Cena redovnog održavanja gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Sava

Cena redovnog održavanja gitare

Post by Sava » 01 Dec 2008, 11:53

U pitanju je Epiphone Les Paul Standard Plus, jako lepa i odlično izrađena gitara u evropskoj fabrici.Stara je bezmalo 19 godina i za to vreme nije bila u mojim rukama, ali s obzirom da nigde nije ogrebana očigledno je bila u rukama pažljivog čoveka. Međutim, te ruke nisu bile previše stručne jer je kobilica bila zarotirana 180 stepeni, pragove je trebalo već ranije obrusiti, a i čivije nisu bile sjajne. Dakle, prvo sam gitaru odneo Mirku Tasiću na brušenje pragova i stavljanje novih žica. Odmah nakon toga sam zamenio čivije, nut i kobilicu. Koliko me je to koštalo:

- brušenje 20 e, odnosno 1.700 dinara u tom trenutku
- žice DR 700 dinara (ex Nota)
- čivije Kluson Deluxe (iste su i bile u originalu) 3.600 dinara (Nota)
- TUSQ nut 650 dinara (Nota)
- Kobilica korejska 1.500 dinara (ex Marić)

Znači da sam za ovo malo delova i uslugu platio ukupno 8.150 dinara ili nešto preko 100 euro u trenutku rada. Gotovo da sam za te pare mogao da kupim Ariu ili neku sličnu kinesku gitaru. Čivije i nut mogu da se nabave u skromnom kvalitetu i po nižoj ceni, ali sve ukupno kada se sabere sve što postoji na kineskim gitarama (pragovi, magneti, farba, pickguard i ostalo) daleko bi prešlo cifru od oko 100-150 e za koliko mogu da se nabave ako bi se kupovali delovi za nju. Nikako mi ne ide u glavu kako mogu gotovi proizvodi da budu tako jeftini bez obzira na veliku produkciju.

Image

Sava

Re: Cena redovnog održavanja gitare

Post by Sava » 02 Dec 2008, 10:09

Bonus pitanje: koliko bi koštao kineski Strat ako bi se kupovao u delovima? Primera radi neka to bude Aster Strat koji sa tvrdim koferom košta 9.000,00 din. kod MMC-a?

Goja

Post by Goja » 02 Dec 2008, 21:55

Vidis Savo o tome nikad nisam razmisljao, al stvarno... Majku mu pa koliko kosta sama proizvodnja tih proizvoda kada ih prodaju za 9000din. Gde je tu drvo, masine, rucni rad (ae dobro prave ih kinezi), hardware... Gde je njima profit u tome uopste... Koliko oni zarade, a da ne spominjemo da je cena te gitare u Srbiji uvecana barem za 1000din... STRASNO...

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 02 Dec 2008, 21:58

Goja wrote:Vidis Savo o tome nikad nisam razmisljao, al stvarno... Majku mu pa koliko kosta sama proizvodnja tih proizvoda kada ih prodaju za 9000din. Gde je tu drvo, masine, rucni rad (ae dobro prave ih kinezi), hardware... Gde je njima profit u tome uopste... Koliko oni zarade, a da ne spominjemo da je cena te gitare u Srbiji uvecana barem za 1000din... STRASNO...
Očigledno proizvode u ogromnim serijama, pa im se na kraju isplati.

Ako ima ekonomista (ili studenata ekonomije) na forumu, mogli bi da bolje pojasne ovu pojavu... :)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 22:11

Ja sam cuo informaciju da gitare tipa ASTER, Aria Legend, i Squier se prodaju na kamione, pri cemu ako uzmes ceo kamion, jedna gitara te kosta oko 20Evra!!! Pa se ugradis oko 80-90 i eto zarade! Informacija nije proverena, ali sam istu vise puta cuo od razlicitih ljudi koji se poznau sa vlasnicima nekih muzickih radnji kod nas...Pa sad...kako moze gitara da se napravi za 20Evra? Za 100 bi vec i moglo... Drvo oko 50 i hardver oko 50 (kad se kupije na dzakove kobilice, civije i ostalo...)....Ali ako je zaista tacna informacija za 20Evra da izadje jedan Aster kad vec predje granu i to...hm...VANZEMALJCI...A nisu tako lose gitare, stavise ranije su gitare tog kvaliteta bile oko 200 maraka... :?:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 Dec 2008, 22:38

Za hardver je jasno - delovi koji se u muzičkim radnjama prodaju kao "rezervni delovi" i delovi koji se ugrađuju u najjeftinije gitare nisu ista vrsta delova, i ne dolaze po istim cenama.

Možda je lakše shvatiti o čemu se radi na primeru iz elektronike. Cene delova za izradu, recimo, gitarske pedale su takve da mene jedna pedala u izradi košta koliko nova Bossova pedala u radnji - šezdesetak evra. Kako onda kompanija Boss ima zaradu na njoj?

1) Boss kupuje delove na veliko
2) Boss kupuje jeftine komponente koje meni nisu dostupne.

Možete li da kupite kinesko napajanje za kompjuter, od one vrste koja je u najjeftinijim kućištima? Samo ako ga neko izbaci iz takvog kućišta. Inače se, kao "aftermarket upgrade", prodaju samo brendirana napajanja. Isto važi i za elektronske komponente, kao i za gitarski hardver. Ono što kupujete uglavnom ima neko "brandname" - eto, to što je Sava kupio su Partsland bridge, Tusq nut i Kluson čivije.

A tu je i ušteda u kupovanju na milion komada. Fabrike su spremne da daju sulude popuste na velike količine, jer im one garantuju proizvodnju. Dotle jedan pojedinačni element hardvera (ili jedna elektronska komponenta) obrne barem pet ruku (distributer, prodavnica) dok ne stigne do mene, i svako se pomalo ugradi u nju. Naravno da će jedan takav element mene koštati barem deset puta više nego kompanije kakve su Boss ili Aria.

dweezil

Post by dweezil » 02 Dec 2008, 23:08

da a takodje postoje i firme koje imaju sopstvene fabrike elektronskih komponenti, kao recimo Vox.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 03 Dec 2008, 08:54

Pri tom, drvo je daleko najjeftinija stvar, osim ako ne pricamo o nekoj teskoj egzotici. Letos sam kupio drvo za 2 elektricne, za trup jasen, za vrat javor, i to me je izaslo malo jace od 50 eura... dakle oko 25 eura po jednoj gitari. Pri tom, to je maloprodajna cena. Odmah mi je postalo jasno zasto ni oni najjeftiniji kineski modeli vise nisu od sper ploce.

Kad se radi ogromna serija, niko nece da angazuje nekog drvodelju da mu radi trup, sve je to sa CNC masine. I tako redom, nema kraja...

Goja

Post by Goja » 03 Dec 2008, 09:57

Zamislite koliko Fender ima zaradu na jednog gitari :D

Sava

Post by Sava » 03 Dec 2008, 10:48

Ma sve ja znam, ništa novo niste napisali. Znam takođe da se gitare kupuju na kontejnere po smešnim cenama. Proizvođač gitare ne proizvodi sve, mora da kupi čivije, kobilicu, potenciometre, magnete (makar ih sam motao) i još ponešto i sve to da proda za 20 evra i da ima zaradu u tome! Neverovatno. Ljudi, pa dečije igračke su skuplje!

Ajde sada da probamo ovako: kupio si drvo za 25 evra, sada treba da kupiš čivije, nut, pragove, pickguard, kobilicu, magnete, potenciometre, preklopnik, žice, tinol, one držače za kajiš, farbu i to više vrsta, šmirgle, lepak, git... E sada zanima me koliki je to minimum novca da sve to sam za sebe uradiš i da ne računaš amortizaciju mašina? Ja ovih dana pravim dve pišljive gitarske pedale i proizvodnja svake me košta približno 50 evra! Malo sam se zaludeo tim relacijama.

Koliko zarađuju Fender ili Gibson? Verovatno onoliko koliko im tržište dozvoljava. Poređenje sa Kinezima nije adekvatno jer ove velike firme mnogo ulažu u razvoj i reklamu. Ne zanosite se time što LP ili Telecaster postoje već decenijama, napravljeno je bezbroj varijacija, a u svaku je moralo da se uloži. Gitare prave od najkvalitetnijeg drveta jer kao veliki proizvođači imaju mogućnost odabira dobavljača, stavljaju najkvalitetniji hardware koji neće oksidisati niti zarđati ni posle 30 godina upotrebe, za razliku od Kineza gde pozlata sa magneta i čivija otpadne posle nekoliko meseci upotrebe. Sa druge strane pogledajte na sajtu Gibsona kako se proverava visina pragova kod LP gitara. Samo taj uređaj košta onoliko novca. Najzad, ima i dosta ručnog rada koji je tamo skup. Naravno da se plaća i ime, a i treba da se plaća jer je ono stvoreno mukotrpnim radom. Na kraju možete da postavite pitanje da li je jedan Gibson LP bolji 10 puta od jednog Apollo LP-a. Nije bolji 10 puta, bolji je 1010 puta!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Dec 2008, 11:04

Sava wrote:... koliki je to minimum novca da sve to sam za sebe uradiš i da ne računaš amortizaciju mašina?
Kao i za sve ostalo iz kućne radinosti - toliki da nije moguće ostvariti ekonomsku dobit samogradnjom. Ako čovek, da se vratimo na izradu pedala sa kojom vi ija imamo iskustva, hoće da napravi nešto ozbiljno (pedalu koja će trajati minimalno 20 godina), potrošiće u izradi barem koliko košta jedna "McDonald's pedala" (Boss, DigiTech, Marshall, itd.)

Otuda i tolika privlačnost, recimo, kitova za izradu pedala i već gotovih tela / vratova za gitare ala Warmoth (http://www.warmoth.com/). Ako čovek hoće da napravi samo jednu gitaru - zašto da kupuje mašine za obradu drveta, lakove i filere, trošeći vreme na "osvajanje tehnologije"? Jeftinije će ga koštati da kupi gotov i već lakiran vrat i telo.

dweezil

Post by dweezil » 03 Dec 2008, 17:28

uz sve predrasude gitara sklopljena iz delova moze da bude ne solidan nego veoma profy instrument, pa i veliki likovi su tako radili kao Vai recimo. Telo ili vrat naruchen od recimo Warmotha moze da bude sasvim ok solucija.

The Mask AE

Post by The Mask AE » 04 Dec 2008, 08:11

Pa moze, ali pri kupovini gitare iz delova do samog zavrsetka ne znas sta te ceka. Ovako imas da probas gotov bas i to je to. Ja bih licno voleo nekog mog frankestajna da sklopim i znam napamet sta bi ubacio. Ali moras priznati da je na netu uvek slika jedno a praksa moze da bude i skroooz drugo. Recimo konkretan primer koji ja znam pored instrumenata je: "prodajem stene nemacke doge" i lik stavi sliku psa u stavu, izgleda kao ubica na kvadrat, ti odes do Vojvodine i ispostavi se da je pegla. Isto se desilo mom drugu sa samick gitarom. Slikao mu lik gitaru, slike da se ukenjas, dodjes tamo ono smehoteka. Jos jedan primer je musiciansfriend i drugi slicni sajtovi. Moras da shvatis da te slike prolaze kroz obradu tako da sve to izgleda, ali dok ti to ne "uzmes u ruke" sto kazu nasi matori, nema tu nista. Ja recimo na tom vermoth ili kako vec kad sam video slike jazz trupova ja sam se smrz'o, ali posle razmisljam kak'a li ce cepanica meni stici...?

dweezil

Post by dweezil » 05 Dec 2008, 19:53

ok je to ali ja sam mislio na narucivanje delova sa Stewart Mc Donalds i Warmoth, znaci renomirani proizvodjachi gitarskih delova i ostalo a ne likovi sa neta.
Btw sa Warmotha tesko da ce da ti stigne neka cepanica al ajd.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Dec 2008, 20:00

Neće sa Warmotha stići cepanica. Američke kompanije su jako osetljive na mogućnost da ih mušterija tuži za "misrepresentation" (to sam čuo od PRa BYOC franšize), tako da slike na sajtu moraju maksimalno da odgovaraju onom što tebi stiže na kućni prag... na stranu što je Warmoth legendaran po predusretljivosti. Ako ih nazoveš telefonom, oni će, recimo, doneti par tela kakva te zanimaju u kancelariju i kucati po njima tako da možeš da čuješ odjek drveta, ako ti to nešto znači. Lično mislim da iz takvog testa ne možeš da zaključiš bogznašta, ali lepo je znati koliko izlaze u susret mušterijama.

Da, sa Warmothom bih poslovao mirne glave.

Post Reply