Zoom G serija procesora - granica se pomera

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

Zoom G serija procesora - granica se pomera

Post by Rocket Roll » 27 Jan 2007, 12:58

Verovatno ih još neko vreme neće biti kod nas, pošto naši distributeri Zooma spavaju zimskim snom, ali - uzmite ih u obzir za budućnost. Do sada su "spravice za pod" imale (sasvim dovoljnu) 24bitnu, 44.1 kHz konverziju, ali nova Zoomova G serija podiže sempling na 24bit / 96 kHz, pri čemu je sam procesor (i sam procesing) 32bitan.

Zoom je, naravno, ponovo ispisao algoritme (znači da ozbiljno hoće da promene svoj imidž), počeo da radi sa metalnim kućištima i - čak! - da na najskuplja dva floor procesora stavlja lampice! (Do sada je to u floor obliku imao samo Voxov ToneLab po suludoj ceni i pri 20bitnom engineu).

Idemo redom: Zoom G2.1u

Image

Za celu G seriju važi - dva "globalna" algoritma (jedan za amp-in, drugi za line-in), izuzetno brza promena patcheva (5 milisekundi), delay od 5 sekundi, USB konekcija (za editovanje i za snimanje), vrlo "mekani" noise gate (po svedočenju Fenderove ekipe), 120 dB signal-to-noise (mora da su ovo slagali). I još vam poklanjaju Steinbergov CuBase LE.

Zoom G7.1ut

Image

Isto što i gore, samo sa 12AX7 "cevkicom". Dva simultana različita signala - jedan šaljete levo, drugi desno.

Zoom G9.2tt

Image

Ako sam dobro razumeo, čak DVE "lampice". MIDI in, out, sve te lepe stvari.

Cijena? Prava sitnica. Najmanji malecki je 150 dolara, dva "teškaša" su 400 i 500. Znači, podešeno prema Bossovim, Voxovim itd. cenama.

http://www.samsontech.com/products/prod ... &brandID=4

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 27 Jan 2007, 14:27

Eh da... ali idalje je to Zoom a ToneLab je i dalje ToneLab... Ne bih baš poredio te dve stvari...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Jan 2007, 16:08

Awwww...

Ja sam ipak optimista. Ljudi čijem sudu verujem su ga već isprobali i dobio je "ok" ocenu, čak ga preporučuju pre Bossovog ME-50 jer nema čekanja da patch "proradi" i topliji je (treba jaka procesorska snaga da se dobiju stvarno dobri parni harmonici). Dotični nisu promoteri Zooma ili protivnici Bossa / Voxa, naravno.

Osim toga je cena strava - ME-50 je 24000 kod nas i svejedno nema taj samplerate. Na stranu dve lampice u "devetci" naspram jedne u ToneLabu.

vg78
MF veteran

Post by vg78 » 27 Jan 2007, 16:25

Jedno pitanje.
Verujem da vi imate procesore kod kuce, i svirate preko njih. Koje efekte koristite najvise?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 Aug 2007, 16:48

Prekidamo program zbog važnog obaveštenja. Stigli su u Beograd. LyraStyle. Cene: G2.1U - 150 evra, G7.2U - 300 evra, G9.2TT - 400 evra.

Sad još samo da je para...

Rocket Roll

Re: Zoom G serija procesora - granica se pomera

Post by Rocket Roll » 28 Jul 2008, 14:09

Dugujem dopunu temi - juče sam malo svirao kroz Savin G2.1u i mogu reći da me je u priličnoj meri "patosirao", naročito što se tiče simulacija pojačala. "Pick attack" je najprirodniji od procesora koje sam do sada čuo (tih 24bit/96kHz se stvarno stara za tranzijente) a emulacije Mesa Boogieja i Peavey 5150+ bi kod ljubitelja tvrđeg zvuka sigurno izazvale komentare tipa "najzad nešto upotrebljivo!"

Delay je odličan (ping-pong, atmosfere, i sve to), chorus vrlo dubok, ostale modulacije - može bolje ali svirao sam samo presete. E da, i UniVibe je dobar.

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Jul 2008, 18:16

G2.1u je deckonja koji stvarno ume da iznenadi! Kod drugara sam ga malko svirao kroz Peavey Bandit-a i to smo se bas potrudili da na pojacalu namestimo sto bezlicniji moguci ton(varijanta:"Sinko znam da smo rekli da klub ima pojacala, ali ces morati da sviras na ovoj raspaloj mixeti"). Simulacije cistih pojacala su bile toliko dobre da je zelja za isprobavanjem distova na trenutak nestala, inspiracije u cleanu je bilo i vise nego dovoljno (pogotovo FenderCLN).
Sa distovima sam se malo vise igrao na svom G9.2tt, pa sam tu malo kompetentniji.
Fox IV wrote:Eh da... ali idalje je to Zoom a ToneLab je i dalje ToneLab... Ne bih baš poredio te dve stvari...

Sva sreca pa sam sa ToneLabom SE imao prilike da se igram neko vreme, tako da mogu da prokomentarisem npr. Plexi simulaciju Zoom-a i Vox-a(na tome sam se najvise zadrzao na Vox-u).
Fabricki preset Voxovog Plexija je znatno bolje odradjen nego na Zoomu, ali tu se Voxova prednost zavrsava.
Voxovi eq su veoma 'fini' i ne menjaju mnogo originalan 'smrad' simulacije (kao sto je slucaj i sa pojacalima), dok Zoom ima izuzetno mocan eq sa kojim, ako se previse igras, mozes da napravis sve, pa cak i nesto sto nema bas mnogo veze sa Plexijem. Licno to shvatam kao prednost, jer ma koliko bi svi zeleli da u procesorima imaju upakovana sva najbolja pojacala iz celokupne istorije el. gitare, to se nikada nece desiti. Mada nikad ne reci nikad...
Zoom takodje ima 2 lampe (jedna na 'ulazu', druga na 'izlazu'), pa i to omogucava malo vise igre i jos preciznija podesavanja.
Sve u svemu, jedina "bitna" razlika je ta sto Vox ima simulaciju 11 kabineta, dok Zoom ima samo opciju CAB koju mozes da ozvucis sa 2 vrste mikrofona, koja je moguce 'setati' u 3 polozaja.
Ostalo je samo stvar ukusa, kako je i uvek bilo sa procesorima istih ili slicnih rangova, a Zoom je sigurno zasluzeno zauzeo svoje mesto medju ekipom GT-8, ToneLab SE, Line6...

izmena:
Zaboravih da potvrdim najbitnije: Granica JE pomerena! :lol:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 03 Aug 2008, 11:06

guv'nor wrote:Zaboravih da potvrdim najbitnije: Granica JE pomerena!

Potvrdjujem i ja u svom obliku... i punom odgovornoscu!!!

Zoom G7.1 UT je fenomnalan!!! auuuuuuu ljudi...
zaboravite vise one nespetne decije-bolesti-pokusaje od pre (505, 505II, 707, 3030, 4040, 9002 i bla bla bla)

G serija rules!!!

Juce sam bio u Beogradu, na brzinu.. i nekako nasao vreme da svratim u dve-tri prodavnice koje su mi se nasle na putu od beogradjnke do BAS-a...
Usao sam u Music trade (bivsa Nota) i najzad smogao hrabrosti (citaj prodavnica je bila prazna, samo prodavac i njegova cerkica) i zamolio da probam Zoom G7.1
Ukljucio ga je u roland Cube namestio sam Clean, da ne moze da bude cleanijer (na by pass) i ukljucio sedmicu...

Ljudi, ton koji je izasao bio je veeeoma ZDRAAV, LEP I SLADAK da sam hteo da otmem spravu i pobegnem u nepoznatom pravcu..prema Knjazevcu... obzirom da sam u tom ternutku imao samo 1% cene kostanja procesora. G7.1 kosta 25000 a ja imao oko 250 dinkica u dzepu. :cry: no ok..i dalje sam cist pred organima gonjenja. (ne moram da menjam izgled i ime!!!)

Metalno kuciste, metalni prekidaci, i L.E.D. displej i LCD ekran, silikonski dugmici i kapice.
Ton je veoma lako naci, namestiti i zapamtiti... dovoljno je samo da kliknete sta hocete, malo ispomerate potenciometre i kad ste zadovoljni, samo stisnete save... ili bese write. No nema veze, lako je!

Ton je nije nesto sto "lici" ... nije simulacija, vec je stvarno lampaski pun i zdrav, za to se brine jedna lampa u izlaznom delu koja se dodatno sredjuje sa dva potenciometra. Njima birate drive i bias (tube i boost - pise ne njemu)
U gornjem redu, Sedmica ima uvek aktivni EQ i amp selektor tako da je sasvim moguce da u bilo kom trenutku dosredite zvuk.

Sam zvuk, rekoh nije simulacija pojacala vec pravi lapmaski svuk, pun harmonika i "nepredvidivosti" lampe. Veoma Jak attack i punch u pocetku a onda i reagovanje same lampe na ton. Do karaja trajanja je pun i lisen bezlicnosti digitalije, ima ga i non-stop melje.. tj. sece signal. Nije to vise "zujalica" ili "Pcele u tegli" ovo je veoma lepa i zdrava distorzija tj. ne distorzija ovo je tr00 GAIN. Gain koji smo do sada samo mogli da sanjamo od Zoom-a. Nemam reci da opisem koliko se to meni svidja. Sustain dug i postojan. Dovoljno basova, i visokih, a srenji sasvim kompletni u svom podrucju...
Ostali efekti su manje vise klasicni, tako da sam se samo malo pozabavio njima, ali mogu da kazem da ih je moguce u svakom trenutku upaliti, srediti ili iskljuciti... samo se pritisne dugme..

E sad, A/B kombinacija je jos jedna dobra stvar!.. Iako ima dovoljno mesta za patcheve (80U+80F=160) ovim povecavate broj patcheva na 320 (tj. 160U+160F) jer svaki patch ima svoju A i svoju B verziju. OK, ne treba pominjati koliko ovo moze da bude i zgodno prilikom zive svirke.. to i nije njihov izum, ali svakako ga je lepo imati. Ah da... umalo zaboravih..
Potenciometri za lampu nisu onaj tip digitalije gde se pamti poslednji polozaj, vec je nalik onom klasicnom reagovanju.. gde ga postavite on zauzima taj polozaj pa pri paljenju odmah daje taj bias (tube) i gain (boost)... nije potrebno cacnuti ih pri paljenju. mozete komotno da napravite reagovanje 12AX7 lampe kako zelite i pre paljenja...

Rekoh, ko NIJE probao ovu novu G seriju stvarno ne moze tj. ne bi smeo da gresi dusu i kaze "Zoom... to je meni bljak..."

Priznajem,... hmmm... nema sta da priznajem (imam Zoom 3030) i to je naucna cinjenica, da je zoom imao problema sa distorzijama, overdriveima i ostalim HI-GAIN zvucima, ali probavsi G.7.1 UT... brateeee!!!
Veeoma sam doveo u sumnju kvalitet Boss GT-6 i -8, Line6, nekih Digitech procesora vise klase...
Ne da su ovi losi, ali je zoom sa svojim 32-bitnim DSP i analognim 24-bitnim AD/DA konvertorom veoma blizu pojacala a ne pukog procesora...

Uz G7 i G9 ide i dzabe Cubase4 LE tako da preko USB konektora veoma komotno G seriju mozete upotrebiti I kao audio interfejs... 'ladno... preko MIDI konektora mozete naravno da u njegovom editoru sredjujete farbe i prebacujete iste preko kompjutera...

Jedina "mana" je to sto G7.1 nema XLR izlaze, tako da NE smem da tvrdim kako bi izasao prikljucivanjem direktno na miksetu... ali ipak verujem da to nebi bilo lose... jer ima prekidac -10 i -4 dBm kojim sredjujete izlaznestruje samog signala.. no o tome visereci ako uspem negde da ga prikljucim... naravno ako mi to slucaj i dozvoli...

Probajte... to vise nije Zoom koji poznajemo...

friedman

Post by friedman » 03 Aug 2008, 16:01

Ovo zvuci i vise nego dobro :D
A da li je neko probao mozda G2.1? Cini mi se da je dobar za svoju cenu :D

friedman

Post by friedman » 07 Aug 2008, 23:07

Ovako, hteo bih da kupim po svom dolasku u BG g2.1u, jer sam se bas zalepio za njega, citajuci vase mini review-e. :D
E sad, interesuje me da li je to stvarno najbolja kupovina za 150e? Imam jos malog sugavog Marshall-a (MG10CD) ali kasnije planiram da uzmem Bandita ili nekog Voxa iz AD serije.
Nego, to nije vazno... Interesuje me kakvi su mu distovi (bilo bi dobro kad bi mogao da izvuce neki ЏЏЏЏЏ :) ). Takodje me interesuje i neka blaga, bluesy distorzija... Da li je ovaj procesor nesto sto bi mi sluzilo, da nisam bacio 150e?

Hvala unapred!

guv'nor

Post by guv'nor » 08 Aug 2008, 00:15

Kazacu ti samo ono sto sam probao i u sta sam siguran, a to je veoma malo kada su procesori u pitanju (pogotovo ti manji).
Zoom je vidno bolji (pogotovo hardverski) u poredjenju sa onim malim DigiTech-om(ali DigiTech je i jeftiniji).
Pogledaj, u tom rangu i onaj Line6 Pocket Pod, to je valjda jedna skroz OK spravica, ali je extra lagana (hoce kabl lako da je povuce sa stola) i moras prstima da menjas farbe. Za tu cenu, tesko da mozes da nadjes nesto kvalitetnije. (ako je cena 100 evrica, koliko mislim da jeste :| )
E sada sto se tice distova na G9 su k'o stvoreni za dzdzdzdz, ali ne verujem da ti to ista znaci... Rocket je mnogo lepse to objasnio u svom postu i dosta ga je duze svirao od mene.
Ali ako ces vec uskoro uzimati neko Vox AD pojacalce, ne znam koliko ti treba sada bilo kakav procesor.
Vidi, razmisli, pa odluci.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 08 Aug 2008, 08:53

Hmmm, ja sam probao znaci G7.1 i za njega garantujem... G9 nisam jer ako sam odusevljen sedmicom, sta tek mogu da ocekujem od 9-ke mogu samo da zamisljam...

E sad ja nisam probao 2.1 tako da bas ne mogu tu da ti dam najpreciznije odgovore (da ne ispadne da izmisljam) ali...

Obzirom da je procesor isti i da jedino fale lampa i switchevi mogu da se kladim da ce to biti vrlo dobro i upotrebljivo.
A sto se tice procesora do 150 evra opet i tu ih imas mnoogo...i ne razlikuju se toolko u tom cenovnom rangu tako da neces mnogo ni da pogresis...opet.. najbolje bi bilo da ih sam probas..i vidis sta ti je ciniti...

Dakle...
Zoom G2.1 (sa pedalom)
Digitech RP serija (posebno pogledaj 250 i 350. 350-ica je oko 12-13000 u mitrosu tako da je to sasvim fair buy)
Ne znam zasto ljudi izbegavaju behringer X V-amp... dobra je to stvarka... iako je behringer..
POD pocket dr.greenthumb ga ima pa moze DA NAM kaze malo vise o njemu... voljni smo svi da cujemo(procitamo), kolko vidim sasvim je fer i zanimljiv...
Boss ME-20.. zanimljivo je da je jeftiniji od ME-50 a ME-50 sam probao i vrrrlo mi se svidja.. e sad ME-20.. probaj

i na kraju, Line6 POD flor ... ali njega JA ne preporucujem jer mu je namestanje farbi nekako.. detinjasto... ali daleko od toga da ne moze da se upotrebi! samo eto.. namestanje mu je smuseno...

To bi bilo ono "obavezno uzeti u obzir za pogledati" do 150 eura...

P.S. znaci bez obzira koliko je kvalitetan ili ne... verovatno mnogi primecuju da nikako ne pominjem Korga u procesore koje treba pogledati... JA licno nikako ne volim Korgove... nekako su mi mnogo mutni i muljavi :( sto ne znaci da ti ili neko drugi ne pogleda i ne proba Korga.. mozda ce nekom odgovarati i vrsiti funkcjiju... meni.. nikako.
Izvinite vlasnici i ljubitelji Korga... :oops:

guv'nor

Post by guv'nor » 08 Aug 2008, 13:43

dejankuki wrote:Line6 POD flor ... ali njega JA ne preporucujem jer mu je namestanje farbi nekako.. detinjasto... .. namestanje mu je smuseno...
Dobro je!!! Bar od jos nekoga da cujem ono u sta sam ja bio ubedjen (sada se vise ne brinem za sebe)... :mrgreen:
Jer, nikada nisam imao problema sa DigiTech RP7, BOSS GT-8, ZOOM G9... Onda naletim na Line6 i eto meni traume! :x

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 08 Aug 2008, 15:16

Ne zelim sada da ulazim u bilo kakvu raspravu pre svega zbog toga sto nemam previse iskustva sa procesorima, ali mogu da kazem o onome sto sam probao i sto znam.
Ja sam imao digitech rp50 (jos ga imam i pokusavam da prodam), za koji sam ubrzo posle kupovine zakljucio da nije ono sto meni treba, jednostavno, drive na pojacalu je davao prirodniji i snazniji (tonski mislim) zvuk. Kasnije sam uspeo da namestim neke presete koji su mogli da zvuce dobro, ali i dalje ne dovoljno dobro. Na slusalicama je to zvucalo zadovoljavajuce, cak da kazem jako dobro, dok na pojacalu se svo zadovoljstvo istopi. Jednostavno, procesor ako nije koristen samo na slusalicama zvucao je isprano i sterilno.

Kasnije sam poceo da pravim pedale (od tri distorzije koje sam napravio, dve sam spalio nesrecnim slucajem, a sada radim na jos par koje su na standby-u jer mi se slomila lemilica) i hteo da napravim analogni pedalboard. I dok sam trazio wah u oglasima naletim na korg toneworks ax1500g za pare koje su iste kao i za nov digitech rp80, koji je isti kao rp50 samo sto ima expression pedalu. A posto sam jos ranije pokusao da nabavim taj procesor, citao review-e, iskoristim sansu.

Kada sam ga prvi put prikjucio, nisam bio odusevljen sa fabrickim presetima, ali i oni su bili osetno bolji od digitech-a. Kada sam krenuo da istrazujem po opcijama procesora, dolazi do velikog odusevljenja. Pored simulacije marshall-a koja me iznenadjuje kolicinom snage koju moze da pruzi u tonu, tu nalazim jos simulacije mt-2, distostion+, akusticne gitare, koje mi se veoma svidjaju, i simulacije proco rat-a i tubescreamer-a za koje nisam siguran koliko su verno prenesene, ali rat mi se takodje svideo.

Na moju zalost i pored jos nekih sumulacija (fuzz grundge itd) ne postoji simulacija mesa boogie pojacala (ciji mi se zvuk takodje dosta svidja i koji sam cesto koristio na digitech-u i koristim na GuitarRig-u i Amplitub-u). Postoji simulacija pod nazivom us high gain, ali to je Soldano pojacalo za koje ja nisam do tada cuo, a ni zvuk mi se nije svideo. Pored boogie-a izostala su i clean pojacala. To je bila prva mana koju sam nasao na ovom procesoru.

Druga se odnosi na wah. Previse je plitak, da kazem tako. Cinimi se kao da je konstruisan tako da u lancu efekata procesora, wah stoji posle distorzije. Ako bih posle procesora, koji je clean wah, prikljucio neku distorziju, cak se i wah poboljsa i zvuci mnogo bolje, bar za moje usi.
Znaci, na osnovu mog iskustva, kada je pitanje izmedju polovnog korg-a i novog digitech-a, za priblizno iste pare, moj odgovor je kratak i jasan.

@dejankuki
I za kraj, zeleo bih da vam postavim jedno pitanje, kako se drugi procesori porede korgom, ovim ili nekim drugim? Shvatam da vam se korgovi procesori ne dopadaju, sto znaci da ste ih probali, pa me zanima malo to poredjenje. Review-i nisu neko merilo, jer ih pisu ljudi koji su kupili taj proizvod, i vecina ili nisu objektivni ili nisu dovoljno iskusni, ali VELIKA vecina dosta hvali taj procesor.

Sava

Post by Sava » 08 Aug 2008, 16:00

Moja iskustva sa procesorima su vrlo skromna, tačnije rečeno bežao sam od njih. Međutim, jedno vreme sam imao pojačalo VoxAD30VT pa se i sada kajem što sam ga prodao jer je imao dobre simulacije, posebno Dumble clean i mog omiljenog AC30. Nedavno sam nabavio Zoom g2.1u i reći ću da sam vrlo zadovoljan. Imao sam volju da uzmen polovan Digitech RP350 jer mi se činilo da je to solidna stvar, a moguća je dvosmerna komunikacija preko usb porta dok Zoom komunicira samo u pravcu procesor/računar. Ljudi koji bolje od mene poznaju problematiku kažu da nisam pogrešio jer Zoom trenutno ima najjači procesor na tržištu. Cene Zooma g2.1u i Digitecha RP350 su u Beogradu iste i iznose oko 150 evra, dok je Digitech na Thomannu skuplji. Većina simulacija je dobra, a posebno sam bio zadivljen simulacijom Cry Baby waha koja je veoma solidna. Naravno nema onu raspevanost originala, ali ovo je ipak digitalija. A probao sam ih u A/B testu. Simulacije Fender, Jazz Chorus, Marshall i Mesa pojačala su odlične, a poprilično sam razočaran modeliranjem AC30. Ima tap funkciju i jako dobru ritam mašinu. Razni digitalni efekti čini mi se da nisu ništa lošiji nego kada ih kupujete kao pedale. Može da se namesti do devet efekata istovremeno. E sad što se tiče zvuka na slušalicama i pojačalu. Mislim da osnovnu grešku ljudi prave time što nameste ekvalizaciju pojačala kako se njima sviđa pa na to udare procesor sa svojom ekvalizacijom. Mislim da je neophodno da se pojačalo namesti u što neutralniju poziciju sa dugmićima negde oko pola na primer pa će onda procesor da radi dobro. Znači da je procesor podešen da radi dobro na razglasu pa mu treba omogućiti uslove što bližim tome.

Post Reply