Advise needed: Klavijatura za gitaristu

Moderator: Reverse

Post Reply
jcm 800

Advise needed: Klavijatura za gitaristu

Post by jcm 800 » 26 Sep 2008, 17:02

Ja Inace sviram gitaru,(i ponekad bass) ali bi mi trebala klavijatura za potrebe mog malog sobnog studija. a posto o klavijaturama pojma nemam (koji proizvodjaci, koji modeli, i slicne stvari) potreban mi je savjet sta da kupim.
Sad, meni treba za prvu pomoc u sobnom studiju i za zabavu...kao sto bih uzeo akustaru da se zabavim...Nista skupo i fancy.
Dakle, ne trebaju mi igracke niti klavijature sa forama za ucenje, ne trebaju mi ni svijetleci keyboardi, ne trebaju mi ni ugradjeni zvucnici, ni milion boja, ni ugradjeni ritmovi, ni ugradjeni procesori, niti beskrajne mogucnosti za pravljenje spostvenih boja, niti 1000 bankova...

Treba mi jednostavna klavijatura sa nekih 5 oktava koja moze solidno da simulira par klavira i par organa (zenskih po mogucnosti) :D
nesto cim se moze staviti dooomy ambient na pocetku pjesme, i neki klavir na uvodu u pjesmu...i fini "tepih" u refrenu...nista vishe od toga...
Eh da, i nesto sa cim moze da se solidno simulira zvuk Deep Purple...

Po mogucnosti da ima touch sensitive keyboard...dinamike radi...i to je sve...

I da nije skuplja od nekih 300-350 eura...Mada primam sugestije i do 500... :D

Any suggestions? :?:

Reverse
Urednik

Re: Advise needed: Klavijatura za gitaristu

Post by Reverse » 26 Sep 2008, 18:03

E pa ovako, posto ne zahtevas mnogo od klavijature, vec samo klavir+organe+pad+"deep purple", ja bih ti preporucio midi klavijaturu!!! Workstation. synth vec inako imaju 100000 zvukova i opcija, a ni jedan(za tu cenu) nece simulrati te intrumente kao sto to radi midi klavijatura i npr za organe Native Instruments B4 II, za klavir NI Akoustic Piano, Synthology Ivory, ArtVista, za padove imas mali milion vsti-a... A ako bas hoces klavijaturu, proceshljaj forum 1000 puta smo pisali o klavijaturama do 500E! Moj prelog: midi klavijatura + dobar VSTi 8)
+ klavijaturom ces snimati audio, za svaku gresku moraces da snimas novi tejk, sa midi klavijaturom moci ces u pitano rollu da popravis greske..

Zlo

Post by Zlo » 26 Sep 2008, 22:03

Znaci definitivno isti savet.

Na znam cene ali za par stotina evra( verovatno i manje) pristojna midi klavijatura .Onda besplatni ili neki drugi VSTi koji danas zvuce zaista odlicno.
+ klavijaturom ces snimati audio, za svaku gresku moraces da snimas novi tejk, sa midi klavijaturom moci ces u pitano rollu da popravis greske..
+ako ti se u konacnom mixu ne dopada odnos zvuka klavijatura i ostalih instrumenata jednostavno ces ga promeniti.

EVH

Post by EVH » 27 Sep 2008, 17:20

ja kupio za 250 evra, mada ne znam da li mozes da je nadjes ispod 400 e, KORG N5, vidi na netu, klavijatura je kraj sto se tice rock-a...u toj klasi...

jcm 800

Post by jcm 800 » 30 Sep 2008, 11:27

Reverse wrote:E pa ovako, posto ne zahtevas mnogo od klavijature, vec samo klavir+organe+pad+"deep purple", ja bih ti preporucio midi klavijaturu!!! Workstation. synth vec inako imaju 100000 zvukova i opcija, a ni jedan(za tu cenu) nece simulrati te intrumente kao sto to radi midi klavijatura i npr za organe Native Instruments B4 II, za klavir NI Akoustic Piano, Synthology Ivory, ArtVista, za padove imas mali milion vsti-a... A ako bas hoces klavijaturu, proceshljaj forum 1000 puta smo pisali o klavijaturama do 500E! Moj prelog: midi klavijatura + dobar VSTi 8)
Ok. Ali...mozda zvuci glupo...KOJU Midi klavijaturu...Proizvodjac/model itd...
Koje VST...gdje da ih nadjem...i kako da znam koji je dobar a koji ne prije nego puknem pare na njih...

Pazi, ja sam se na pocetku svog pitanja ogradio da sam gitarista...ne zato da kazem da ne znam svirati klavijaturu (dobro, nisam ni John Lord, ali...) vec da ne znam nista o njima...Moje klavijaturisticko iskustvo je ograniceno na klavire (tj. pijanina)...Klavijature su mi spanska sela (lepo gore)... :D
Dakle, meni je potrebno objasnjenje kao malom djetetu kad su klavijature u pitanju...(midi...sta i kako...vsti...sta i kako...pad? sta i kako...onda one sifrovane stvari tipa "Synthology Ivory, ArtVista"...STA I KAKO?)

Napomena: moj sobni studio, jeste da je sobni, ali je uglavnom analogni...ima i midi mogucnost, ali ja sam ipak gitarista...zivjelo analogno...
Cak i gitare usnimavam uzivo...tj. preko ozvucenog pojacala...
Meni je analogno zakon...Ali ne bjezim ni od midija...

A za workstation cu pogledati u svakom slucaju

toza
Urednik

Post by toza » 01 Oct 2008, 21:34

Posto vidim da je rec o midi kontrolerima mogu ti dati par saveta.

Znaci, prvo se upoznaj sa tehnologijom midi kontrolera. Budi svestan da midi klavijatura ne ide direktno u pojacalo
jer ona ne stvara bilo kakav audio signal. Znaci za midi klavijaturu moras imati kompjuter da bi ona funkcionisala.

E sad, sto se tice samog izbora klavijatura mogu predloziti nekoliko modela.

1. Korg K49 (kog licno posedujem)
2. M-Audio Axiom 49
3. M-Audio Keystation Pro 88

1. Korg K49 se kod mene odlicno pokazao. Klavijatura ima vece dirke od standardnih malih kao kod Yamahe, tako da ce ti to prijati
ako imas malo vece prste. Sto se tice samih dirki one nisu otezane/polu otezane, tako da nemas efekat kao da sviras klavir, ALI
imaju podesiv sensivity. Sto znaci da mozes na kompu da upalis emulaciju klavira i da namestis tako da moras da nabadas dirke
da bi se ista culo i obratno.
Moj predlog, ako sivras kod kuce, i ako ti sluzi kao midi kontroler u studiju, ovaj Korg je odlican. Ja sam je iznosio 2 puta iz kuce,
ne koristim je za neke tezge, svirke ili vec sl., pa je u odlicnom stanju, a pritom i pazim na dirke u smislu sensa koji stoji uvek na minimumu
da se ne udaraju puno...
Cena ovog korga je 135€ u Sky Music-u.
Evo ovde na sajtu imas sve lepo napisano da ih ne reklamiram previse.
http://www.skymusic.co.yu/prodaja/klavi ... kontroler/

Izgleda ovako:

Image
Naravno pogledaj i ove druge modele ako ti odgovaraju.

Sto se tice 2. i 3. ne mogu nista preterano puno da kazem.
Axioma nisam imao priliku da probam, ali sam imao ogromnu zelju da ga kupim. Nisam ga uzeo iz finansijskih razloga,
ali ti moram reci da je u pitanju odlicna midi klavijatura. Ima poluotezane dirke, dobar sensivity, ima knobove (potenciometre), slidere, a ima i padove.
Ona je oko 250€ kako sam poslednje gledao, ali to moras sam proveriti.
Izgleda ovako:

Image

Sto se tice M-Audio Keystation Pro 88. Ona ima znatno veci broj dirki od prethodne dve, ali uz to ide i cena. Dirke su joj "otezane", stavljam pod navodnike iz razloga
sto to otezavanje i nije bas savrseno, ali potrudili su se. Ona je odlicna za studijski midi kontroler iz razloga sto ima i slidere i potenciometre, a pritom i velik broj dirki.
Mislim da je njena cena u Mitros Music-u u BG-u bila oko 40.000 dinara. Po meni je to previse za tako nesto, ali boze moj, ima ljudi kojima treba i odgovara.
Izgleda ovako:

Image

Mirkos

Post by Mirkos » 04 Dec 2008, 02:03

uh ...

Molim te,zaboravi gorenavedene postove i kupi sebi KORG M1 i uzivaj srecan.

Evo i zasto:

1.Neces se muciti sa midijem,kasnjenjem,nabavkom vsta,prenatrpavanjem kompa,samo zbog,kao sto si sam rekao ZEZANJA
2.Korg m1 je daleko ozbiljnija klavijatura od svih ovih navedenih midi klavijatura,jer su ovo najeftinije midi klavijature kojima je izrada i dirka smece
3.Radice ISTO STO I MIDI klavijatura,ako ti je potreban samo midi kontroler,a ti lepo izbodi audio kablove i eto ga,pri tom,imaces daleko bolju kontrolu nego sa ovih midi kontrolera
4.Korg M1 je legendarna klavijatura koja je snimana na gomili vrhunskih albuma
5.Ima ok hemond,nije korg u tom polju mnogo napredovao ni do danas
6.Gitarista si,svaki gitarista koji je kupio m1 je zaljubljen u njega
7.Na netu postoji 4 milijarde banki za korg m1
8.U slucaju da negde pozelis zasvirati,mozes,sa midi kontrolerom si zakucan za ispred kompa
9.Editing samog sinta je dobro uradjen,ima sve ozbiljne parametre,i zaista moze da zvuci na dosta nacina
10.Korg je ovaj sint reizdao u vidu vst instrumenta,sto takodje dosta govori.

Pozdrav

Post Reply