vi baš ne želite da se pomirite sa tim da Cynic(fan sam da se razumemo),nije top of the world! Jbg ali tako je. Ako ne možete sami da transkribujete orkestraciju iza benda NW,odnesite je nekom ko zna i neka vam pojasni koliko vremena i truda treba da bi se tako nešto napisalo,Tuomas je sve sam napisao i smislio,a stvar je u layerovanju 'prirodnih' harmonija sa velikim simf.orkesrom,dok Cynic su se okrenuli inovativnijem nasnimavanju gitara i sad...ako ćeš gledati ko je bolji,pa,koliko je NW popularan i taj simfo zvuk inspirisan Zimmerom,a ovamo Masvidal i Holdsworth,ne mogu se porediti babe i žabe jesno je to meni,al moraš uzeti u obzir popularnost jednih i drugih. Znam dosta ljudi kojima je NW odvratan i uopše smaraju ih bendvi tog tipa,a isto tako znam ljude koji ne mogu da skontaju growl/scream vokal i užasno im smeta.
Zaključak,NW je pravio čovek koji je pravio ono što se njemu sviđa i da zvuči 'filmski' i lepo, Cynic takođe je pravio šta se njemu sviđa ali,napravio je jebačinu neviđenu što se tiče nivoa svirke,ali oni su bend za muzičare,i to ih dosta diskredituje jer ljudima koji ne sviraju je izuzetno teško da osete draž 13/8 i morph istog na 11/8 pa 9/8 pa onda kada krenu u novi krug ide se sa 15/8 i tako tri puta,a naravno sve vreme provlačeći još luđe promene harme,da to radi jedna gitara od pet layerovanih,šta rade ostale četiri to ni bog ne zna

i to jeste lepo. NW ima cilj da prikaže neku Fantasy sliku i dočara ambijent svojom veličinom,i ta slika je jasnija i ima više boja i jasniju sliku.
Objektivno sad,više volim Cynic jer su me oni uveli u taj svet bendova za muzičare i zbog njih je sve i počelo,što se tiče mog sviranja,njih i Death-a,ali NW jeste kvalitetniji bend i ne možete to poreći,meni jeste žao to što Cynic nikada neće imati budžet za album od preko mil.eura ko što NW je imao,pa da se onda vidi ko je gde,ovako NW ostavlja većinu metal bendova kilometrima iza sebe. Ima tu sada 'komercijalnih' metal bendova koji su urađeni sa užasno dobrom produkcijom i treba videti šta sve ima novo kod njih,poput CoF ili Dimmu-a,Slipknot i sl.pop bendovi,taj nivo produkcije nažalost Cynic sumnjam da će ikada imati,i to vas sada dovodi do,e pa to je komercijala. Pa pazi sad,nećeš ti NIKAD uspeti da napraviš stvar i budeš dovoljno harizmatičan da zaradiš i budeš popularan kao bilo ko od njih,to je se sve probralo,moraš da imaš i priču i stil i kvaliteta da bi neko ulaga toliko u metal bend,a ako hoćeš da ideš i dalje,uzmi bilo koji MTV hit,koji je bio među top3 duže od jedne sedmice i provali produkciju i aranžman pesme i spota,onda će ti biti jasno zašto su tu i zašto kažem da NW jeste top of the world,od metal bendova,tužno ili ne,istinito je.