Avantura izrade gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Avantura izrade gitare
Ovaj strat me je ostavio bez reci...
Rekoh onomad da će sledeći projekat biti iznenadjenje.
Medjutim zbog VELIKIH i brojnih obaveza nisam mogao da se sasvim posvetim gradnji i to "iznenedjenje" je stiglo do sledeće faze:

Kao što se vidi, radi se o tamburi (e-basprim).
Glasnica je, naravno od smreke (sa umetnutim orahom oko rupe) a strane i leđa od trešnje.
Vrat je od javora.
Za sada sam stigao da namesim binding i tu sam malo izgubio motivaciju ali nadam se da ću je završiti uskoro jer nema previše posla do kraja.
Jedan od razloga pada motivacije za izradu tambure je taj što sam dobio "parče" dobre jove (od njega je izradjen prethodni strat) a kako je ostalo još materjala privremeno sam ostavio tamburu i bacio se na posao:

Telo je već sasvim gotovo (ovo su slike grube obrade) i već se suši nitro podloga na njemu.
Uskoro, kad ugrabim vremena, staviću još koju sliku jer je u toku izrada vrata (a ja ne stignem baš sve da uslikam).
Medjutim zbog VELIKIH i brojnih obaveza nisam mogao da se sasvim posvetim gradnji i to "iznenedjenje" je stiglo do sledeće faze:

Kao što se vidi, radi se o tamburi (e-basprim).
Glasnica je, naravno od smreke (sa umetnutim orahom oko rupe) a strane i leđa od trešnje.
Vrat je od javora.
Za sada sam stigao da namesim binding i tu sam malo izgubio motivaciju ali nadam se da ću je završiti uskoro jer nema previše posla do kraja.
Jedan od razloga pada motivacije za izradu tambure je taj što sam dobio "parče" dobre jove (od njega je izradjen prethodni strat) a kako je ostalo još materjala privremeno sam ostavio tamburu i bacio se na posao:

Telo je već sasvim gotovo (ovo su slike grube obrade) i već se suši nitro podloga na njemu.
Uskoro, kad ugrabim vremena, staviću još koju sliku jer je u toku izrada vrata (a ja ne stignem baš sve da uslikam).
Koliko vidim oblik tela je tvoj dizajn ili sam samo loše video na slikama?
Ne, to bi trebao biti dizajn "standardnog" strat tela.NikolaNis wrote:Koliko vidim oblik tela je tvoj dizajn ili sam samo loše video na slikama?
Na slici je telo slikano s leđa, grubo obrađeno, sa iscrtanim "konturama" da bi označio mesto gde treba skinuti "meso", tj. oblikovati telo.
Onda mi se verovatno učinilo zbog te grube obrade, nije dovedeno na prave mere pa mi se učinilo da je nešto drugo u pitanju. U svakom slučaju samo napred... 

- sirac-šunka
- vragolan
A da pitam ja nesto
Zasto opet palisander, a ne maple? Licne preferencije, laksa izrada, zelja buduceg vlasnika ili nesto cetvrto?
Primetio sam da su, npr. Squieri sa maple-om, a iz iste serije uvek nesto skuplji, je l to znaci da je skuplja i teza izrada ili sta?

Zasto opet palisander, a ne maple? Licne preferencije, laksa izrada, zelja buduceg vlasnika ili nesto cetvrto?
Primetio sam da su, npr. Squieri sa maple-om, a iz iste serije uvek nesto skuplji, je l to znaci da je skuplja i teza izrada ili sta?
Evo, sada je verovatno jasnije.

Telo je potpuno obrađeno i nitro podloga na njemu suva.
Sada sledi fino brušenje pa onda finalno lakiranje.
Ideja mi je da napravim tkzv. HONEY BLONDE finiš ali sa transparentnom (tj.providnom
) bojom kako bi se videla tekstura drveta.
@sirac
Razlog je vrlo kompleksan i dubokouman
.
Jednostavno radim drvetom koje imam a dovoljno je kvalitetno da zadovolji moje stroge kriterijume
.
Trenutno ne raspolažem kvalitetnim javorom - pa zašto da onda radovi stoje
kad već imam kvalitetan i lep palisander.
Ionako ću uskoro biti pretrpan obavezama i neću se moći toliko posvetiti gradnji.
A zašto su maple Squier-i nešto skuplji zaista ne znam (trgovci uvek imaju svoju logiku).
Što se mene tiče, izrada maple neck-a nije ništa komplikovanija od rosewood-a.

Telo je potpuno obrađeno i nitro podloga na njemu suva.
Sada sledi fino brušenje pa onda finalno lakiranje.
Ideja mi je da napravim tkzv. HONEY BLONDE finiš ali sa transparentnom (tj.providnom

@sirac
Razlog je vrlo kompleksan i dubokouman

Jednostavno radim drvetom koje imam a dovoljno je kvalitetno da zadovolji moje stroge kriterijume

Trenutno ne raspolažem kvalitetnim javorom - pa zašto da onda radovi stoje

Ionako ću uskoro biti pretrpan obavezama i neću se moći toliko posvetiti gradnji.
A zašto su maple Squier-i nešto skuplji zaista ne znam (trgovci uvek imaju svoju logiku).
Što se mene tiče, izrada maple neck-a nije ništa komplikovanija od rosewood-a.
- sirac-šunka
- vragolan
Sad se nesto razmisljam i kako sam ja primetio na Fenderima i nema nekog posebnog komada maple-a za fingerboard. Jednostavno je gornji deo drveta od kojeg je napravljen vrat obradjen tako da bude maple fingerboard, nacukani pragovi, tacke i tackice i dovidjenja 

Pa koliko ja znam (ali u ovo nisam 100% siguran) ima modela koji su tako rađeni, ali ima i onih koji su maple sa posebnom fretboard daščicom (od javora, naravno) ali je to dobro obrađeno da se i ne primećuje da je zalepljen fretboard (treba baaaaaš dobro obratiti pažnju).sirac-šunka wrote:Sad se nesto razmisljam i kako sam ja primetio na Fenderima i nema nekog posebnog komada maple-a za fingerboard. Jednostavno je gornji deo drveta od kojeg je napravljen vrat obradjen tako da bude maple fingerboard, nacukani pragovi, tacke i tackice i dovidjenja
Truss-rod je umetnut (da izvinete

da jeste josh 60-tih godina su neki telecasteri radjeni sa fingerboardom od maplle-a koji je zalepljen na maple vrat, i oni su kao da kazem nesto malo drugaciji po soundu ali to su ono mikrofinese, mene je uvek cudilo da su svi affinity squier telecasteri sa maple fingerboardom a standard squier tele koji su kao skuplji sa rosewood, a serija vintage modified sa maple fretboardom, mozda si @siracshunka na te mislio. Ali ta serija kosta skoro i kao i Fender MIM tako da bash i nije neka solucija.
- sirac-šunka
- vragolan
Sad sam prelistao Frontline iz 2006, poslednji debeli primerak, i gle stvarno. Ali nisam to imao u vidu, nisam ni imao pojma, gledao sam modele Stratocastera.dweezil wrote:...mene je uvek cudilo da su svi affinity squier telecasteri sa maple fingerboardom, a standard squier tele koji su kao skuplji sa rosewood, a serija vintage modified sa maple fretboardom...
Elem, skoro je u nasu ovdasnju Lyru stiglo bas puno Squiera i Meksikanaca. Tako je Squier Strat Affinity sa javorom bio nekih 5-6000 din skuplji od Squier Strata Affinity sa palisanderom (rosewood-om). Dalje, kad nailazim na oglase uvek je Squier strat sa mapleom (bez obzira na seriju) nesto skuplji.
Iako sam basista, moracu jednom (i to cim dopunim bass rig) da kupim jednu gitaru cisto za nasnimavanje ideja i rifova na komp. Ideal mi je neki jeftiniji strat sa maple-om, pa sam malo gledao (na vreme, iha

I onda sam dosao do zakljucka - Covece, pa maple grif mora da je mnogo teze napraviti od rosewooda (sto mi u opcetku nikako nije imalo smisla)... Sad sam tek zbunjen...
Kada Viden napravi jedan Strat sa javorom, nadam se da ce da me saceka da ga kupim. Ali ce valjda pre toga da mi napravi onaj elektricni kontrabas o cemu smo pricali

BTW, gle ironije, Aria na svoje elektricne kontrabase stavlja maple!!! Stvarno ne razumem, sve je naopako ili je problem samnom.

Moj gitarista svira Fender Standard Telejca i Deluxe Strata, oba sa mapleom. Mnogo puta sam ih hvatao i 99% sam siguran da nema posebne fretboard dascice, vec da je gornja strana vrata fino obradjena i to je fretboard. Moracu da ga pozovem sutra da mi ovo potvrdi.viden wrote: Pa koliko ja znam (ali u ovo nisam 100% siguran) ima modela koji su tako rađeni, ali ima i onih koji su maple sa posebnom fretboard daščicom (od javora, naravno) ali je to dobro obrađeno da se i ne primećuje da je zalepljen fretboard (treba baaaaaš dobro obratiti pažnju).

Cujemo se. Laku noc!
Pa ja i kažem da Fender ima oba pristupa u gradnji maple neck-a (ili je imao).sirac-šunka wrote:Moj gitarista svira Fender Standard Telejca i Deluxe Strata, oba sa mapleom. Mnogo puta sam ih hvatao i 99% sam siguran da nema posebne fretboard dascice, vec da je gornja strana vrata fino obradjena i to je fretboard. Moracu da ga pozovem sutra da mi ovo potvrdi.![]()
Cujemo se. Laku noc!
Šta je bolje - ne bih umeo da kažem ali znam da ni jedno ni drugo nije previše komplikovano uraditi.
hehe , ja sam imao Standard Squier Strata sa bash tom forom, fingerboard od maple-a lepljen na vrat, i iskreno uvek sam se lozhio na one piece maple neck, josh ako je quatersawn,
kao ipak je homogen i trebalo bi da bolje prenosi zvuk i sve. A neznam ima nesto sa one piece maple neckom sto mi se svidja a ne umem da opishem, kao da je neko samo utisnuo pragove u drvo i da ti je da je svirash, volim to. 
@ viden svaka cast, bash lepo izgleda

@ viden svaka cast, bash lepo izgleda