neradi se o tome to o cemu ti pricas ti verujem ali sam toliko puta naleteo na loce patch kablove da prvo u to sumljam. recimo drugaru sam napravio obican bajpas box sa milenijum bajpasom i on je onda uzeo i probavao sve svoje pedale u loop-u da vidi koja krade ton a koja ne, i na moje iznenadjenje rekao mi je da mu najvise kradu true bajpas pedale, i odma mi ih je sve doneo da vidom sta je sa njima, i ja sam prvo pomislio na prekidac i na takve gluposti ali kad ih je doneo i kad sam probao kod mene na ampu gle cuda nema nikakvih problema.ja mu lepo vratim pedale i napravim mu jos jedan bajpas posto sam pomislio da dolazi do curenja sa milemnijum bajpasa i zamisli i sa ovim mu se javlja isti problem. Onda je covek promenio kablove i stavio neke stare kablove od po 5 metara umesto patch kablova i problem je nestao.guv'nor wrote:Pa, svako od nas čuje određene stvari na sebi svojstven način i doživljava iste onako kako mu to odgovara.(ala sam se izdijarejisaomajtimika wrote:ne razumem o cemu se radi sta verujes sta fuzz ne kontammada logično tek sledi...)
Zbog toga ne želim da diskutujem ili pominjem koliko se gubi ili dobija visokih frekvencija, ovoga ili onoga. Mada, ekstremno lepo se može čuti koliko Dunlop-ov true-bypass "krade" tona, ako ste u mogučnosti da povežete dva u lancu (ko je ugasio visoke!?).
U tom trenutku u pomoć dolazi FuzzFace ili, u mom slučaju, Fulltone '70!
Nisam preterano iskusan sa ostalim tipovima fuzzeva (Benderima i sl.) tako da ostajemo samo na FuzzFace dizajnu.
Bitno je da napomenem da fuzz koristim kao "non-stop-uključenu" pedalu(dosta ljudi je koristi samo kao "Ide solo-uključi, gotov solo-isključi"), koja se, iako je Si fuzz, savrseno čisti ili prlja kontrolom vol potenciometra, sve dok fuzz pot na pedali nije na samom maximumu. Kada je fuzz pot na maximumu, zvuk se nikada ne očisti do clean-a, ali se zato dobijaju razni nivoi drajva.
U svim ostalim slučajevima (pogotovo kada je fuzz pot na 4 sata, otprilike) kontrolom vol potenciometra se mogu dobiti nijanse od potpunog klina, preko akustika-eq klina, blagog lampaškog drajva, jačeg lapmaškog drajva, pa sve do full-on fuzz zvuka.
Ali, sve to važi samo kada je fuzz odmah posle gitare (tj. prvi u lancu) ili kada ispred njega stoje SAMO true-bypass pedale!
Nije bitno koliko je dobar-kvalitetan-skup bafer ili koliko malo neka pedala krade zvuka svojim "true bypass-om" - ako ima nekih promena u tonu, tj. ako se pedala ispred fuzza igra sa signalom koji dolazi iz gitare, ma koliko minijaturno to bilo, Fulltone '70-ka totalno "poludi", ponaša se kao da u nju ulazi nenormalna količina boosta, odbija da sarađuje i nikako ne želi da "čisti" zvuk, kao što bi to radila kada gitarski signal neometano dolazi do nje.![]()
Eto, tako ja koristim '70 kao true bypass tester, da ne bih morao da se oslanjam na svoje trošne uši.![]()
BTW and For The Record, nisam neki preterani poklonik true bypass-a, ali zbog određenih stvari, lepo ga je imati u početku lanca.
da napomenem da je imao jako kvalitetne kablove sa bezveze dzekovima koji su mu pravili problem, ovo se nije primetila sa pedalama koje nisu pravi bapas zato sto je bafer na pedalama resavao problem.
ljudi uzimaju kvalitetne true baypas pedale i skupa pojacala i jos skuplje gitare i sve to poveziju kablovima od 200 dinara i to je u najcescem slucaju uzrok vecine takvih problema.