Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Kristijan
Uvaženi član

Re: Žice za električnu gitaru - razmena mišljenja i predlozi.

Post by Kristijan » 27 Jun 2017, 16:16

Последњих 10 година тако намотавам жице и на акустичној и на електричној. Искрен да будем, није да сам раније имао икакав проблем, водио сам рачуна да ми жица буде уредно намотана 4 до 5 пута око чивије, да је сваки следећи намотај уредно сабијен уз претходни, и то је све радило супер. Неко ми је показао овај начин мотања какав се види у приложеном видео клипу или сам видео то негде на интернету, сад не могу више да се сетим... и ја остадох при том методу чисто јер сам човек који је склон да има ситне ритуале :) па ето имам сада код замене жица још неку додатну фрцоклу и тако то остаде до данас. Тврдим да уредно намотана жица и без ове петље држи сасвим солидно. Коначно, и без ове додатне петље ти мораш да имаш једно оштро савијање жице одмах пошто је провучеш кроз рупу на чивији. Да ли си икад код скидања жице приметио да је тај ошто савијени део негде проклизао, да се извукао? Ја нисам. Ако се то није десило (као што се највероватније није десило) онда то држи подједнако добро као и овај систем са прављењем додатне петље. Него ето, мора о нечему да се мудријаши... Оно, колико је гитариста потребно да се замени једна жица? :)

hipihill

Post by hipihill » 27 Jun 2017, 18:16

Nekada davno sam pravio nekakve petlje i nisam bio odusevljen. Dugo vec koristim Gibson fazon, a to znaci jedan namotaj iznad, dva ispod kod debelih i dva+dva kod tankih. Kod Fendera vintage civija koje sam uglavnom imao jedino pazim da ne bude previse zice, dva namotaja na debelim, tri do cetiri na tankim i to je to.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 27 Jun 2017, 19:45

Rockatansky wrote:
27 Jun 2017, 12:24
...vec probao...
Ja i ne znam drukcije, tako radim od starta. Jedno 40 godina. :roll:

eg303

Post by eg303 » 29 Jun 2017, 11:12

hipihill wrote:
27 Jun 2017, 18:16
Nekada davno sam pravio nekakve petlje i nisam bio odusevljen. Dugo vec koristim Gibson fazon, a to znaci jedan namotaj iznad, dva ispod kod debelih i dva+dva kod tankih. Kod Fendera vintage civija koje sam uglavnom imao jedino pazim da ne bude previse zice, dva namotaja na debelim, tri do cetiri na tankim i to je to.
I ja sam taj način nekad davno (znatno pre interneta, verovatno beše u "Guitarplayer"-u još negde početkom osamdesetih) prihvatio i dan danas ga upražnjavam, prvi navoj "iznad rupe" a zatim tri-četiri (kod tri tanke žice i po koji više) ispod i to je to, bez preteranog mađijanja, uredno a sasvim delotvorno...

hipihill

Post by hipihill » 29 Jun 2017, 11:57

eg303 wrote:
29 Jun 2017, 11:12
hipihill wrote:
27 Jun 2017, 18:16
I ja sam taj način nekad davno (znatno pre interneta, verovatno beše u "Guitarplayer"-u još negde početkom osamdesetih) prihvatio i dan danas ga upražnjavam, prvi navoj "iznad rupe" a zatim tri-četiri (kod tri tanke žice i po koji više) ispod i to je to, bez preteranog mađijanja, uredno a sasvim delotvorno...
Jeste, rastimavao mi se Gibson pa sam svojevremeno pisao fabrici i izmedju ostalog dobio i taj savet (nije se zbog toga rastimavala, ali je trebalo sve eliminisati) . Kasnije je Gibson u svom "Gibson New-Lifestyle" detaljno oprikazao taj sistem. Ja idem na 1+2 na motanim i 2+2 na glatkim zicama. Misljenja sam da je bolje manje nego (pre)vise namotaja. Trazeci nesto o top wrappingu naisao sam na Bonamassinog tehnika koji pokazuje kako menja zice na Gibsonu (ali i na akustari isto) pa pogledati od 2:00 minuta koga zanima.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 29 Jun 2017, 14:37

На исти овај начин на акустичној гитари ја одмерим колико жице да оставим да буде за намотавање. Видим сада да нисам навео баш прецизно број намотаја, нигде ту не буде 5 намотаја, на најдебљој жици 3 намотаја, на најтањој 4. У суштини је једина разлика то што правим петљу која ми нити помаже, нити одмаже, него се тако мало замајавам :)

hipihill

Post by hipihill » 29 Jun 2017, 17:12

Inace spadam u one koji ne vole da menjaju zice, to mi dodje kao kuluk. Srecom ruke mi se ne znoje, a na dobrim gitarama se mnogo manje primecuje starost zica pa ih ladno drzim i po vise od sest meseci. Zamenu zica smatram banalnim poslom (a nije!) pa sto mi je veca kilometraza to manje mozga upotrebim na to. Tako mi se desi da se skroz zaglupim i to ne jednom :lol: . Evo bas kod poslednje zamene na ala Fender vintage civijama prekratim debele zice i umesto da odmerim dve civije ja odmerim po Gibsonu jednu razmaka! Tako dobijem samo 1 1/2 navoj, ali nema ni trunke rastimavanja. To ide u prilog onome sto sam napisao da je bolje manje nego vise zice na civiji jer bolje i cvrsce legnu. Da ne bude zabune u konkretnom slucaju rec je o jeftinom Squier CV Telcu.

nebojsak

Post by nebojsak » 29 Jun 2017, 18:40

Ja uvek krenem entuzijastično, skinem stare, oribam đitru, i onda me na pola stavljanja novih uhvati neki smor. Al gledam da ga isteram do kraja ljudski, treba to drndati posle nekoliko m.

pisac

Post by pisac » 29 Jun 2017, 19:04

hipihill wrote:
29 Jun 2017, 17:12
Inace spadam u one koji ne vole da menjaju zice, to mi dodje kao kuluk.
Ako me nesto nervira to je menjanje zica,posebno, na ,,vintage'' civijama,kakve su na Classic Vibe-u.Guraj,cuskaj,pridrzavaj,provlaci,izvlaci,savijaj...na kraju izadjem iz te bitke izbodenih prstiju i sav oznojen.

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 29 Jun 2017, 19:28

Uzgred, ne znam kako vi, vidim ime to radi drukcije, ja uvek menjam jednu po jednu zicu. Te zbog tenzije te da ako se smorim mogu da prestanem i nastavim kasnije, a djitra u medjuvremenu svirljiva.

eg303

Post by eg303 » 29 Jun 2017, 19:31

ProfessorBaltazar wrote:
29 Jun 2017, 19:28
Uzgred, ne znam kako vi, vidim ime to radi drukcije, ja uvek menjam jednu po jednu zicu. Te zbog tenzije te da ako se smorim mogu da prestanem i nastavim kasnije, a djitra u medjuvremenu svirljiva.
Jeste tako "praktičnije" ali ne možeš ljuCki da obrišeš fingerboard a ni telo (ono što je pod žicama)...

eg303

Post by eg303 » 29 Jun 2017, 20:02

Btw, zaboravih, ubedljivo najkomfornije menjanje žica imao sam na jednom Stratu koji je imao ubudžen Kahler tremolo, divota Božja, žice sam montirao kao kad bi pustio snimak unazad, prvo ih ubodem u vertikalnu Fender rupu na čiviji, onda obmotam na brzaka kao što smo gore opisivali i tek na posletku umetnem (kada budu "duže" za oko pola santimetra od skale) kraj sa kuglicom u njegovo mesto na Kahler-u, okrenem rukom (nikakve motalice i čuda) čiviju krug-dva i sledeću isto tako, na posletku toplock se pričvrlji i kaputt, treba nešto više vremena nego Williams F1 timu da obavi pit-stop...

Rockatansky

Post by Rockatansky » 29 Jun 2017, 21:00

eg303 wrote:
29 Jun 2017, 19:31
ProfessorBaltazar wrote:
Jeste tako "praktičnije" ali ne možeš ljuCki da obrišeš fingerboard a ni telo (ono što je pod žicama)...
Ili da ispoliras pragove itd..

ProfessorBaltazar

Post by ProfessorBaltazar » 29 Jun 2017, 22:09

eg303 wrote:
29 Jun 2017, 19:31
ProfessorBaltazar wrote:
Pa to se radi jednom u 10 godina, dam majstoru onda da prodje kroz to. Nisu moje gitare musave b'e. :mrgreen:

Rockatansky

Post by Rockatansky » 29 Jun 2017, 22:59

Aha dobro, ma mi drugi smo perfekcionisti pa to radimo stalno :P

Post Reply