Avantura izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Goja

Re: Avantura izrade gitare

Post by Goja » 06 Oct 2008, 19:39

Ovaj strat me je ostavio bez reci...

viden

Post by viden » 07 Oct 2008, 15:21

Rekoh onomad da će sledeći projekat biti iznenadjenje.
Medjutim zbog VELIKIH i brojnih obaveza nisam mogao da se sasvim posvetim gradnji i to "iznenedjenje" je stiglo do sledeće faze:
Image
Kao što se vidi, radi se o tamburi (e-basprim).
Glasnica je, naravno od smreke (sa umetnutim orahom oko rupe) a strane i leđa od trešnje.
Vrat je od javora.
Za sada sam stigao da namesim binding i tu sam malo izgubio motivaciju ali nadam se da ću je završiti uskoro jer nema previše posla do kraja.

Jedan od razloga pada motivacije za izradu tambure je taj što sam dobio "parče" dobre jove (od njega je izradjen prethodni strat) a kako je ostalo još materjala privremeno sam ostavio tamburu i bacio se na posao:
Image
Image
Telo je već sasvim gotovo (ovo su slike grube obrade) i već se suši nitro podloga na njemu.
Uskoro, kad ugrabim vremena, staviću još koju sliku jer je u toku izrada vrata (a ja ne stignem baš sve da uslikam).

viden

Post by viden » 08 Oct 2008, 09:31

Dalje proces izrade tece ovim redom:
-lepljenje fretboarda
Image
-busenje rupa za "tačke" na vratu (najbolje ručnom bušilicom)
Image
-obeležavanje pozicije pragova, pravljenje useka i njihova obrada
Image
-"ukucavanje" pragova, sečenje "viška" a zatim dalja obrada (brušenje)
Image

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 08 Oct 2008, 12:00

Koliko vidim oblik tela je tvoj dizajn ili sam samo loše video na slikama?

viden

Post by viden » 08 Oct 2008, 14:52

NikolaNis wrote:Koliko vidim oblik tela je tvoj dizajn ili sam samo loše video na slikama?
Ne, to bi trebao biti dizajn "standardnog" strat tela.
Na slici je telo slikano s leđa, grubo obrađeno, sa iscrtanim "konturama" da bi označio mesto gde treba skinuti "meso", tj. oblikovati telo.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 09 Oct 2008, 09:11

Onda mi se verovatno učinilo zbog te grube obrade, nije dovedeno na prave mere pa mi se učinilo da je nešto drugo u pitanju. U svakom slučaju samo napred... :D

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 09 Oct 2008, 09:41

A da pitam ja nesto :D

Zasto opet palisander, a ne maple? Licne preferencije, laksa izrada, zelja buduceg vlasnika ili nesto cetvrto?

Primetio sam da su, npr. Squieri sa maple-om, a iz iste serije uvek nesto skuplji, je l to znaci da je skuplja i teza izrada ili sta?

viden

Post by viden » 09 Oct 2008, 09:44

Evo, sada je verovatno jasnije.
Image
Telo je potpuno obrađeno i nitro podloga na njemu suva.
Sada sledi fino brušenje pa onda finalno lakiranje.
Ideja mi je da napravim tkzv. HONEY BLONDE finiš ali sa transparentnom (tj.providnom :) ) bojom kako bi se videla tekstura drveta.

@sirac
Razlog je vrlo kompleksan i dubokouman :) .
Jednostavno radim drvetom koje imam a dovoljno je kvalitetno da zadovolji moje stroge kriterijume :P .
Trenutno ne raspolažem kvalitetnim javorom - pa zašto da onda radovi stoje 8) kad već imam kvalitetan i lep palisander.
Ionako ću uskoro biti pretrpan obavezama i neću se moći toliko posvetiti gradnji.
A zašto su maple Squier-i nešto skuplji zaista ne znam (trgovci uvek imaju svoju logiku).
Što se mene tiče, izrada maple neck-a nije ništa komplikovanija od rosewood-a.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 09 Oct 2008, 13:47

Sad se nesto razmisljam i kako sam ja primetio na Fenderima i nema nekog posebnog komada maple-a za fingerboard. Jednostavno je gornji deo drveta od kojeg je napravljen vrat obradjen tako da bude maple fingerboard, nacukani pragovi, tacke i tackice i dovidjenja :D

viden

Post by viden » 09 Oct 2008, 18:21

sirac-šunka wrote:Sad se nesto razmisljam i kako sam ja primetio na Fenderima i nema nekog posebnog komada maple-a za fingerboard. Jednostavno je gornji deo drveta od kojeg je napravljen vrat obradjen tako da bude maple fingerboard, nacukani pragovi, tacke i tackice i dovidjenja :D
Pa koliko ja znam (ali u ovo nisam 100% siguran) ima modela koji su tako rađeni, ali ima i onih koji su maple sa posebnom fretboard daščicom (od javora, naravno) ali je to dobro obrađeno da se i ne primećuje da je zalepljen fretboard (treba baaaaaš dobro obratiti pažnju).
Truss-rod je umetnut (da izvinete :P ) od pozadi (tako će biti i na ovom stratu koji se sada radi).

dweezil

Post by dweezil » 09 Oct 2008, 21:37

da jeste josh 60-tih godina su neki telecasteri radjeni sa fingerboardom od maplle-a koji je zalepljen na maple vrat, i oni su kao da kazem nesto malo drugaciji po soundu ali to su ono mikrofinese, mene je uvek cudilo da su svi affinity squier telecasteri sa maple fingerboardom a standard squier tele koji su kao skuplji sa rosewood, a serija vintage modified sa maple fretboardom, mozda si @siracshunka na te mislio. Ali ta serija kosta skoro i kao i Fender MIM tako da bash i nije neka solucija.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 10 Oct 2008, 00:53

dweezil wrote:...mene je uvek cudilo da su svi affinity squier telecasteri sa maple fingerboardom, a standard squier tele koji su kao skuplji sa rosewood, a serija vintage modified sa maple fretboardom...
Sad sam prelistao Frontline iz 2006, poslednji debeli primerak, i gle stvarno. Ali nisam to imao u vidu, nisam ni imao pojma, gledao sam modele Stratocastera.
Elem, skoro je u nasu ovdasnju Lyru stiglo bas puno Squiera i Meksikanaca. Tako je Squier Strat Affinity sa javorom bio nekih 5-6000 din skuplji od Squier Strata Affinity sa palisanderom (rosewood-om). Dalje, kad nailazim na oglase uvek je Squier strat sa mapleom (bez obzira na seriju) nesto skuplji.
Iako sam basista, moracu jednom (i to cim dopunim bass rig) da kupim jednu gitaru cisto za nasnimavanje ideja i rifova na komp. Ideal mi je neki jeftiniji strat sa maple-om, pa sam malo gledao (na vreme, iha :D ) dalje sta se nudi i gle! Aria ne pravi gotovo ni jedan model strata sa mapleom. Imaju neku STG-GT seriju, ali i to je duplo skuplje od osnovnog modela STG serije, naravno sa rosewood-om... Ibanez SA kao neka alternativa isto nepostoji sa Maple-om... Vintage gitare, opet nista sa maple-om... Damn! :grummel_2: :hide:
I onda sam dosao do zakljucka - Covece, pa maple grif mora da je mnogo teze napraviti od rosewooda (sto mi u opcetku nikako nije imalo smisla)... Sad sam tek zbunjen...

Kada Viden napravi jedan Strat sa javorom, nadam se da ce da me saceka da ga kupim. Ali ce valjda pre toga da mi napravi onaj elektricni kontrabas o cemu smo pricali :)
BTW, gle ironije, Aria na svoje elektricne kontrabase stavlja maple!!! Stvarno ne razumem, sve je naopako ili je problem samnom. :? :(
viden wrote: Pa koliko ja znam (ali u ovo nisam 100% siguran) ima modela koji su tako rađeni, ali ima i onih koji su maple sa posebnom fretboard daščicom (od javora, naravno) ali je to dobro obrađeno da se i ne primećuje da je zalepljen fretboard (treba baaaaaš dobro obratiti pažnju).
Moj gitarista svira Fender Standard Telejca i Deluxe Strata, oba sa mapleom. Mnogo puta sam ih hvatao i 99% sam siguran da nema posebne fretboard dascice, vec da je gornja strana vrata fino obradjena i to je fretboard. Moracu da ga pozovem sutra da mi ovo potvrdi. :)
Cujemo se. Laku noc!

viden

Post by viden » 10 Oct 2008, 13:36

sirac-šunka wrote:Moj gitarista svira Fender Standard Telejca i Deluxe Strata, oba sa mapleom. Mnogo puta sam ih hvatao i 99% sam siguran da nema posebne fretboard dascice, vec da je gornja strana vrata fino obradjena i to je fretboard. Moracu da ga pozovem sutra da mi ovo potvrdi. :)
Cujemo se. Laku noc!
Pa ja i kažem da Fender ima oba pristupa u gradnji maple neck-a (ili je imao).
Šta je bolje - ne bih umeo da kažem ali znam da ni jedno ni drugo nije previše komplikovano uraditi.

viden

Post by viden » 10 Oct 2008, 17:40

Evo slika novih radova:
-stavljen logo i preko toga sada ide bezbojni nitro (naravno držim se Leove tradicije :) ) lak.
Image

-lakiran vrat i sa zadnje strane (ostaje još da se dobro osuši)
Image

dweezil

Post by dweezil » 10 Oct 2008, 17:41

hehe , ja sam imao Standard Squier Strata sa bash tom forom, fingerboard od maple-a lepljen na vrat, i iskreno uvek sam se lozhio na one piece maple neck, josh ako je quatersawn, :) kao ipak je homogen i trebalo bi da bolje prenosi zvuk i sve. A neznam ima nesto sa one piece maple neckom sto mi se svidja a ne umem da opishem, kao da je neko samo utisnuo pragove u drvo i da ti je da je svirash, volim to. :D

@ viden svaka cast, bash lepo izgleda

Locked