih pojacala.
[/quote]
Znam, stoji da firme zlupotrebljavaju želje kupaca i mitove...Ali za ono za šta je namenjeno ta lampa odlično radi posao
Nisam nigde kazao ta da lampa menja 3 ili 4 lampe, to se valjda podrazumeva da ih ne menja te da radi na drugačijem principu....Sve u svemu za neko tezgarenje i probe ovde kod nas verujem da mu to može biti neko ok rešenje...
Ne ulazim u rat lampe VS tranzistori...
Sa tezgroške i sviračke strane ovaj momak je to lepo objasnio ne stanovišta inženjera već sa gledišta muzičara sa nekih 90+% se slažem skroz, dečko svira blues i stari rock kada sam čuo neke žive snimke stvarno sam pomislio da svira na svom Marshallu , neko reče davno ''lampe su u prstima'' , ne pojednostavljam niti banalizujem stvari već ne želim da neko na nekoga to tek počinje utiče time da ako nije lampaš e onda ne valja, niko nije spomenuo da za lampaša on mora da izdovoji svake godine pare za lampe ko ga svira stalno na probama, vežba i još tezge . Pa biasovanje lampi, za nekoga ko nije upućen u to da radi sam verujem da je to prilična stvka što se tiče održavanja
https://www.youtube.com/watch?v=5pRRNpRAaTM
Ja svoje malo lampaško koristim kući za snimanje, kada vežbam plaim tranzistorca, iskerno da vučem lampaša tipa na neku svirku u Srbiji gde ljudi dobijaju od 1000 do 3 hiljade dinara u proseku ne bih, na kraju ni ne tezgarim....A verujem da masa zagriženih ljudi koji podržavaju lampaše ne bi primetilo razliku između joyo American sound pedale pa sve u razglas i nekog lampaša, by the way odlično rešenje za svirke https://www.youtube.com/watch?v=UwoTIRPkfhE
zato sam i preporučio 85cu, Bandita (videh novi Peavey valveking 100w za neke smašne pare nov ) ili nešto od hughes and kettner nisu popularni kod nas a jako su dobri videh jedno lepo za 230 u BG-u...
Naravno ako može sebi da priušti novo nešto na rate da ne razmišlja šta se sve radilo sa njim pre to bi bilo najbolje....Ja često gledam KP pa na kraju opet ne baš sretan odem u prodavnicu...
to i nije neki argument, firme ulazu u sve sto ce da se prodaje, a "lampa" je odlicna rec za marketing. Jedan problem sa hibridnim pojacalima je sto u najvecem broju slucajeva teraju lampe na 9-12V umesto na 200-400V i naravno da lampe rade skroz drugacije. Drugi problem je sto sa dve triode ne mozes da uradis bogznasta sto se tice distorzije, pa onda se onda svodi na to da lampu koriste kao buffer. Pogledaj semu valvestate-a ili slicnih pojacala.
[/quote]
Znam, stoji da firme zlupotrebljavaju želje kupaca i mitove...Ali za ono za šta je namenjeno ta lampa odlično radi posao
Nisam nigde kazao ta da lampa menja 3 ili 4 lampe, to se valjda podrazumeva da ih ne menja te da radi na drugačijem principu....Sve u svemu za neko tezgarenje i probe ovde kod nas verujem da mu to može biti neko ok rešenje...
Ne ulazim u rat lampe VS tranzistori...
Sa tezgroške i sviračke strane ovaj momak je to lepo objasnio ne stanovišta inženjera već sa gledišta muzičara sa nekih 90+% se slažem skroz, dečko svira blues i stari rock kada sam čuo neke žive snimke stvarno sam pomislio da svira na svom Marshallu , neko reče davno ''lampe su u prstima'' , ne pojednostavljam niti banalizujem stvari već ne želim da neko na nekoga to tek počinje utiče time da ako nije lampaš e onda ne valja, niko nije spomenuo da za lampaša on mora da izdovoji svake godine pare za lampe ko ga svira stalno na probama, vežba i još tezge . Pa biasovanje lampi, za nekoga ko nije upućen u to da radi sam verujem da je to prilična stvka što se tiče održavanja
https://www.youtube.com/watch?v=5pRRNpRAaTM
Ja svoje malo lampaško koristim kući za snimanje, kada vežbam plaim tranzistorca, iskerno da vučem lampaša tipa na neku svirku u Srbiji gde ljudi dobijaju od 1000 do 3 hiljade dinara u proseku ne bih, na kraju ni ne tezgarim....A verujem da masa zagriženih ljudi koji podržavaju lampaše ne bi primetilo razliku između joyo American sound pedale pa sve u razglas i nekog lampaša, by the way odlično rešenje za svirke https://www.youtube.com/watch?v=UwoTIRPkfhE
zato sam i preporučio 85cu, Bandita (videh novi Peavey valveking 100w za neke smašne pare nov ) ili nešto od hughes and kettner nisu popularni kod nas a jako su dobri videh jedno lepo za 230 u BG-u...
Naravno ako može sebi da priušti novo nešto na rate da ne razmišlja šta se sve radilo sa njim pre to bi bilo najbolje....Ja često gledam KP pa na kraju opet ne baš sretan odem u prodavnicu...
-
Da dodam ovo oko održavanja stvarno nije neka nauka i u principu svako to može sam, a i često se prodaju lepo uparene lampe...
Ima dobrih lampaša koji nisu skupi ali to prevazilazi tih 150 e koje ovaj dečko ima..Ja sam stvarno presećan sa svojim Crate-om V, doduše da budem iskren to je neka unapređena verzija marshalla. Slično je sa Randallom RH50ca beše neko je spomenuo glavu ovde bila je 200 evra povoljno, ali opet prevazilazi buđžet..i te Bugere koliko sam pričao sa ljudima lepo su se pokazale i meni se dopada ta infinium tehnologija.
na kraju ja ovde predlažem kao i ostali, njegova je lova i izbor..da li je lampaš, hibrid, tranzistorac, Kina ili usa nije važno ako njemu završava posao i ako mu se sviđa...
PS ovo je prilično zanimljivo a koga zanima neka prođe kroz sve chaptere, priča lampe i trazistori te da li trazistori mogu zameniti lampe, naravno ima tona literature ovo je doduše deo koji podržava transtube tehnologiju za izvesno pojačalo bez obzira što je to radila kompanija ja se slažem sa izloženim https://peavey.com/support/technotes/ha ... pter_3.pdf
Ima dobrih lampaša koji nisu skupi ali to prevazilazi tih 150 e koje ovaj dečko ima..Ja sam stvarno presećan sa svojim Crate-om V, doduše da budem iskren to je neka unapređena verzija marshalla. Slično je sa Randallom RH50ca beše neko je spomenuo glavu ovde bila je 200 evra povoljno, ali opet prevazilazi buđžet..i te Bugere koliko sam pričao sa ljudima lepo su se pokazale i meni se dopada ta infinium tehnologija.
na kraju ja ovde predlažem kao i ostali, njegova je lova i izbor..da li je lampaš, hibrid, tranzistorac, Kina ili usa nije važno ako njemu završava posao i ako mu se sviđa...

PS ovo je prilično zanimljivo a koga zanima neka prođe kroz sve chaptere, priča lampe i trazistori te da li trazistori mogu zameniti lampe, naravno ima tona literature ovo je doduše deo koji podržava transtube tehnologiju za izvesno pojačalo bez obzira što je to radila kompanija ja se slažem sa izloženim https://peavey.com/support/technotes/ha ... pter_3.pdf
- tommytigh77
Miki Djordje, nemoj mi izvrtati reči. Ja nisam hteo da napišem da ja imam uši a drugi nemaju, već upravo suprotno, da bi svako mogao da čuje razliku kad bi imao priliku da uporedi. Što se tiče tranzistorskih pojačala, naravno da imaju svoju namenu, ja sam se pokajao što sam prodao Cube nakon što sam uzeo Classic 30, završavao mi je posao za gomilu stvari, ali nikad ne reci nikad, možda ga jednom opet uzmem. Ali govoriti pasionirano o njihovoj upotrebi u rok muzici na svetskom nivou je meni besmisleno. Kažeš, Dimebag Darrel svirao tranzistorca? Sad znam kako je baja dobijao jedan od najodvratnijih tonova koje sam čuo u životu i šta treba da uradim da eskiviram to. Malmsteen je možda odsvirao taj jedan koncert na trandži jer je procenio da bolje leži na orkestraciju, ali priznaćeš i sam da ga je teško zamisliti bez 10 Marshall lampaških glavudža. I na kraju, Joyo sam imao prilike da probam, Baba mi pozajmio za jednu svirku i ekspresno sam ga vratio. Ne radi mi posao uopšte, boja tona i može da se namesti da donekle podseća na clean od C30, ali dinamiku i kompresiju u odnosu na C30 jednostavno nema, i mnogo drugačije prima pedale nego kako sam navikao na pojačalu. Ali Babi i mnogim drugim ljudima se, eto, svidja; tako da nije isključeno da sam ipak lud. 

MIKI-DJORDJE wrote: ↑16 Apr 2017, 18:46Da su lampe u izlazu važnije onda bi ljudi pravili hibride gde bi pretpojačalo bilo tranzistorsko a izlazna snaga lampaška, a koliko znam toga u svetu gitarskih pojačala nema.

Music Man pojačala su hibridi koji imaju "obrnutu" arhitekturu. Solid state preamp a tube amp sekciju.
Koristili su ih Clapton, Knopfler, SRV....
http://www.mk-guitar.com/2009/02/15/mus ... itar-amps/

Roland bolt 60,peavey mace 160...fattwang wrote: ↑16 Apr 2017, 20:33MIKI-DJORDJE wrote: ↑16 Apr 2017, 18:46Da su lampe u izlazu važnije onda bi ljudi pravili hibride gde bi pretpojačalo bilo tranzistorsko a izlazna snaga lampaška, a koliko znam toga u svetu gitarskih pojačala nema.![]()
Music Man pojačala su hibridi koji imaju "obrnutu" arhitekturu. Solid state preamp a tube amp sekciju.
Koristili su ih Clapton, Knopfler, SRV....
http://www.mk-guitar.com/2009/02/15/mus ... itar-amps/
![]()
Polemika da li važnija preamp lampa ili izlazna lampa nema smisla. Sve zavisi od arhitekture pojačala. A zavisi i od stila gitariste. Da li koristi od/dist pedale, da li koristi dinamiku same gitare, želi ili ne kompresiju pojačala....
-
Da bilo nekad , u svakom slučaju sam reko ''koliko znam u svetu gitarskih pojačala toga nema'' nisam to pratio, da li je bilo par izleta ne znadoh, ali i dalje stojim iza toga da ako već moraju lampe meni je daleko važnije da mi je lampaško pretpojačalo, ja da ga radim za sebe tako bi izgledalo ''pravi'' tube pre amp a izlazna snaga tranzistori.
Last edited by MIKI-DJORDJE on 16 Apr 2017, 21:30, edited 1 time in total.
-
Timotije Opušteno...ja sam tako shavtio...
sada si pojasnio...tako da sve je OKET , nisam imao zlu nameru...
Da Dime je koristio tranzistorce a ''navukao'' ga je George Lynch iz Dokkena za koga ne možeš reći da ima loš zvuk jer svi ''režu vene'' na njega (ovo svi su rock muzičari i hevi iz 80ih a danas ga hvale i dalje za zvuk)...Tj nemoj da mi diraš Geroga njega znam i ovako a i pri ''idol'' mi je pa sam tu može biti subjektivan
trenutno vrtim KXM zadnji album odrali su ga kako dobra svirka 10+. Naravno ovo je subjektivno totalno šta ću volim takvu svirku hevi ali da ima blues primesa . Inače danas je GL ''na lampama'' opasan amp mu je uradio Randall, ali u studiju se arči matori Marshall narvno i tona drugih pojačala, ali SVI IDU SA EI lampama (Bravo za Niš i Srbiju)
PAZI na 5 minuta i 28 sekundi puno mi je Srce morah podeliti ovo, Da su pametni pa da pokrenu prozvodnju opet https://www.youtube.com/watch?v=UkttTHiu4SA
LM priča ide ovako da je Lynch koji inače vole Marshalla matorog jeste radio sa Gary Sundow-om koji je bio glavni iženjer za Randall, ideja je bila da u tom jeku solid state ili ti tranizistorskih pojačala nađu nešto što će GL raditi posao, u suštini su kopirali zvuk starih Marshalla samo u trn. tehnologiji malo to tvikovali i nabudzili i tako je nastao Randall 80ca glava pa posle su uradili 100ku...
na nekim svirkama Dime kome je Lynch bio idol je probao oduševio se i odatle njegova saradnja sa Randallom.
O zvuku ne bih ipak je to stvar ukusa,svi smo različiti, ali jedno je sigurno da je za mene najbolji Dunlop Wah (ne wah u opšte već od JDa) baš Dimeov opasno je urađen, a Bogme i DS je onaj opasan. I naravno ipak je trash i metal pa sada valjda tako treba...i da se ne zaboravi Dime je spasio shred gitaru 90ih kada su svi pevali o ubistvima i depresiji
. O pokojnima sve najlepše.
Pa tražio sam ko u svetu koristi tranzistorce ili ih je koristio jer su se tražili argumenti , pa sam se vezao ko je koristio...jer ovako iskreno ni ne znam ko ih kod nas koristi sem 2je ljudi
, Totalno sam ''operisan'' od naše domaće scene imam par albuma od Atomaca i od EKV Sa vetrom uz lice ah da i Godinu sirotinjske zabave od auta i to je sve (radove od brata ne računam)
ostalo sve strana muzika....
Pa moram priznati da Malmsteena vazda i vezujem za Marshalle, jeste on isticao kako se sa ''meseca jedino vidi Kineski zid i njegov wall of Marshalls'' , ali eto poklekao je
, i za DVD full shred je koristio isto pro rock 1000, inače stvarno dobro pojačalo
Ma sve to zavisi od više faktora znaš i sam, od gitare pa jesu li singlovi i hamovi, pa jel direkt ili ima što od pedala, pa kakav je razglas na kraju možda je pedala bila loša taj yojo...Ne branim ih ,da se razumemo...meni raducka posao. Koliko ljudi toliko ćudi i ukusa...Važno je da se svira i da je svako zadovoljan koliko toliko sa onim šta ima..pozrdrav svima

Da Dime je koristio tranzistorce a ''navukao'' ga je George Lynch iz Dokkena za koga ne možeš reći da ima loš zvuk jer svi ''režu vene'' na njega (ovo svi su rock muzičari i hevi iz 80ih a danas ga hvale i dalje za zvuk)...Tj nemoj da mi diraš Geroga njega znam i ovako a i pri ''idol'' mi je pa sam tu može biti subjektivan

PAZI na 5 minuta i 28 sekundi puno mi je Srce morah podeliti ovo, Da su pametni pa da pokrenu prozvodnju opet https://www.youtube.com/watch?v=UkttTHiu4SA
LM priča ide ovako da je Lynch koji inače vole Marshalla matorog jeste radio sa Gary Sundow-om koji je bio glavni iženjer za Randall, ideja je bila da u tom jeku solid state ili ti tranizistorskih pojačala nađu nešto što će GL raditi posao, u suštini su kopirali zvuk starih Marshalla samo u trn. tehnologiji malo to tvikovali i nabudzili i tako je nastao Randall 80ca glava pa posle su uradili 100ku...
na nekim svirkama Dime kome je Lynch bio idol je probao oduševio se i odatle njegova saradnja sa Randallom.
O zvuku ne bih ipak je to stvar ukusa,svi smo različiti, ali jedno je sigurno da je za mene najbolji Dunlop Wah (ne wah u opšte već od JDa) baš Dimeov opasno je urađen, a Bogme i DS je onaj opasan. I naravno ipak je trash i metal pa sada valjda tako treba...i da se ne zaboravi Dime je spasio shred gitaru 90ih kada su svi pevali o ubistvima i depresiji

Pa tražio sam ko u svetu koristi tranzistorce ili ih je koristio jer su se tražili argumenti , pa sam se vezao ko je koristio...jer ovako iskreno ni ne znam ko ih kod nas koristi sem 2je ljudi

Pa moram priznati da Malmsteena vazda i vezujem za Marshalle, jeste on isticao kako se sa ''meseca jedino vidi Kineski zid i njegov wall of Marshalls'' , ali eto poklekao je

Ma sve to zavisi od više faktora znaš i sam, od gitare pa jesu li singlovi i hamovi, pa jel direkt ili ima što od pedala, pa kakav je razglas na kraju možda je pedala bila loša taj yojo...Ne branim ih ,da se razumemo...meni raducka posao. Koliko ljudi toliko ćudi i ukusa...Važno je da se svira i da je svako zadovoljan koliko toliko sa onim šta ima..pozrdrav svima

-
Zavisi i od rasnih predispozicija kazu.
- tommytigh77
Ali, Timotije... oplakah. Jes' da imam najretardiraniji nick na celom Forumu, nema šta. Drndao me net tog dana kad sam se prijavljivao, a ja mislio da mi Forum ne da da se ulogujem zato što su mi prvih par pokušaja bili prosti nickovi, pa sam na kraju zakomplikovao do besvesti.
Tommy = nadimak
Tigh (čita se Taj) = kao Saul Tigh, omiljeni lik iz omiljene serije "Battlestar Galactica"
77 = omiljeni broj, puta dva. Zato što kad je bila samo jedna sedmica i dalje nije htela mašina da mi odobri nalog. Haos.
Pitao sam admine da promenim nick ili da otvorim novi, pismeniji nalog, ali su mi rekli da je zabranjeno. Iako je kolega Dersu u medjuvremenu prešao na šesti različit nalog/nick. Očigledno neki uživaju protekciju.
Uglavnom, ako ikad otvorim drugi nalog, nick će biti isključivo Timotije.
kume
Tommy = nadimak
Tigh (čita se Taj) = kao Saul Tigh, omiljeni lik iz omiljene serije "Battlestar Galactica"
77 = omiljeni broj, puta dva. Zato što kad je bila samo jedna sedmica i dalje nije htela mašina da mi odobri nalog. Haos.
Pitao sam admine da promenim nick ili da otvorim novi, pismeniji nalog, ali su mi rekli da je zabranjeno. Iako je kolega Dersu u medjuvremenu prešao na šesti različit nalog/nick. Očigledno neki uživaju protekciju.
Uglavnom, ako ikad otvorim drugi nalog, nick će biti isključivo Timotije.

-
ne treba zaboraviti Horoskop
-
Sta znam, meni se ovo pojacalo jednostavno svidja i imao sam srecu uloviti i kupiti ga preko oglasa za manje pare nego sto inace traze za nj. Naravno, Baba mi je pomogao najvise oko probe istog sto se tice ispravnosti itd.
( njemu se licno nije svidelo kako zvuci
)
Jako je tesko naci ga u oglasima. Hibrid je, ali meni se jako svidja taj njegov sound, naravno, najvise na drajv kanalu jer sam zapravo i jurio takav sound. Eto, da kazem, lampasi su prica za sebe i znamo dobro i cujemo sta znace i koliko. Ipak mislim, sto se hibrida tice, da ipak znaci ta jedna lampa u preampu vise bar za malo od klot tranzistora. Doduse, ukusi su razliciti.

Jako je tesko naci ga u oglasima. Hibrid je, ali meni se jako svidja taj njegov sound, naravno, najvise na drajv kanalu jer sam zapravo i jurio takav sound. Eto, da kazem, lampasi su prica za sebe i znamo dobro i cujemo sta znace i koliko. Ipak mislim, sto se hibrida tice, da ipak znaci ta jedna lampa u preampu vise bar za malo od klot tranzistora. Doduse, ukusi su razliciti.
-

Nisam imao pojma da još neko voli ''Galaktiku'', sliku nisam mogao lepo da vidim pa sam ja totalno to premestio na drugi film Waterworld te sam ladno mislio da je slika od onog lika što ga igra Dennis Hopper, definitvno moram kod očnog

Nesreća je ta što sam SF serije uvek merio prema tome pa mi je retko šta odgovaralo, Galaktika mi je urezana u sećanje na kraju to mi je detinjstvo i Manga crtani filmovi (Go Nagai je bio crtač uglavnom) na RAI televiziji...
pozdrav