sl0e wrote:po meni je globalni problem ovde na forumu forsiranje Ibanez-a (na primer) i kome treba i kome ne treba
Mislim da nisi pazljivo pratio. Mislim, pre svega je problem sto ljudi kad kazu Ibanez pre svega misle na Vai signature i slicne gitare, a svesti kompletnu proizvodnu liniju Ibaneza na takav klise je neozbiljno, i u krajnjoj liniji predstavlja neupucenost. Meni sve to opet ne znaci puno, ako izuzmemo par modela iz jace klase Art serije, Ibanez nema nista zanimljivo za mene, i nisam ovde ni najmanje emotivno upleten. Donekle je tacno to da postoji tendencija da se cesto preporuci neki od RG Ibaneza, ali nije to toliko zastupljeno koliko ti se cini.
S druge strane, neko dodje i dvoumi se izmedju Jacksona i Ibaneza - neko mu preporucuje Strata. Neko se raspituje za hollow body - neko mu preporuci Strata. Znas neko dodje sa koliko toliko izgradjenom idejom sta hoce od zvuka, a neko ga ubedjuje da to sve mora da zaboravi i da mora da se pokloni Fenderu. U stvari, preporuci Fendera, da stvar bude daleko tuznija... a pod tim se podrazumeva Strat... tuga jedna. "Ali ja volim humbuckere!" ce vecito da bude docekano sa "ma brate singlovi... je s' ti cuo nekad te singlove?!?". "Ali ja ne volim Stratov sum" obavezno bude docekano sa necim nalik "volis, volis, samo jos to nisi shvatio... a ako stvarno i ne volis, more ima da cutis!" I sve pod parolom da je ti gitara za sve i za svakoga. E pa nije! Strat je najuticajniji model u istoriji solid body gitara, ali verovatno i jedna od najcesce dogradjivanih i prepravljanih gitara od strane krajnjih korisnika. Meni to govori da to i nije tako univerzalna gitara. Ja izuzetno cenim Stratocaster, i Fender kao firmu, ali ubedjivati nekoga da sve moze da se odsvira na Stratu i da zvuci 100% ubedljivo je u najmanju ruku obmanjivanje, i to jednostavno nije u redu. Pre se moze reci "ako si tezgaros a moras nocnim busom da se vracas kuci, i ne mozes da nosis vise od jedne gitare sa sobom, onda ponesi Strata" ali to i dalje ne znaci da je to one guitar to rule them all. Ponuda je ogromna danas, i koliko god da mi je smesno kad vidim da neko ima celu "ergelu" okacenu na zidu, isto tako ne razumem tu teznju da se sve prilagodi jednoj gitari. Da, da, dobro si video - za Strata moras da prilagodjavas sviranje ako se tripujes da ces na Stratu SVE da odsviras. Sluzis alatu, umesto da alat tebi sluzi.
Mene hi gain, eternal sustain, masTan zvuk kao burek, r-dz-dz-dz i te fore uopste ne zanima, i nisam ovde nista ni pisao sa namerom da blatim Fender, zvuk Strata i sta ti ja znam... Svakako cu se starati da i sam nabavim makar jedan od ova 2 Fendera, Telecaster i Jazzmaster. Ipak, kad god me je neko pitao za savet oko kupovine (a ne mozes da zamislis koliko sam puta obilazio prodavnice sa raznim ljudima koji su u nedoumici) uvek sam se pre svega interesovao da cujem sta neko zeli da dobije od tona, pa prema tome i davao savet, nisam se trudio da po svaku cenu namecem moj ukus. Cesto ovde imam utisak da se ljudi ne trude da daju koristan savet, nego da su u fazonu "Ciga hvali svoga konja", a to onome ko hoce da kupi instrument nije relevantno.
Ja bih jako voleo da kad god neko tvrdi da iz Strata izvlaci balls to the walls masnu toncinu sa obilnom distorzijom to i potkrepi zvucnim zapisom. Ne da mi prica o ovom i onom gitaristi, Van Halenu, Malmsteenu, sta ti ja znam sta sam sve procitao ovde... najludje je kad neko hoce gitaru za metal a ljudi mu pricaju o Clapton, Knopfler, Gallagher tonu... vrlo korisno! Ponesto znamo, a ponesto nagadjamo sta je tu "ispod haube", svako je tu prckao i podesavao gitaru po svojoj meri, a gde su pojacala, efekti, vrhunski tonci na snimanju... Dakle nista te bajke, lepo neka ubode Strata u svoju opremu i neka zabelezi zvucni primer. Eto, to je relevantno. Isto to vazi za svakog drugog tvrdokornog obozavaoca sopstvene gitare. Ko tvrdi da dobija BB King ton iz shrederskog modela Ibaneza - neka to dokaze. Mislim, to je prava pomoc pri kupovini, das lepo konkretan primer. Dokle god ne pocne da se komunicira na taj nacin kad se nekome daje savet, ovde ce svaka tema o kupovini gitare da se pretvori u klanovsko prepucavanje, i poligon gde ce svako da se pohvali sa svojim instrumentom.
U neku ruku ovaj komentar ne spada ovde, a opet - mogao bih da ga napisem u bezmalo svakoj temi gde neko trazi savet za kupovinu.