Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
guv'nor

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by guv'nor » 09 Jan 2009, 17:17

Guitar_thrill wrote:kada sviram ukljucen na pojacalo,to se ne cuje,tj. ne cuje se na pojacalu...
Ako je tako, preporučio bih ti da ništa ne čačkaš. :)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 09 Jan 2009, 17:26

Takodjer, slazem se...Bitno je da se lepo cuje na pojacalu... DONT TOUCH... :mrgreen:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 09 Jan 2009, 19:41

guv'nor wrote:
Guitar_thrill wrote:kada sviram ukljucen na pojacalo,to se ne cuje,tj. ne cuje se na pojacalu...
Ako je tako, preporučio bih ti da ništa ne čačkaš. :)
ali ipak gitara bi trebala normalno da radi :) nisam siguran da li ovo utice na sustain,ali kad okinem zicu logicno to se najjace cuje,a zatim posle mozda pola sekunde to prestane,ali se nekako i ton utisa cini mi se vise nego sto je to normalno....mada mozda je sve ovo na psihickoj bazi....samo taj zvuk zaista iritira,a zelim da mi gitara lepo radi....verovatno bi trebalo da je odnesem na set-up kod nekoga ko zna posao,samo ja ne znam da ima takvih u Zrenjaninu :?

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 09 Jan 2009, 21:22

jebote pas tebe treba baciti u neku sobu i dati ti 10 pokvarenih gitara da se vedzbash i uopste da skontas kad je pokvarena!!! Oo

ps. kakav je to jebacki potpis? a? malo prosipas hendzine fore?

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 10 Jan 2009, 16:59

Duane wrote:jebote pas tebe treba baciti u neku sobu i dati ti 10 pokvarenih gitara da se vedzbash i uopste da skontas kad je pokvarena!!! Oo

ps. kakav je to jebacki potpis? a? malo prosipas hendzine fore?
:lol: pa da znas da bih voleo da se vezbam....ali ovo ne mogu nikako da provalim,do sada sam sve nekako uspevao sam da popravim,ali ovo gledam u gitaru,slusam k'o idiot e nema sanse da skontam odakle dolazi......
p.s. ma hendza ti je ko njegos,svaka mu zlatna :wink:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 10 Jan 2009, 19:33

skontao sam sta zveci :lol:
iz jedne druge teme,o onom prelepom Teletu sa bigsbijem,covek rekao da mu zvece srafovi za visinu zica,e pa meni zvece ovi za toniranje gitare....e sad ne znam kako to da resim,osim kupovine novih srafova/bridge-a....ako neko ima savet? kontam da bi mogao da zalepim s necim,samo onda bi bilo problema kod nekog sledeceg toniranja....

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 16 Jan 2009, 19:15

da neotvaram novu temu..prijateljeva gitara je noshena na setup.radi se o hammer slammer gitari (slichna je ovoj centaur-i samo shto ima dve hembakera http://www.slammerguitars.com/ct21.cfm ).problem je shto tu gitaru nikako nemogu nashtimati.juche smo pokusavali i nishta.lepo je nastimamo i zategnemo(ni prejako ni preslabo) top lock i posle par rifova ona se skroz rashtimala? u chemu je tu problem? majstor koji je radio je dosta na dobrom glasu pa neverujem da je loshe odradio setup ali da li je to do kvaliteta gitare ili?

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 16 Jan 2009, 20:15

99posto je do gitare... Taj FLOYD je 99posto problem u celoj prici...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 16 Jan 2009, 23:51

Veoma verovatno da je floyd, medjutim... treba mi par odgovora na pitanje..

koliko su stare zice?
koja debljina je u pitanju?
kako su postavljeni federi i koliko ih ima?

ZAsto pitam... pa zato sto imam istu gitaru CT212 i kod mene sve lepo radi. kad zice legnu. kad stavim koplet iste debljine.. evo sada trenutno imam problem sa G zicom jer sam uzeo neki komplet a set je uradjen za neki drugi, i stalno mi bezi G zica, ali sledeci put cu uzeti komplet za koji je setovana gitara i nece praviti problem. U to sam 100% siguran... Hoce takodje da zeza ako ti federi ne zatezu floyd i ne drze ravnotezu.. tj protivtezu... ja sam stavio tri federa s tim da su krajnji u V ... razmaknuti na floydu a skupljeni kod srafova. i t d... i t d...

Mislim... ipak treba malo i sam procackati...

Da, jos jedna stvar... proveri drzace, mozda su se izjeli... jer je mozda neko bio dovoljno neodgovoran i da ih zateze ili opusta dok je floyd pod zicama i u kontratezi... e onda ona ostra strana floyda hoce da pojede mesingane srafove i da prilikom obaranja i podizanja floyd negde zakaci..

Proveri ti opet...

dimmu
MF veteran

Post by dimmu » 17 Jan 2009, 16:14

zice su stavljene u avgustu prosle godine,devetke su u pitanju.nazad ima 3 federa i sad neznam kako da to opishem jedino da kazhem da su jedna levo,jedna u sredini i jedna desno..drzaci su skroz ok..

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 18 Jan 2009, 14:05

Nikako da namestim lepo svog PRSa. Nosio sam ga na setup, medjutim i dalje mi nije sve po volji.

Posto sa ovakvom akcijom ne mogu nikako da odsviram zahtevnije bendove (za 2 stepena npr.), resih da malo podignem akciju. Dizem, stimujem, dizem stimujem i kada sam otprilike bio zadovoljan (mada i dalje poprilicno lose) ukapiram kako mi sad prve tri zice "strce", odnosno su mnogo vise od EAD. Da stvar bude gora, tu primetim i fretbuzz na E i G zicama, ako se onako muski okine. Ponovo sam vratio akciju (otprilike) kako je bila.

Vidim da moram namestati truss rod. Laicki - samo okrecem onaj sraf na glavi? :lol: Ili je to samo prekrivac za ono sta treba da okrecem? Do skora nisam ni znao sta je truss rod...

Verovatno bi bilo najbolje da je ja ponovo odnesem na setup, ali hocu to da odradim sam, da namestim detalje kako meni odgovara. Necu svaki put kada mi nesto zafali da odnesem na setup, pa se mora od necega krenuti!

One more thing, intonacija - da li gledam harmonik na 12. pragu ili 12. prag? Posto mi je harmonik mnogo blizi (skoro potpuno tacan) praznoj zici nego 12. prag.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 18 Jan 2009, 14:25

Mithrandir wrote:One more thing, intonacija - da li gledam harmonik na 12. pragu ili 12. prag? Posto mi je harmonik mnogo blizi (skoro potpuno tacan) praznoj zici nego 12. prag.
I jedno i drugo.

Ja ti ne bih preporucio da sam radis truss rod (mada i ja sam pre par godina a pojma nisam imao kako i sta), ali ako bas insistiras da radis sam, bar prvo proveri da li ti je vrat uopste zakrivljen na pogresnu stranu, tj. ima li potrebe da se podesava.
Pise vec na par stranica nazad kako se to radi. :wink:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 18 Jan 2009, 16:49

mogo bi intonaciju i preko 3 prag 15 prag... mislim da je tako preciznije..

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 18 Jan 2009, 18:28

Duane wrote:kako ne bi smeo... pa truss rod je i namenjen za cackanje!
Ja verujem Duaneu :lol:

Voleo bih da ga odradim to sam da znam za ubuduce. Prvo cu da se vezbam na staroj gitari :lol:
Funkomat wrote:...bar prvo proveri da li ti je vrat uopste zakrivljen na pogresnu stranu...
Ne bih rekao da je zakrivljen na pogresnu stranu, ali mi zvone zice kad se, ponavljam, muski okinu.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 18 Jan 2009, 19:33

ma ljudi sta vam je... pa da truss rod nije namenjen chachkanju bio bi blokiran i ne bi imao srafchugu za okretanje... i te gitare su prilicno lepo odradjene i cvrste konstrukcije... nije to aster da stimujes gitaru preko flojda i da ti otpadne top lock iz cista mira...

Post Reply