Oprema Koju Imate

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: Oprema Koju Imate

Post by Funkomat » 07 Nov 2008, 15:42

I vise od 200e bojim se... :hide:

Slazem se za Ibanez AD9 sto se tice slabijeg probijanja kroz mix...
Carbon copy je negde do sredine delay time-a prilicno svetao sto mi se jako svidja a i posle toga se zvuk ne "muti" nesto narocito na prvih par odjeka sto bi takodje znacilo da ce se dobro cuti sa bendom.
No, znacu cim ga budem probao s bendom... :)

Pedala ne dodaje nikakav reverb ili nesto slicno van samog delay-a pa ne muti ton sto je jos jedna super stvar.
Mnogo dobra, jednostavna pedala.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 07 Nov 2008, 19:44

Mala sugestija oko "probijanja" i oscilacija...jako mnogo ljudi kod nabiflaju basom gitaru da bude "debela" i "puna" pa se citav signal kroz analogni delay ugushi; Ja sam ranije isto tako postupao ali nakon izvesnog vremena sam shvatio da dobro izbalansiran ton tj. sto prirodniji ton = tu si u mixu ako ti je gitara u predvidjenom (za nju) frekventnom opsegu...kako na svirci, tako i na probi - snimanju...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Nov 2008, 16:40

Evo jedan snimak.
Nije bas najbolji demo ali eto... dok ne snimim nesto bolje i nemojte mi zameriti na sviranju posto sam tek nedavno poceo malo vise vremena da posvecujem sviranju prstma... :)
Ovo je sa ukljucenim mod-om koji dodaje chorus na delay.
Nije neka dramaticna razlika izmedju bez i sa mod-om ali bas lepo "siri" zvuk ovo malo chorus-a.

Ps: sad bas citam uputsvo dok cekam da se uploaduje snimak i pise da sirina i brzina chorus-a moze da se podesava unutar pedale. Nisam je otvarao ali ima valjda poseban pot za to. Sjajno...

http://www.box.net/shared/52u8d49ps6#Carbon_Copy_demo_1

Gitara > EQ > Delay > Pojacalo (sa malo reverba)

guv'nor

Post by guv'nor » 08 Nov 2008, 17:39

Rocket Roll wrote:Starim spravama treba samo malo osvežavanja, "budženja", i to je sve.......48 sati sa lemilicom i osciloskopom, i nikad više ne bi poželeo da se odrekneš DeEm keca!
Ma koliko se ja slagao (i u ovom slučaju složio) sa tobom, ne bih ti savetovao da ovakve stvari iznosiš javno na forumu... :mrgreen:
Pominjem samo zbog tvoje sigurnosti. :lol:
Da znaš na kakve sam ja "pretnje" nailazio kada sam hteo da, Strat-u glavonji ili ovom mom Marshall-u, nesto promenim, unapredim, prilagodim više svom ukusu itd... :rlol:
Toliko negodovanja je bilo, da bukvalno nisam imao kome da odnesem da to obavi. Svi stariji majstori, ili strucni ljudi koji su to mogli-znali da urade nisu hteli! Najčešća deviza je bila: "Ako ti to na bilo koji način ne odgovara, ti lepo prodaj pa kupi ono sto ti odgovara. Nemoj da zezaš nešto što je napravljeno pre 30 godina i što još uvek niko nije dirao..."
Tako da, što zbog nemogućnosti da mi neko pomogne u nekim mojim "zamislima", što zbog brige za ličnu bezbednost, ja sam navikao, kada nesto ne odgovara, to prodam i uzmem nesto što malo više ili potpuno odgovara. Jbga, znam, glupo ali sigurno... :palica:
Z*Z*Z wrote:Mala sugestija oko "probijanja" i oscilacija...jako mnogo ljudi kod nabiflaju basom gitaru da bude "debela" i "puna" pa se citav signal kroz analogni delay ugushi
Samo da se ogradim... Ono neizlaženje gitare iz mixa se odnosilo samo na ponovljeni signal, tj. na sama ponavljanja.
Nema nikakve frke niti ikakve očigledne promene kada se uključi dilej, već sama ona ponavljanja ne izlaze dok se "intensity" bas ne otpanji, a tada već postaje malo neprijatno na samoj bini. :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Nov 2008, 18:13

guv'nor wrote: Da znaš na kakve sam ja "pretnje" nailazio kada sam hteo da, Strat-u glavonji ili ovom mom Marshall-u, nesto promenim, unapredim, prilagodim više svom ukusu itd...
Neću reći da su ti ljudi koji su te tako savetovali budale, jer nisu - samo treba da napravimo jasnu razliku između onog što ne treba da se menja i onog što mora da se menja. Niko pri zdravoj svesti ne bi vozio automobil sa gumama starim deset godina samo zato što su te gume "originalne fabričke", right? Isto važi i za elektrolite - oni stare & umiru. Oni su potrošna roba, kao žice na gitari. Elektroliti, potenciometri, LoFi opampi, lampe, žice, pragovi - sve je to potrošna roba odnosno low-grade materijal koji vapije za unapređenjem. Više zla dolazi od ne-menjanja nego od menjanja takvih stvari. Prvo što će Hauard Dejvis ili Robert Kili uraditi sa tvojom modulacijom, ako im je pošalješ na servis, jeste da će joj ispucati elektrolite i krljnuti neki gigahercni Burr Brown pozlaćenih nožica na mesto petodinarskog JRC4558 ili nečeg sličnog. Prvo što će Džerald Veber uraditi tvom pojačalu jeste da će mu počupati sve elektrolite i ubaciti nove-novcijate Špragove Plave Atome. To i treba tako. More power to that.

Međutim, slažem se da ideje na temu "hoću da izbušim ovaj Strat iz pedes' šeste i uglavim mu humbucker i Floyd Rose" zaista nisu dobra rešenja... :D

guv'nor

Post by guv'nor » 08 Nov 2008, 20:46

Rocket Roll wrote:Prvo što će Džerald Veber uraditi...
Pa gde njega bas sada nadje...? (k'o da si dosuo so na ranu) :)
Pre neki dan otvaram pojacalo da mu proverim bias i eventualno malko "napujdam" isti (nemam neku potrebu da mi lampe traju 5 godina... Sasvim je dovoljna jedna "vruca" godina :wink: ) kada ono :shocked3:

Image

pa onda jos gore...

Image

...Eto, izdrzalo je bez ikakvih izmena lepe 32 godine... :cry: :cry: :cry:

Izmena:
P.S. Zbog ove traume cu verovatno otvoriti novu temu, samo prvo malo da se smirim... :grummel_2:

Hillybilly

Post by Hillybilly » 08 Nov 2008, 21:10

P.S. Zbog ove traume cu verovatno otvoriti novu temu, samo prvo malo da se smirim...
Mojne se sekiraš, to se lako da srediti! Posle bude još bolji nego ranije.

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Nov 2008, 02:25

Hvala na lepim rečima i verujem da, ako se lepo izaberu delovi, može da radi i bolje nego sto jeste. :)
Nego ovo mi je "prvi put" :lol: pa sam blago neobavešten koga da zovem, kome da se obratim, da li staviti iste stvari koje su i bile ili je možda ok promeniti za nijansu neke vrednosti... I koliko znam, a ne znam mnogo, kada nešto otkaže, treba promeniti još masu stvari jer će i one uskoro slično završiti.
Ali eto, kada si se ti prvi "javio"... Hehehe... :wink:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Nov 2008, 02:36

guv'nor wrote:...da li staviti iste stvari koje su i bile ...
Čisto da spomenem da Erie kondenzatore nećeš lako naći. Što ne znači da treba da ih tražiš & da plaćaš sulude cene za njih na eBayju - ovi novi su barem isto toliko dobri, ako ne i bolji.

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Nov 2008, 03:04

Nisam mislio na proizvodjače i sl.
Konkretno, kada G. Weber, u svom videu, servisira starog Delux-e Reverb-a, pola komponenti izvadi (neke zato što su dotrajale, neke zato što su "budžene", a neke mu se jednostavno ne dopadaju) i stavljajuci nove, odredjenim stvarima za nijanse menja vrednosti, jer će ova bolje raditi zbog ovoga, ona zbog onoga, ova moze da se zameni, a ne mora ako ti se svidja ovo u tonu, itd...
Sa druge strane to je čika Weber, a ja, mali Radojica, nit' znam šta treba, a šta ne, nit' znam da li treba ili ipak ne... :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Nov 2008, 03:16

Aha, sećam se. Uglavnom menja vrednosti, koliko se sećam, zato što se ne proizvode elektroliti u nekim od starih vrednosti - 8uF, čini mi se - pa on uvek stavlja malo veće.

Uostalom, obe Džeraldove bitne knjige ("Desktop Reference of Hip Vintage Guitar Amps" i "Tube Amp Talk for the Guitarist and Tech") i većina njegovih bitnih članaka su na GoogleBooku:

http://books.google.com/books?id=fvUVBP ... rald+weber
http://books.google.com/books?id=lG8361 ... rald+weber

dweezil

Post by dweezil » 09 Nov 2008, 11:44

vidim dotakli ste se ovde teme analognih delay-a, i njihovih specificnosti tj. mana i vrlina. Mene je iskreno dosta isfrustrirao zvuk analognih delay-a u smislu koliko te sprave gutaju visokih i srednjih frekvencija i ono, veci deo stvari koje uspem da odsviram na digitalnom slapbacku na analognom tesko da uspem. takodje druga stvar koju sam primetio je neko cudno slaganje tj. neslaganje sa compressorima, bar se meni tako cini. Compressor ispred Ibanez AD80 cesto pravi da ukupan zvuk pri slapbacku dobija neki " boink ... boink " prizvuk, ne umem to lepse da opishem ali u svakom slucaju mi se ne svidja mnogo. Donekle resenje za ovo je stavljanje compressora iza delay-a. Uvek me je chudilo zasto Bill Kirchen nema u svom lancu nigde compressor i ono mislim da sad donekle znam odgovor, dodushe njegov zvuk je kompresovaniji delom i jer koristi Burdene (magnete) koji su humbuckeri. Opet Brad Paisley koristi Aqua Puss analog delay i Boss CS2, mada koristi on josh dosta toga. Velika vecina ljudi koje ja slusham i ciji zvuk volem (Brant Mason, Marty Stuart, Buddy Miller, Brent Rowan i mnogi drugi) verovatno koriste i digitalno i analogno u kreiranju best of both world zvuka. Ne postoje finalna i ultimativna reshenja. Cheers. :D

malom sam sve ovo napisao stihijski al valjda moze da koristi necemu

jcm 800

Post by jcm 800 » 10 Nov 2008, 08:44

Rocket Roll wrote:Aha, sećam se. Uglavnom menja vrednosti, koliko se sećam, zato što se ne proizvode elektroliti u nekim od starih vrednosti - 8uF, čini mi se - pa on uvek stavlja malo veće.

Uostalom, obe Džeraldove bitne knjige ("Desktop Reference of Hip Vintage Guitar Amps" i "Tube Amp Talk for the Guitarist and Tech") i većina njegovih bitnih članaka su na GoogleBooku:

http://books.google.com/books?id=fvUVBP ... rald+weber
http://books.google.com/books?id=lG8361 ... rald+weber
AU! Koja sam ja budala. :cekic:

A pukao sam po 30 eura na svaku od ovih knjiga uzimajuci ih preko Amazona... :hide:
C,c,c,

Ovo je informacija (60 ojra vrijedna) koja je zakasnila jedno dvije godine...Naravoucenije...Nema ga...budala ostaje budala sta god da mu kazes... :D

Kao zrno utjehe...makar imama hard copy istih... :(

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Nov 2008, 11:04

jcm 800 wrote: A pukao sam po 30 eura na svaku od ovih knjiga uzimajuci ih preko Amazona...
Ne, nisi pogrešio što si ih uzeo - na stranu prednosti "hard copy" nad čitanjem sa ekrana, GoogleBook izdanja uvek imaju par izostavljenih strana.

propali_gitarista

Post by propali_gitarista » 11 Nov 2008, 22:47

Pozdrav svima.
Ja raspolazem sa:
1) Slammer by Hamer Centaura CT21(Ovu gitaru sam veoma povoljno kupio od nekog lika koji je prestao da svira tj. dosao je u godine u kojima je shvatio da je kasno da postane zvezda i za pare koje sam mu dao za gitaru kupio je PVC prozor, tuzna prica a covek itekeko ume da svira),
2) Laney LG35R(Jednog dana usao sam neku muzicku prodavnicu da kupim zice i ugledao ovo pojacalo kako lezi na podu i bila je to ljubav na prvi pogled, izuzetno sam zadovoljan sa njim),
3) KORG AX5G(Nasao sam ga povoljno u oglasima i mogu vam reci da veoma lepo radi i preporucio bih ga svakom pocetniku koji jos uvek otkriva kakve kombinacije efekata ga interesuju dok ne pocne u pojedinacnu kupovinu pedala, zato ga i ja koristim),
4) Stagg Western Akusticna(Najjeftinija moguca ozvucena varijanta iz Mitros-a, nije losa)

Image

Post Reply