Kupujem električnu gitaru do 400 e... tražim savete...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sl0e

Re: Kupujem električnu gitaru do 400 e... tražim savete...

Post by sl0e » 24 Dec 2008, 11:06

Kristijan wrote:Zapravo sam se nadovezao na Makijavelijev komentar, gde je video da se u drugoj temi preporucuje Fender... A to je globalni problem ovde na forumu, ne moze proci ni jedna tema gde se traze saveti za kupovinu gitare a da sektasi ne krenu da sire dark swarm...
Ja bas mislim suprotno - po meni je globalni problem ovde na forumu forsiranje Ibanez-a (na primer) i kome treba i kome ne treba. Procitao sam dosta tema na forumu u zadnjih par dana i nigde nisam video neki hejt od strane "Fenderasa" prema ostalim gitarama. Dok su na primer tvoji post-ovi u ovoj temi, kao i u temi "MIM Fender vs Ibanez" cist "dark swarm".

P.S. - izvinjavam se na offtopic-u

bokicasa

Post by bokicasa » 24 Dec 2008, 11:06

@makijaveli
Evo da ti dokazem da pojma nemas o gitarama,ajde objasni nam kakav je vrat na jacksonu,kako lezi u ruci,jesi svirao uopste?nisi!
kako mozes da kazes e uzecu ovo,uzecu ono a da nijednu gitaru nisi uzeo u ruke jbt!!!ponekad ne znam da li ti oces da nas zezas ili si ozbiljan,stavise,mislio sam da se neko igra sa nama i zajebava nas koju gitaru da navodno kupi...ne mozes covece tako da radis,gledas snimke na youtubu i odlucis koju gitaru da kupis,ko zna da li su oni stavili tu neku pedalu,koju ti sigurno neces imati,da li su promenili magnete i jos mnogo sta drugo.A sta ako odes u radnju i ne bude bilo jacksona?oticices kuci i cekaces da dodju opet ili ces probati neku novu,cini mi se da neces da probas nijednu drugu i tu je tvoja ogromna greska,boli koliko si tvdoglav,samo jackson pa jackson,a nikad u zivotu je nisi ni drzao,isto kao kad bi ja rekao e bmw sedmica je najbolji auto koji postoji na svetu a u zivotu nisam seo u njega..!!gde je tu logika,ti ocigledno neces da se potrudis da kupis dobar komad,nego oces da zbrzas kupovinu,a svi znamo da 400 evra nisu male pare,pa sad se zapitaj,sta ce biti ako ti upadne neki los komad???mocices samo da se roknes od muke,a ja cu ti se smejati,kao i jos neki ovde,a samo zato sto si bio zadrt do koske!!jackson jeste dobra gitara i sve to stoji,al ne budi ogranicen na njega nego pogledaj nesto drugo bre!

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 24 Dec 2008, 15:12

Makijavelli wrote:
sinisake wrote:Dist kako-tako, clean mi pomalo smrdi, al' ako se tebi svidja - odlicno! :)
Ajd sad... E... Pazi...

DZDZDZDZ

http://www.youtube.com/watch?v=uztHVcJc-hY

Meni je ovo manje vishe dovoljno.... Sa dobrim ozvuchenjem, a ovaj lik ima Marshall AVT50x, zavrshio sam posao... Jel vi chujete kako ovo kida, przhi i unishtava...
paddan91 (1 week ago) Show Hide
Marked as spam
Reply
Marshall AVT50x. But the sound comes from Line6 Toneport.
vidish da nije samo marshall.kida? to shto taj decko svira mogu ja da napravim sa svojim rp250,pojachalom od 10w i kopijom fendera sa v8 ibanez hembakerom veruj mi.od klipova na ju tjubu leba nema,idi u prodavnicu i kada budesh imao para za pojachalo i gitaru i bude ti lezhalo to dz dz dz qpish lepo oba i uzhivash.do tada ti je moj savet da sqpljash pare.jer ti ces mozhda qpiti gitaru i tog marshall-a pa ces qkati kako nemash taj dz dz dz zvuk.

XtrmntR

Re: Kupujem električnu gitaru do 400 e... trazhim savete...

Post by XtrmntR » 24 Dec 2008, 18:50

Rax13 wrote:
mislim_stvarno wrote:Velika ti je razlika izmedju 350 i 550 rg-a...
Rg550 se ne pravi vise i ne mozes ga kupiti novog (izuzev reissue modela koji ce te kostati bubreg ili plucno krilo :) ), a polovni je oko 500e (verovatno bi mogao da nadjes neki jeftiniji i da mu malo spustis cenu na to sto tebi odgovara)... To je ipak legendarna gitara...
O da... Ako naletish na neki 550, kupuj i ne razmishljaj... A shto se tice 350/370 obavezno pre kupovine se igraj sa floydom 15-20min i vidi da li drzi shtim... Ja sam inace imao losha iskustva, ali sam bash juce kod drugara (ima ga na forumu, ali mu je cudan nick, neshto Xtrmnx valjda :D ) i probao njegov RG370 na koji je stavio pickguard i scallopirao pragove i mogu vam reci da skroz lepo radi... Ne rashtimava se i fin je osecaj pod rukom (inace nisam imao takav utisak sa ostalim RG350/370 koje sam probao)... Promena magneta i ima da radi kao san... :wink:

XtrmntR, RAXe, XtrmntR... nista nisi naucio.. :) :)

Elem, RAX je u pravu, probati sto vise modela, ima prilicnih varijacija, a ako dodje RG550 pod ruke, zna se sta je ciniti. :)

Ja da sad kupujem gitaru (btw, kupio sam jos jednu pored ibaneza, za prilicno jeftine pare, tako da mozda budem, ali mozda, prodavao ibaneza ako mi bude hitno za lovu) kupio bih delove i odneo coveku da mi napravi, bas onako kako ja hocu, i znam da ce to da radi bas onako kako ja zelim. :)

Dushan S

Post by Dushan S » 25 Dec 2008, 01:25

XtrmntR wrote: XtrmntR, RAXe, XtrmntR... nista nisi naucio.. :) :)

Elem, RAX je u pravu, probati sto vise modela, ima prilicnih varijacija, a ako dodje RG550 pod ruke, zna se sta je ciniti. :)
Naravno, preprodati je nekome ko se loži na ibaneze i onda kupiti neku DOBRU gitaru :P :P :P

XtrmntR

Post by XtrmntR » 25 Dec 2008, 03:34

Dushan S wrote:
XtrmntR wrote: XtrmntR, RAXe, XtrmntR... nista nisi naucio.. :) :)

Naravno, preprodati je nekome ko se loži na ibaneze i onda kupiti neku DOBRU gitaru :P :P :P
Hahaha.. pa ono.... ja se lozim na ibaneze... pa ako ima neko za prodati, nek se obrati.. ps/ pijan sam, ali kupujem ako ima neko, ozbiljniop...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Dec 2008, 08:45

sl0e wrote:po meni je globalni problem ovde na forumu forsiranje Ibanez-a (na primer) i kome treba i kome ne treba
Mislim da nisi pazljivo pratio. Mislim, pre svega je problem sto ljudi kad kazu Ibanez pre svega misle na Vai signature i slicne gitare, a svesti kompletnu proizvodnu liniju Ibaneza na takav klise je neozbiljno, i u krajnjoj liniji predstavlja neupucenost. Meni sve to opet ne znaci puno, ako izuzmemo par modela iz jace klase Art serije, Ibanez nema nista zanimljivo za mene, i nisam ovde ni najmanje emotivno upleten. Donekle je tacno to da postoji tendencija da se cesto preporuci neki od RG Ibaneza, ali nije to toliko zastupljeno koliko ti se cini.

S druge strane, neko dodje i dvoumi se izmedju Jacksona i Ibaneza - neko mu preporucuje Strata. Neko se raspituje za hollow body - neko mu preporuci Strata. Znas neko dodje sa koliko toliko izgradjenom idejom sta hoce od zvuka, a neko ga ubedjuje da to sve mora da zaboravi i da mora da se pokloni Fenderu. U stvari, preporuci Fendera, da stvar bude daleko tuznija... a pod tim se podrazumeva Strat... tuga jedna. "Ali ja volim humbuckere!" ce vecito da bude docekano sa "ma brate singlovi... je s' ti cuo nekad te singlove?!?". "Ali ja ne volim Stratov sum" obavezno bude docekano sa necim nalik "volis, volis, samo jos to nisi shvatio... a ako stvarno i ne volis, more ima da cutis!" I sve pod parolom da je ti gitara za sve i za svakoga. E pa nije! Strat je najuticajniji model u istoriji solid body gitara, ali verovatno i jedna od najcesce dogradjivanih i prepravljanih gitara od strane krajnjih korisnika. Meni to govori da to i nije tako univerzalna gitara. Ja izuzetno cenim Stratocaster, i Fender kao firmu, ali ubedjivati nekoga da sve moze da se odsvira na Stratu i da zvuci 100% ubedljivo je u najmanju ruku obmanjivanje, i to jednostavno nije u redu. Pre se moze reci "ako si tezgaros a moras nocnim busom da se vracas kuci, i ne mozes da nosis vise od jedne gitare sa sobom, onda ponesi Strata" ali to i dalje ne znaci da je to one guitar to rule them all. Ponuda je ogromna danas, i koliko god da mi je smesno kad vidim da neko ima celu "ergelu" okacenu na zidu, isto tako ne razumem tu teznju da se sve prilagodi jednoj gitari. Da, da, dobro si video - za Strata moras da prilagodjavas sviranje ako se tripujes da ces na Stratu SVE da odsviras. Sluzis alatu, umesto da alat tebi sluzi.

Mene hi gain, eternal sustain, masTan zvuk kao burek, r-dz-dz-dz i te fore uopste ne zanima, i nisam ovde nista ni pisao sa namerom da blatim Fender, zvuk Strata i sta ti ja znam... Svakako cu se starati da i sam nabavim makar jedan od ova 2 Fendera, Telecaster i Jazzmaster. Ipak, kad god me je neko pitao za savet oko kupovine (a ne mozes da zamislis koliko sam puta obilazio prodavnice sa raznim ljudima koji su u nedoumici) uvek sam se pre svega interesovao da cujem sta neko zeli da dobije od tona, pa prema tome i davao savet, nisam se trudio da po svaku cenu namecem moj ukus. Cesto ovde imam utisak da se ljudi ne trude da daju koristan savet, nego da su u fazonu "Ciga hvali svoga konja", a to onome ko hoce da kupi instrument nije relevantno.

Ja bih jako voleo da kad god neko tvrdi da iz Strata izvlaci balls to the walls masnu toncinu sa obilnom distorzijom to i potkrepi zvucnim zapisom. Ne da mi prica o ovom i onom gitaristi, Van Halenu, Malmsteenu, sta ti ja znam sta sam sve procitao ovde... najludje je kad neko hoce gitaru za metal a ljudi mu pricaju o Clapton, Knopfler, Gallagher tonu... vrlo korisno! Ponesto znamo, a ponesto nagadjamo sta je tu "ispod haube", svako je tu prckao i podesavao gitaru po svojoj meri, a gde su pojacala, efekti, vrhunski tonci na snimanju... Dakle nista te bajke, lepo neka ubode Strata u svoju opremu i neka zabelezi zvucni primer. Eto, to je relevantno. Isto to vazi za svakog drugog tvrdokornog obozavaoca sopstvene gitare. Ko tvrdi da dobija BB King ton iz shrederskog modela Ibaneza - neka to dokaze. Mislim, to je prava pomoc pri kupovini, das lepo konkretan primer. Dokle god ne pocne da se komunicira na taj nacin kad se nekome daje savet, ovde ce svaka tema o kupovini gitare da se pretvori u klanovsko prepucavanje, i poligon gde ce svako da se pohvali sa svojim instrumentom.

U neku ruku ovaj komentar ne spada ovde, a opet - mogao bih da ga napisem u bezmalo svakoj temi gde neko trazi savet za kupovinu.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 25 Dec 2008, 09:06

Kristijane, (skoro) svaka ti je na mestu!

Treba imati dve ili tri gitare, najmanje, jedna nikad ne moze biti univerzalna (sta god tvrdili fanovi Strata, Les Paula ili DZDZ Ibaneza). :mrgreen:

Ja bih voleo da imam jednog dobrog Strata, jednog dobrog Les Paula, jednu hollow body (ES175 moze, ne bih se zalio). Dobra DZDZ mi ne treba, trenutno. :)

Da smo bogatije drustvo, ne bismo se toliko patili s tim gitarama, i toliko razmisljali pri kupovini te jedne.

Mislim da nisam mnogo pomogao, al' nema veze. :mrgreen:

bokicasa

Post by bokicasa » 25 Dec 2008, 10:18

10 dana je proslo,a lik(makijaveli) nije jos uvek probao nijednu jedinu gitaru...Ovo nije zdravo..

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 25 Dec 2008, 10:27

Kristijane jeste da sam fan strata, ali svaka cast za post, lepo receno i skroz se slazem :)

sl0e

Post by sl0e » 25 Dec 2008, 11:30

sinisake wrote:Kristijane, (skoro) svaka ti je na mestu
Slazem se sa tobom, ali i dalje mislim da na forumu ima mnogo vise drasticnijih primera. Procitao sam xyz postova o kupovini gitare, gde se ljudima nudi RG Ibanez i Jackson bez nekog posebnog razloga. Ove primere koje si naveo oko strat-a nisam video, ali to je verovatno zato sto nisam jos stigao da procitam sve post-ove/teme koje me interesuju.
Kristijan wrote:isto tako ne razumem tu teznju da se sve prilagodi jednoj gitari.
Sa ovim se 100% slazem. Ja sam recimo, zbog aktuelnog shredding trenda zamrzeo Ibanez, dok nisam otkrio da oni prave i hollowbody gitare poput Gretsch-a. Evo, bas ovih dana skupljam pare da otkupim od ortaka Ibanez AF serije. Inace imam Strat-a i Jazzmaster-a a pozajmljujem Gibson-a LP Studio za svirku, kada mi treba neki tezi zvuk.
Nazalost, mnogi nemaju novca da kupe vise instrumenata, tako da ce svi hvaliti svoje, sve na stetu ljudi koji traze savet.

Ne bi bilo lose kada bi se otvorio neki thread na ovu temu, posto je ovo ovde serious offtopic :hide:

bokicasa

Post by bokicasa » 25 Dec 2008, 11:49

zakljucajte temu,ovaj lik nece kupiti gitaru,a mi cemo samo da se "dopisujemo" sa nekim nasim temama..

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Dec 2008, 13:27

Tema je manje-više univerzalna - "Kupujem gitaru do 400 evra" - tako da je dobro da se čuje što više mišljenja. Mislim da je za sada ne treba zaključavati, ali ću se konsultovati sa kolegama.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 25 Dec 2008, 13:35

Takodje je moje misljenje da temu ne treba zakljucavati... kao sto rece Roll tema je univerzalna... eto, neka ovo bude svojevrsni buy guide. Mada pored toliko vodica za kupovinu... jos jedna u moru ne znaci nista posebno!

A gle, jedna femonenalna tema... viewtopic.php?f=14&t=1198

maltene niko je i ne gleda! pa malo i sam da doprinese SVOJOJ odluci!

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 25 Dec 2008, 21:44

Deki, postavio sam taj link jos u svom prvom postu na ovoj temi. :)

Post Reply