Washburn gitare

NikolaNis
MF veteran

Washburn gitare

Post by NikolaNis » 04 May 2007, 13:36

Pozdrav svim članovima , kao i šefovima koji vode ovaj odličan forum :wink:

Evo i mog prvog posta i odmah moram nešto da pitam i da vas davim, al' takav ti je život, uvek ima neko ko te davi, zar ne ? :)

E a sad ozbiljno malo, rekao bih da sam u rangu nekog prosečnog gitariste, akordi, rifovi, po koja solažica... Nisam svirao 4-5 godina jer sam postao ponosni tata, pa sad kad mi je klinac malo odrastao rešio sam da obnovim svoje znanje i naravno da napredujem dalje. A nadam se da će i moj naslednik biti zainteresovan za gitaru jer već sad kad vidi ovu moju koju posedujem Segovia WJ-750 odmah je zgrabi i mlati po žicama :D (ljubi ga tata).

Kako bih popravio tehniku sviranja, palnirao sam da kupim novu akustičnu gitaru i svratio sam do preodavnice (Inače sam iz Niša, mada ste to provalili po niku). Nisam siguran da li je vlasnik ili tamo radi pevač i gitarista grupe Novembar iz Niša, relativno su poznati po celoj Srbiji, mada ja baš i ne volim tu neku pank muziku. Bio je izuzetno ljubazan i fin ( a što pa i ne bi) i preporučio mi neku Washburn ozvučenu akustičnu gitaru uz koju ide kofer, rezervni set žica, ona na sebi ima štimer i idu još neke sitnice, nisam baš sve zapamtio. Sve to za 15.000 dinara.

Kakva su vaša iskustva sa tim gitarama i kakva je cena po vama. Znam da ćete reći:"Probaj gitaru kako ti zvuči i leži..." E pa to i jesam uradio, doduše jako kratko, jer sam pobegao sa posla da bih malo prošunjao po toj prodavnici, samo nemojte da me odate kod šefa. :wink: Oduševio sam se time što su žice jako nisko postavljene, ne zveče ni malo, inače bile je komplet 12-ica na gitari. Vrlo lep ton se čuje, možda malo tiši, bar mi se tako učinilo, ali imam nameru i da uzmem neko kućno pojačalce od 15-20 W pa će i to biti rešeno. Naravno planiram da uzmem i neku električnu gitaru, ali za to ću vas daviti na mestu predviđenom za to.

Sve u svemu je li to OK gitara i je cena korektna, hvala vam unapred svima. Ili ako imate još koju preporuku za oko 200 evra spreman sam da čujem.

P.S. Imao sam ideju da u kratkim crtama pitam šta me zanima, ali ako mi je ovo kratko, šta li bi tek bilo da sam hteo na široko da pišem... :shock: :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 May 2007, 16:03

Hi, dad :D

Pretpostavljam da je radnja ArtistSystems u Nišu? U svakom slučaju, ne verujem da u Nišu (kada smo kod toga, ni u Beogradu) možeš da nađeš nešto BoLje za te pare, eventualno bi u Bgdu i Novom Sadu imao VeĆi IzBoR za iste pare (DaCapo, Applause, jeftinih Takamine, tako te stvari). Ne znam nikoga ko se razočarao u Washburn - što ne bi moglo da se kaže za Stagg, recimo.

Iz opisa bih rekao da je u pitanju nekakav "Starter Pack", sve đuture za smešnu cenu - e sad, ako već dugo sviraš, ne verujem da imaš problema sa štimovanjem, itd itd, pa bi možda želeo da pogledaš neke od skupljih Washburna? Nešto na formu 20 000 dinara za gitaru i još neka kinta za torbu? U tom slučaju dobiješ u svakom slučaju bolju gitaru.

Tom Waits je, inače, zakleti Washburnovac, čak je uneo ime kompanije u tekst svoje pesme "16 Shells From A 30.06" (mada nije promoter, to je čista ljubav). No, i jeftiniji modeli su dobri. Overi ovaj sajt:

http://reviews.harmony-central.com/revi ... d/Washburn

Tu su ti reviewi svih akustičnih Washburna, pitaj čoveka koji je to model pa vidi šta kažu o njemu. Ne verujem da će biti puno lošeg.

viden

Post by viden » 06 May 2007, 00:32

Da li si gledao tu gitaru u music-haus-u? Ako se radi o istom modelu koji sam i ja isprobao neću ti pisati filozofska predavanja o samoj gitari jer već imaš iskustva i možeš sam da proceniš.
Kao što reče ROCKET ROLL, teško ćeš naći nešto bolje za te pare (osim možda nešto preko oglasa-ali i to teško).
Ako se radi o istoj gitari jedino ti mogu reći da sam pre izvesnog vremena u Beogradu video da se prodaje za 12 000 din. Znači razlika je taman za put do Bgd-a.
Inače, po mom mišljenju, radi se o sasvim solidnoj gitari (za te pare) i nije loš izbor ako se muzikom ne baviš preterano ozbiljno.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 06 May 2007, 02:22

@ Viden

Ej, pa evo tebe i ovde. :D

Da, ta gitara je u Music Haus-u, crevene je boje. Da li joj znaš oznaku, da malo potražim po netu neke karakteristike.

Pošto vidim da znaš prodavice po Nišu možeš li mi reci ima li još koja sem Music Hous i Lyre i gde se nalaze?

Pozdrav :D

viden

Post by viden » 06 May 2007, 21:44

Ne mogu da se setim oznake gitare, ali kao što sam napisao, za te pare nije loša. Inače ako pazariš u Music Haus-u probaj da se cenjkaš s vlasnikom. Meni je uspelo par puta da prilično oborim cenu ili za iste pare dobijem i neke korisne stvarčice-žice, kablove... (jbga ja sam iz Pirota) :D .
U Nišu znam (pored Lyre) još i za MUSIC-TIME (tc Zona I)-ponekad imaju solidan izbor gitara mada su malo skučeni s prostorom.
Na Durlanu imaš i prodavnicu MUSTANG (Knjaževačka 11) gde takođe može da se nađe po koja dobra gitara (svojevremeno su cene ovde bile najpovoljnije).

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 06 May 2007, 22:46

viden

Hvala ti puno na pomoći i informacijama, baciću pogled i u te prodavnice... :D

stbojan

Post by stbojan » 30 Aug 2007, 00:12

Cao svima,

Ja sam isto iz Nisa, i kupujem akusticnu gitaru. Voleo bih nekog fendera ili washburna al me nesto muci. Nasao sam u Music House u Nisu jednog Fendera od oko 700 evra i poprilican izbor washburn gitara, fender je made in korea a washburni su made in china pa me zanima jel to normalno posto ne videh nijednu made in USA. Mislim ne patim od brandova i sl. al ne bih voleo da dajem tolike pare za neke kopije. Inace su identicne kao u katalozima. Hvala! :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Aug 2007, 00:24

Normalno, takva su danas vremena. Jeftinija je radna snaga u Koreji, pa se proizvodnja svega seli tamo, tako da je prava "Made in USA" stvar postala ekstremno skupa.

Ako bi hteo neku akustičnu gitaru do 1000 evra a da je baš baš Made in USA, morao bi u Austriju ili Nemačku, po nekog polovnog Gibsona ili Martina.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 30 Aug 2007, 08:29

NikolaNis wrote:
Da, ta gitara je u Music Haus-u, crevene je boje.
Onako crvene-crvene, kao da si je ofarbao emajl-lakom, ili transparentno crvene? Kod tih jeftinijih gitara ja bih zaobišao uzorke kod kojih baš nikako ne mogu da vidim od kakvog su drveta. Kod tih instrumenata inače je drvo jeftinije, a još kad je ofarbano, vrlo je verovatno da ispod farbe ima nekih čudnih brljotina.

Bolence

Re: Washburn gitare

Post by Bolence » 21 Apr 2008, 23:13

Pa, čitam koje muke muče ove momke svirače gitara. Gitara je kao žena, sve su različite. Neka ima neiznevilisane žice, druga loše zvuči u V poziciji, četvra ima mnogo laka na vratu pa se ruka brzo znoji. Mnoge imaju uske vratove, pa se samo na njima možete svirati bluz, rok i eventualno džez, ostalo malo teže kao recimo Montijev "Čardaš", jer su do zla boga uske u vratu, pa vam guše brzinu. Zato u rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita. Svi koji su gledali braću Rozenberg mogli su primetiti jedan stari, krpljeni kontrabas, uz to i tamburaški. Eto to je to. Muzika je sloboda, onako kako je doživite, to ste vi. Zato i o gitarama kada je reč. Te priče o gitarama u stilu idi mi dođimi izmislili su prodavci. Kod Žana sam probao jednu gitaru, električnu doduše, od 2.000 evrta, kad sam je malo natisno i dao u VI brzinu drala se je kao da ne kažem šta.
Pozdrav.

Highlander

Post by Highlander » 24 Apr 2008, 11:41

Ja sam skoro išao u Music House i imali su samo Tensone, ozvučene i neozvučene. Čini mi se da je neki ozvučeni model koštao oko 15.500din, bez ikakve dodatne opreme. Imali su još neku oštećenu, ne mogu da se setim marke, koja je bila "na velikom popustu, zato što je malo čuknuta i izgrebana". :lol:

Uzgred, jel ima neko iskustva sa Tenson gitarama?

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 30 Apr 2008, 00:04

Nikola, kupi tu gitaru, jer za te pare smo nekad kupovali stimer i gig bag, bez gitare! Ako radi solidno, niska akcija, a ne zuji, pa sta ces vise, uzimaj. Ako postoji natural finish, izaberi taj.
Srecno sa kupovinom!

guv'nor

Post by guv'nor » 17 Oct 2008, 02:37

Ne bih otvarao novu temu, a posto se ova vec bavi Washburn gitarama... Ajd, da pitam...

Vec skoro godinu dana posedujem i veoma aktivno sviram Washburn D10 SNS.
Pre otprilike mesec dana je pocela da daje zvuk akustare kojoj je "odlepljena" ili naprsla neka ploca.
Svirajuci namerno-ekstremne-bas disharmonije i zagledajuci u svaku ivicu iste, nisam mogao da zakljucim da je ista napuklo ili se odlepilo (misim na drvo), ali kada sam pre nedelju dana menjao zice, shvatio sam da se plasticni konjic na kobilici ( :? ) odlepio, tj sam od sebe ispada i nista zivo ga ne drzi.
Da li iko zna da li problem moze da bude u tome, ili sam ipak propustio neku pukotinu?

P.S. Gitara, od kada sam je kupio (polovnu), radi savrseno i nenormalno dobro za svoju klasu i sada odjednom ovo... :|

viden

Post by viden » 17 Oct 2008, 09:48

guv'nor wrote:... shvatio sam da se plasticni konjic na kobilici ( :? ) odlepio, tj sam od sebe ispada i nista zivo ga ne drzi.
Da li iko zna da li problem moze da bude u tome, ili sam ipak propustio neku pukotinu?
Misliš plastično sedlo kobilice?
Onaj deo u kobilici preko kojeg idu žice?
Ako je to u pitanju, on i ne treba da bude zalepljen, tj. kada se žice skinu sasvim je normalno da on ispadne.
Teško da je to uzrok tvojih problema.
Probaj malo bolje da objasniš kakav je to ZVUK GITARE KOJA JE NAPRSLA.
Da li zuji na prazno (kada ne pritiskaš nijednu žicu na vratu).
Moguće da je problem u čivijama (koje se razlabave pa zuje) ili u nekoj odlepljenoj poprečnoj gredici unutar gitare.

guv'nor

Post by guv'nor » 17 Oct 2008, 22:35

viden wrote:Misliš plastično sedlo kobilice?
Onaj deo u kobilici preko kojeg idu žice?
Jeste, tzv. kost na kobilici. Hvala, nisam znao da treba da bude "slobodna", mislio sam da je to mozda uzrok.
Ne nema nikakvog ociglednog zujanja, samo je ton postao malo "kartonastiji", mozda bi najpribliznije objasnjenje bilo da se dosta basa negde izgubilo...
Probacu prvo malo da otpustim vrat (sipku), jer sam potpuno prevideo razliku u tenziji D'Adario-Rotosound, a mozda je to jedini problem??? (mada ne "kaci" pragove i akcija je skroz korektna...)

Post Reply