Koju akusticnu gitaru srednje klase kupiti?

bokicasa

Re: Koju akusticnu gitaru srednje klase kupiti?

Post by bokicasa » 27 Jan 2009, 22:30

na ovom forumu ces nauciti vrlo puno stvari za koje nisi ni cuo,znam iz iskustva,iako sam iskusni gitaros.. :mrgreen:
u svakom slucaju,opet ti kazem,pitaj sto god ti volja,otvaraj teme,za to i sluzi ovaj forum..pozz

nemanja010

Post by nemanja010 » 06 Feb 2009, 22:55

Pozdrav svima. Nov sam ovde ali sam manje-vise procesljao neke thread-ove tako da smatram da je najbolje ovde da pitam sta me zanima da ne bih otvarao novu temu...
Naime, poceo sam da sviram gitaru pre jedno 5-6 meseci, i do sad sam manje-vise skontao dosta stvari i umem ponesto i da odsviram :lol: salu na stranu, hteo sam da kazem da nisam bas apsolutni pocetnik...
Do sada sam svirao neku pozajmljenu klasicnu bugarsku ("hemus" mislim da je marka) ali sad imam zelju da menjam nesto jer jednostavno nije to taj zvuk koji ja hocu.
Dosao sam na ideju da kupim neku elektricnu ili ozvucenu ali koliko sam shvatio dobru ozvucenu (da se lepo cuje i na suvo) za nekih 200E nema, a elektricna mi nece biti bas prakticna jer verovatno nikada necu svirati u nekom bendu (ko zna, mozda i gresim). Znaci, planiram da sviram najvise za sebe i one varijante tipa park, necija gajba i slicno...
Dakle, teska srca (jer bih bas svirao el. :cry: ) odlucio sam da je bolje da kupim neku bolju akusticnu nego neku krs elektricnu.
Imam nekih 200E (koji evro gore dole) i zelju da sviram najvise domaci pop, rock, ponekad nesto strano.

Zivim u Pirotu tako da bi za gitaru isao u Nis. Nije problem da nadjem nekog gitaristu da podje sa mnom.
Na nekoj temi sam naisao na ovu: IBANEZ SGT630E-HS i koliko sam procitao-nije losa. (spomenuta je cena od oko 220E)
Sta mi vi preporucujete?
Izvinite unapred sto vas davim ovolikim post-om ali kao neko ko prvi put kupuje gitaru, imam milion pitanja. Hvala :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Feb 2009, 00:48

Za te pare u stvari teško možeš da pazariš nešto bitno pametnije od pomenutog Ibaneza. Vredi pogledati Washburn akustične, dosta fino rade i jeftinije modele. Retko se nađe, a nije instrument za bacanje - Yamaha F370, mada je ovaj Ibanez bolji komad. Pogledaj Aria akustične, ali modeli od AW 45 pa naviše sa cenom, oni jeftiniji su uglavnom praćke, osim ako nisi u situaciji da vidiš i isprobaš nekoliko komada istog modela, pa da izdvojiš najpristojniji. Bio je i onaj Alvarez RD-nešto... zaboravio sam šifru... uz njega je išao i kofer... To pogledaj, ali nemoj da očekuješ neko čudo. Za nešto maaaalo jaču paru bili su i neki modeli Hohner gitara koje su jako lepo radile. I naravno, ono što sam pominjao ovde mnogo puta i sve se bojim da sam jako dosadan s tim - kad već sa tobom ide neko ko zna da svira - samo slušajte zvuk, ne gledajte šta piše na gitari. Nailazio sam na potpuno nepoznate proizvođače koji imaju neki komad koji svira bolje od poznatih proizvođača. To naravno važi za ovu cenovnu klasu, gde je kontrola kvaliteta labavija, pa ista šifra piše i na instrumentu koji je prijatno iznenađenje, i na instrumentu koji je veslo. Poenta je da ne ideš sa predubeđenjem da treba da kupiš baš neki određeni model, određenog proizvođača... Nego ideš da kupiš najbolji ton koji možeš da dobiješ za te pare. Probaj SVE što ima po prodavnicama. Ako ti je neprijatno da na taj način "mučiš" prodavce, onda je krajnje vreme da se prevaspitaš :D

E sad, možda će kontradiktorno da zvuči, ali ima nekih firmi koje baš treba da obilaziš u širokom luku, ili makar da ih uzimaš sa veeeelikim podozrenjem. SX i Stagg su baš onako... ni jedan jedini put nisam uzeo neki njihov model i bio zadovoljan, da li sam bio tako loše sreće da mi uvek zapadnu lošiji komadi, tek eto, ni jedan jedini put nisam naišao na njihove gitare koje su mi ostavile pristojan utisak. Loše tonski balansirane, urađene onako... da se sad ne izražavam... Možda ti budeš bolje sreće, ali oprezno sa ove 2 firme!

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 07 Feb 2009, 01:05

Po meni je Washburn pun pogodak jer su D10 stvarno odlično uradili.

Međutim, pošto ti toliko želiš da sviraš električnu gitaru, zašto onda ne bi razmišljao o njoj? Ne odmah, naravno, ali malo strpljenja i to je sve... Jer postoji mogućnost da ćeš dati 200e za akustičnu za koju ćeš shvatiti da nije ono što si ti tražio, da više voliš zvuk električne i taj stil sviranja i poželjećeš da kupiš takvu gitaru. Što odmah znači da ćeš morati da skupljaš novih 200e, a akustičnu i ako uspiješ da prodaš, nećeš dobiti novca koliko očekuješ (jer je te akustične veoma teško prodati, pa iako je u pitanju, recimo, Yamaha).

Vjeruj mi, pričam ti iz ličnog iskustva, bio sam u sličnoj (tj. obrnutoj) situaciji.
Svirao sam akustičnu i, naravno, želio sam da se elektrizujem jer sam mislio da ću bolje zvučati na električnoj ili šta već... Prodao sam akustičnu, kupio električnu, u međuvremenu se zainteresovao za bas i počeo da ga sviram u bendu u kom sam bio gitarista, odmah sam zavolio taj instrument, ali... Opet sam poželio da imam akustičnu. I sad sam konačno prikupio pare, a električnu sam prodao praktično ni za šta. A nova je koštala oko 200e.
I planiram da kupim gitaru u tvom cjenovnom rangu (jer mi bolja ne treba; da se ne lažemo, nisam profesionalni gitarista :)).

Eto, to je moja životna priča... ;)
A ti dobro razmisli šta ćeš uraditi. Da li ćeš kupiti akustičnu ili ćeš sebi ispuniti san? :)

nemanja010

Post by nemanja010 » 07 Feb 2009, 07:59

Hvala na savetima. Moracu jos da razmislim sto se tice elektricna-akusticna, ali da se ne lazemo, verovatno necu da sviram ni u kom bendu a akusticnu cu uvek moci da koristim u drustvu za zezanje... ma videcu.
Evo sad cu bas da idem do Nisa cisto da se vidim sta ima, pa javljam utiske...

1359

Post by 1359 » 07 Feb 2009, 16:41

Kada sam zapoceo ovu temu bio sam ubedjen da je 100 eur sasvim dovoljno da se kupi gitara koja bi zadovoljila moje potrebe (totalni pocetnik). Na ovom forumu sam naisao na ljude dobre volje koji su bili spremni da mi izadju u susret i pomognu oko odabira gitare. Shvatio sam da ti pri izboru gitare zvuk mnogo govori. Na kraju sam kupio prelepu Cort gitaru, prelepog zvuka i potrosio oko 320 eur. Kada sam je uzeo u ruke, kupila me je. Iako je bilo tri puta skuplja nego sto sam planirao da potrosim, kupio sam je i prezadovoljan sam.
Hvala ljudi a posebno tebi Kristijane. :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Feb 2009, 10:57

Eh, eto - služimo narodu :D

A stvarno za instrument nije šteta potrošiti pare, jer instrument koji ima skroman ton vrlo brzo bude "provaljen" i od početnika, jer čim krenu da se razvijaju kriterijumi, taj bangav ton počne da muči čoveka... s vremenom počne da sa izvesnim prezirom gleda instrument koji nikako ne može da bude bolji nego što trenutno jeste, i posle takav instrument niti može da proda, niti ima svrhe da ga u nedogled koristi, pa ili ostane da trune na nekom tavanu, ili bude poklonjen nekome i posle mu se gubi trag, jer se ljudi prema takvim instrumentima odnose loše, ne čuvaju ih... Eto ja sam od jednog starca malo pre njegove smrti dobio njegovu gitaru, jer sam valjda u tom trenutku bio jedini gitarista koga zna, ali taj instrument je toliko loš da na njemu ne može ozbiljno da se svira, a neke popravke bi zahtevale silne pare (treba uraditi novu grifplatnu, zameniti čivije... a ni to ne garantuje da bi instrument "prosvirao" kako valja, samo bi bio upotrebljiv), i s obzirom da mi je to ipak vrlo draga uspomena, ne bih da je dajem bilo kome... I sad samo tako stoji kao ukras, a ne koristi se nikako... Da ne bi instrumenti tako završavali, uvek treba sačekati da se skupi dovoljno novca za što ozbiljniji instrument, jer je ipak sve ostalo bacanje para.

nemanja010

Post by nemanja010 » 08 Feb 2009, 16:19

Nazalost, nisam imao vremena da odem do prodavnice i da pogledam, steta... Nema veze, najverovatnije idem u subotu. Sad bar imam vise vremena da se posavetujem sa vama.
A sto se tice ozvucenih do nekih 200-250E? Malo sam pregledao forum i vidim da se spominje Takamine, ali i da obicno za taj novac ne mogu nista dobro kupiti...
Ako u tom cenovnom rangu nema neceg relativno kvalitetnog, definitivno uzimam akusticnu, ali moram da vas pitam... :)
Zvuk "na suvo" bi mi bio prioritet...

E sad da se vratim na akusticnu, po vama nesto sto vredi da se vidi je pomenuti Ibanez, Yamaha f370, Washburn, i poneka Aria. Jos neki predlog....?

P.S. Posto bih uzeo i neku torbu za gitaru, koliko otprilike kostaju i da li tu ima neka firma koja se izdvaja kvalitetom? Znaci, treba li da trazim nesto konkretno ili ne? Fond za gitaru i torbu je oko 250E...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 08 Feb 2009, 17:55

Što se tiče futrole... u stvari baš najobičniju futrolu treba da izbegavaš, treba ti nešto fino tapacirano, sa ojačanjima i tako to, ne futrola nego gig bag... Dakle nikako najobičnija futrola, nikako nešto što izgleda kao pakovanje za štap za pecanje. Takođe ne bi bilo loše da pogledaš one varijante koje su negde između gig baga i kofera, spolja je nekakvo sintetiško tkanje, nalik na gig bagove je spolja, ali je unutra ležište za gitaru ili izliveno od pur pene ili izrezano od stirodura... takva neka varijanta... Mislim da Proel pravi takvu neku kombinaciju za nekih 40 do 50 eura, a budući da je gig bag iole pristojnog kvaliteta 30 eura, mislim da ova Proelova varijanta nije loša.

Mislim da ne treba da kupuješ ozvučenu gitaru, samo ćeš sebi da istanjiš budžet sa takvom kupovinom, a do momenta kada ti postane neophodno da se snimaš nekako, ili da nastupaš negde gde ti treba ozvuka, smislićeš već neku varijantu, ili ćeš dokupiti ozvuku pa ugraditi u gitaru koju sada kupiš, ili ćeš svirati na mikrofon... ima mnogo kombinacija. Meni se s vremenom sve manje dopada ideja ozvučene akustične gitare, i lagano se vraćam izvornoj varijanti, jedan mikrofon blizu otvora rezonatora, drugi malo dalje da kupi zvuk iz prostora... Za živi nastup to nije praktično, ali nisam ni kapirao da tebe preterano interesuje ta varijanta. A snimak će svakako da bude bolji sa mikrofonom nego sa ugrađenom ozvukom. Muka je to velika, teško je biti pametan... Eto ja posle svega kažem da nisam za ozvuku, ali ne mogu da tvrdim da je to idealno za tebe, to moraš sam da utvrdiš. A za to ti treba vreme, pa onda nemoj sada da misliš mnogo o tome, nego gledaj da kupiš što kvalitetniju gitaru koja na suvo radi kako treba.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 08 Feb 2009, 23:52

Pogledaj kofere u Artistu, ako si u prilici. Nisu skupi (40-50e), a čini mi se da su kvalitetni (mada ću to provjeriti kad budem kupovao za sebe).

A što se tiče ozvuke, i ja sam protiv te varijante. Bolje je da dvesta evra daš za gitaru, a tih 50 za neku ozvuku (pogledaj malo po forumu, Sava ima jednu varijantu koju ja planiram sebi da uradim). Tako ćeš napraviti neki kompromis između zvuka na suvo i ozvuke (oba će biti sasvim solidna).

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Feb 2009, 09:42

U Artistu imaju jako lep izbor kofera, medjutim, ako se odluci za ovog jumbo Ibaneza, nece naci tamo kofer, proveravao sam zbog neke druge akcije... Imaju veliki izbor za dreadnought trup ali nista za jumbo. Kazali su mi da za ono malo jumbo gitara sto uopste prodaju obicno imaju kofer koji ide s gitarom... Verovatno pricaju o malo jacim ciframa za instrument... Zato je meni taj Ibanez nevidjeno dobar deal, velika je retkost da za ne tako velike pare mozes da nadjes jumbo rezonator koji pri tom jos i radi, i nije tek da moze da prodje, nego stvarno radi.

I vredi pogledati i u Sky Musicu sta ima od kofera, takodje imaju povoljne cene, i kad potrefis pravi trenutak i solidan izbor, a nekako sve redje sretnem ONOG prodavca, pa odlazak tamo vise ne zahteva meditativne pripreme :)

Interesantno je da je izbor instrumenata postao zaista solidan (ne idealan, ali solidan), a ponuda te pratece opreme, koja nikako nije zanemarljiva, je poprilicno traljava, a i ono sto moze da se nadje, nema redovno na lageru.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 09 Feb 2009, 13:47

U pravu si, potpuno sam zaboravio da kažem da nemaju kofere za jumbo gitare. :grummel_2:

E sad, što se tiče tog Ibaneza i Washburna koji stalno pominjem... Još ne mogu da se odlučim koji model da kupim, da li da se odlučim za dreadnought ili jumbo oblik. I jedna i druga su, po mom mišljenju, u svom cjenovnom rangu i u svojoj kategoriji (što se oblika tiče) najbolje. Moraću da uhvatim još jedan krug i opet da ih uporedim.

U Sky-u nisam gledao kofere, mada bih mogao danas-sjutra otići do tamo, jer mi je na pet minuta od stana. A i imam dobra iskustva sa njihovim prodavcima. :) (za razliku od Mitrosa u koji više ne idem ni pod prijetnjom smrću :hide: )
Sve u svemu, kad odem, vidim i vratim se, napisaću kakva im je ponuda.

nemanja010

Post by nemanja010 » 09 Feb 2009, 14:30

Sad cu da pitam nesto glupo... A kakva je razlika izmedju dreadnought i jumbo? Pretpostavljam u velicini rezonantorske kutije... E sad, jel je teze svirati na jumbo ili na dreadnought posto ne znam u kojoj meri se razlikuje od ove moje klasicne gitare...?

laza

Post by laza » 09 Feb 2009, 15:10

nemanja010 wrote:Sad cu da pitam nesto glupo... A kakva je razlika izmedju dreadnought i jumbo? Pretpostavljam u velicini rezonantorske kutije... E sad, jel je teze svirati na jumbo ili na dreadnought posto ne znam u kojoj meri se razlikuje od ove moje klasicne gitare...?

Pitanje koje si postavio uopšte nije glupo, naprotiv. Koliko ja znam, tu ume da bude nesporazuma.

U širem smislu, jumbo je svaka akustara sa velikom rezonantnom kutijom.

U užem smislu, kod gitara s velikom rezonantnom kutijom razlikuje se tip jumbo od tipa dreadnought. Jumbo ima vrlo naglašene krivine, podseća na seksi žensko s naglašenom donjom polovinom. Dreadnought, naprotiv, nije seksi, središnje ugnuće slabo je naglašeno: takva gitara mu dođe kao ženska koja se preko mere udebljala pa pomalo liči na bojler.

Oba tipa sviraju se kao obične akustare, čim se navikneš da obuhvatiš onako pogolemu gitaru.

bokicasa

Post by bokicasa » 09 Feb 2009, 16:23

dreadnought ti je oblika neke kruske dok jumbo ima naglasenije "rupe",imam kuci i jumbo i dreadnought tip tela gitare i meni je lakse za sviranje jumbo oblik,ali sta ja znam,ja sviram kad lezim i te gluposti,retko kad drzim gitaru sedeci na stolici.. :mrgreen: :mrgreen:

Post Reply