Ma sve ja znam, ništa novo niste napisali. Znam takođe da se gitare kupuju na kontejnere po smešnim cenama. Proizvođač gitare ne proizvodi sve, mora da kupi čivije, kobilicu, potenciometre, magnete (makar ih sam motao) i još ponešto i sve to da proda za 20 evra i da ima zaradu u tome! Neverovatno. Ljudi, pa dečije igračke su skuplje!
Ajde sada da probamo ovako: kupio si drvo za 25 evra, sada treba da kupiš čivije, nut, pragove, pickguard, kobilicu, magnete, potenciometre, preklopnik, žice, tinol, one držače za kajiš, farbu i to više vrsta, šmirgle, lepak, git... E sada zanima me koliki je to minimum novca da sve to sam za sebe uradiš i da ne računaš amortizaciju mašina? Ja ovih dana pravim dve pišljive gitarske pedale i proizvodnja svake me košta približno 50 evra! Malo sam se zaludeo tim relacijama.
Koliko zarađuju Fender ili Gibson? Verovatno onoliko koliko im tržište dozvoljava. Poređenje sa Kinezima nije adekvatno jer ove velike firme mnogo ulažu u razvoj i reklamu. Ne zanosite se time što LP ili Telecaster postoje već decenijama, napravljeno je bezbroj varijacija, a u svaku je moralo da se uloži. Gitare prave od najkvalitetnijeg drveta jer kao veliki proizvođači imaju mogućnost odabira dobavljača, stavljaju najkvalitetniji hardware koji neće oksidisati niti zarđati ni posle 30 godina upotrebe, za razliku od Kineza gde pozlata sa magneta i čivija otpadne posle nekoliko meseci upotrebe. Sa druge strane pogledajte na sajtu Gibsona kako se proverava visina pragova kod LP gitara. Samo taj uređaj košta onoliko novca. Najzad, ima i dosta ručnog rada koji je tamo skup. Naravno da se plaća i ime, a i treba da se plaća jer je ono stvoreno mukotrpnim radom. Na kraju možete da postavite pitanje da li je jedan Gibson LP bolji 10 puta od jednog Apollo LP-a. Nije bolji 10 puta, bolji je 1010 puta!