Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
majtimika

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by majtimika » 25 Feb 2009, 22:47

guv'nor wrote:
majtimika wrote:ne razumem o cemu se radi sta verujes sta fuzz ne kontam
Pa, svako od nas čuje određene stvari na sebi svojstven način i doživljava iste onako kako mu to odgovara.(ala sam se izdijarejisao :mrgreen: mada logično tek sledi...)
Zbog toga ne želim da diskutujem ili pominjem koliko se gubi ili dobija visokih frekvencija, ovoga ili onoga. Mada, ekstremno lepo se može čuti koliko Dunlop-ov true-bypass "krade" tona, ako ste u mogučnosti da povežete dva u lancu (ko je ugasio visoke!?).
U tom trenutku u pomoć dolazi FuzzFace ili, u mom slučaju, Fulltone '70!
Nisam preterano iskusan sa ostalim tipovima fuzzeva (Benderima i sl.) tako da ostajemo samo na FuzzFace dizajnu.
Bitno je da napomenem da fuzz koristim kao "non-stop-uključenu" pedalu(dosta ljudi je koristi samo kao "Ide solo-uključi, gotov solo-isključi"), koja se, iako je Si fuzz, savrseno čisti ili prlja kontrolom vol potenciometra, sve dok fuzz pot na pedali nije na samom maximumu. Kada je fuzz pot na maximumu, zvuk se nikada ne očisti do clean-a, ali se zato dobijaju razni nivoi drajva.
U svim ostalim slučajevima (pogotovo kada je fuzz pot na 4 sata, otprilike) kontrolom vol potenciometra se mogu dobiti nijanse od potpunog klina, preko akustika-eq klina, blagog lampaškog drajva, jačeg lapmaškog drajva, pa sve do full-on fuzz zvuka.
Ali, sve to važi samo kada je fuzz odmah posle gitare (tj. prvi u lancu) ili kada ispred njega stoje SAMO true-bypass pedale!
Nije bitno koliko je dobar-kvalitetan-skup bafer ili koliko malo neka pedala krade zvuka svojim "true bypass-om" - ako ima nekih promena u tonu, tj. ako se pedala ispred fuzza igra sa signalom koji dolazi iz gitare, ma koliko minijaturno to bilo, Fulltone '70-ka totalno "poludi", ponaša se kao da u nju ulazi nenormalna količina boosta, odbija da sarađuje i nikako ne želi da "čisti" zvuk, kao što bi to radila kada gitarski signal neometano dolazi do nje. :)

Eto, tako ja koristim '70 kao true bypass tester, da ne bih morao da se oslanjam na svoje trošne uši. :mrgreen:

BTW and For The Record, nisam neki preterani poklonik true bypass-a, ali zbog određenih stvari, lepo ga je imati u početku lanca.
neradi se o tome to o cemu ti pricas ti verujem ali sam toliko puta naleteo na loce patch kablove da prvo u to sumljam. recimo drugaru sam napravio obican bajpas box sa milenijum bajpasom i on je onda uzeo i probavao sve svoje pedale u loop-u da vidi koja krade ton a koja ne, i na moje iznenadjenje rekao mi je da mu najvise kradu true bajpas pedale, i odma mi ih je sve doneo da vidom sta je sa njima, i ja sam prvo pomislio na prekidac i na takve gluposti ali kad ih je doneo i kad sam probao kod mene na ampu gle cuda nema nikakvih problema.ja mu lepo vratim pedale i napravim mu jos jedan bajpas posto sam pomislio da dolazi do curenja sa milemnijum bajpasa i zamisli i sa ovim mu se javlja isti problem. Onda je covek promenio kablove i stavio neke stare kablove od po 5 metara umesto patch kablova i problem je nestao.

da napomenem da je imao jako kvalitetne kablove sa bezveze dzekovima koji su mu pravili problem, ovo se nije primetila sa pedalama koje nisu pravi bapas zato sto je bafer na pedalama resavao problem.

ljudi uzimaju kvalitetne true baypas pedale i skupa pojacala i jos skuplje gitare i sve to poveziju kablovima od 200 dinara i to je u najcescem slucaju uzrok vecine takvih problema.

guv'nor

Post by guv'nor » 25 Feb 2009, 23:14

Kapiram šta pričaš i apsolutno stoji da su kablovi često zaboravljeni, a veoma bitni činioci tona, nego tamo se vodila rasprava o Dunlop Classic Fasel Wah-u, koji je dosta godina proveo kod mene.
Problem je bio u tome da crevca tog waha nisu čačkana, fabrički prekidač mu je šestopolni, svuda piše da je true bypass - sledi da je logično je da jeste true bypass, a opet krade ton isto kao i ovaj Vox V846 koji je trenutno kod mene.
:ziveli:
(Vr' smajlić! Ne bi' da zanovetam, ali kada budete imali vremena, bilo bi extra da ubacite i onaj gde jedan smajli čačka drugog nekim štapićem. Bedak da ga Harmony Central ima a mi ne!)

shule

Post by shule » 02 Mar 2009, 22:25

Moja oprema:
Gitara: Squier Affinity Strat, sa DiMarzio AirNorton magnetima. :)
Pojacalo: Laney LX35R; :) (koje planiram da prepakujem u glavu, sa kabinetom 2x12")
Procesor: DigiTech RP50; :roll:
I jedan vrlo dobar (4+) Marshallov Jackhammer JH-1. :D

Ps: Kaze se:"Predstavite SVOJ lanac gitarskih efekata". :)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 02 Mar 2009, 23:59

Vi gospodine, definitivno niste medju pristalicama persiranja, kao jednog lepog manira...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 03 Mar 2009, 00:36

shule wrote:
Ps: Kaze se:"Predstavite SVOJ lanac gitarskih efekata". :)

:ziveli:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 03 Mar 2009, 01:00

shule wrote:Ps: Kaze se:"Predstavite SVOJ lanac gitarskih efekata".
shule wrote:Moja oprema:

shule

Post by shule » 03 Mar 2009, 14:53

A jbg. Nemam nikakvu gitarsku opremu. xD Pa sam morao bar nesto. :) :ziveli: :mrgreen:

shule

Post by shule » 03 Mar 2009, 14:53

Cortex wrote:Vi gospodine, definitivno niste medju pristalicama persiranja, kao jednog lepog manira...

Brate, to nije persiranje, vec gramaticka greska. :mrgreen: :ziveli:

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 04 Mar 2009, 07:18

topik se u startu zvao "Vas lanaca gitarskih efekata" i onda je neko od admina ubacio to "predstavite"... ali ko da je bitno. jbg, kad neko nema efekte o kojima bi da prica, ocigledno da se onda mora baviti drugim temama na ovom topiku.

rider

Post by rider » 04 Mar 2009, 11:53

PWN!

nenadnenad

Post by nenadnenad » 04 Mar 2009, 15:15

rider wrote:PWN!
ti samo cuti :mrgreen:

jos nisi dao snimak rhcp cover svirke :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 04 Mar 2009, 16:34

nenadnenad wrote:
rider wrote:PWN!
ti samo cuti :mrgreen:

jos nisi dao snimak rhcp cover svirke :D

E stvarno covece. Ja ne verujem da je svirke uopste bilo. :ziveli:

rider

Post by rider » 04 Mar 2009, 22:02

joj boze vi nemate pojma koliko to ja nemam vremena da uradim... znaci katastrofa... Znam da sam obecao ali jbg... NEMAM VREMENA DA PREBACIM KOMRESUJEM SREDIM... skola me stisla ubija... ali sticicu jednom vala...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 04 Mar 2009, 22:07

Streberu... :P

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 04 Mar 2009, 22:10

Nikad od njega nece bit' muz'car. :(

salim se!

Locked