PITANJE Izrada gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

metalni_head

PITANJE Izrada gitare

Post by metalni_head » 13 Apr 2009, 22:24

evo ljudi, posto vidim da ovdje ima onih koji su pravili gitare (svaka cast momci), da vam uputim jedno pitanjce. naime, prije neki dan sam sjedio sa tatom i pricao nesto oko gitara i dosli smo na temu kako napraviti gitaru. naime, moj tata raspolaze kako sam ja skontao, lijepim primjercima drveta (orah, joha/jova, javor itd, koji se suse preko dva'es godina), pa smo dosli na ideju da nas brat, tata i ja to odradimo rucno. sto se tice tipa gitare radio bi ultra neck thru, a kada je u pitanju oblik mislio sam raditi nesto kao chuckov stealth pa me sad zanima koju kombinaciju drveta da uzimam, sta za tijelo, sta za vrat, i da, iz dalmacije cu dobiti dasku ruzinog drveta koju cu stavljati na vrat. sto se tice ostalih specifikacija, hmmm, jumbo frets, obicna kobilica, steznik za zice na glavi, dva humbuckera (kontam emg zviznut ili dimarzio) i to je to.

sta mislite? i da, moj tata nije profesionalni stolar ali vec trie's i kusur godina bavi se stolarstvom kao hobijem i raspolaze masinama i slicnim aparatima za ovu rabotu koju planiramo napraviti, a svakako cemo traziti i savjete profesionalnih stolara itd.

eto, izlozio sam ideju, koja ce nadam se, ako Bog da ugledati svjetlo dana, pa me sad interesuje sta vi mislite o tome, imate li nekih savjeta, neki sajt na netu gdje imaju mjere gitare, shema za elektroniku, koje magnete da stavim itd?

:roll:

mislim_stvarno

Re: PITANJE Izrada gitare

Post by mislim_stvarno » 13 Apr 2009, 22:42

Tvoje pitanje mi se cini kao da hoces da ti neko sa foruma kaze kakvu gitaru da pravis od cega i sa kakvim specifikacijama, a mislim da bi trebao to sam da odlucis.Znaci trebalo bi da znas kakav zvuk hoces, kakve ti se gitare svidjaju i sl.

S obzirom da hoces stealth, verovatno te zanima metal, a za to je uvek dobra kombinacija mahagony telo sa vratom od mahagonia ili javora, sa dva hum-a, string-through body ako se ne lozis na floyd...

Na sajtovima EMGa i Seymour Duncan-a imas seme za sve moguce kombinacije magneta.

Sad, postoji tema na forumu o orahu kao materijal za gitaru pa bi mogao to da pogledas, oko tog izbora ja ne mogu nista da ti kazem.

Ako neko od ovih graditelja ima neki sajt sa blueprintovima gitara ili nesto tako mogao bi da ostavi link. :ziveli:

Aj pa sa srecom u izgradnji... :ziveli:

metalni_head

Post by metalni_head » 13 Apr 2009, 22:59

mislim_stvarno wrote:Tvoje pitanje mi se cini kao da hoces da ti neko sa foruma kaze kakvu gitaru da pravis od cega i sa kakvim specifikacijama, a mislim da bi trebao to sam da odlucis.Znaci trebalo bi da znas kakav zvuk hoces, kakve ti se gitare svidjaju i sl.

S obzirom da hoces stealth, verovatno te zanima metal, a za to je uvek dobra kombinacija mahagony telo sa vratom od mahagonia ili javora, sa dva hum-a, string-through body ako se ne lozis na floyd...

Na sajtovima EMGa i Seymour Duncan-a imas seme za sve moguce kombinacije magneta.

Sad, postoji tema na forumu o orahu kao materijal za gitaru pa bi mogao to da pogledas, oko tog izbora ja ne mogu nista da ti kazem.

Ako neko od ovih graditelja ima neki sajt sa blueprintovima gitara ili nesto tako mogao bi da ostavi link. :ziveli:

Aj pa sa srecom u izgradnji... :ziveli:

pa da, idem na to da mi neko ko ima iskustva sa pravljenjem gitara i ko se razumije u to, da mi predlozi koja bi recimo bila dobra kombinacija drveta za tijelo a koja za vrat.
sto se tice muzike, technical thrash metal, znaci humbuckeri definitivno ;)

oboss

Post by oboss » 14 Apr 2009, 09:44

prvo da te podrzim u ideji da izradis svoj primerak gitare jer , po meni, kada se prvi put upustis u tu avanturu muziku ces dozivljavati potpuno dugacije i dublje i kada je sviras i kada je slusas. mislim da ti je trenutno najbitnije da se iznacitavas sto vise informacija sa ovog i slicnih foruma i da definises kakvu gitaru zelis. to je ono sto moras samo ti i tu ti nema pomoci sa strane. onda treba da pokupis sve moguce informacije o toj vrsti gitare s zvaniocnih sajtova i raznih foruma. usput ces dosta toga i teoretski nauciti o gitarama uopste.
evo ti jedan link za pocetak sa raznim planovima http://www.projectguitar.com/ref/adv/index.htm
i jos jedna stvar ako radis ovo iz ljubavi i radoznalosti ok ali finansijski nije nimalo jeftin sport ukoliko zelis da ubodes i kavalitet. u svakom slucaju podrska i dobrodosao u klub

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 14 Apr 2009, 09:49

Najčešća drva za telo su mahagoni (Gibson, PRS...), jasen, jova, javor (Fender...), a za vrat mahagoni i javor. Možeš koristiti i orah za telo i vrat takođe. Finger-board se najčeće pravi od rosewood-a (palisander) i javora.

Malo je teško odgovoriti ti na pitanje tačno jer možeš i da paviš laminirano telo (da ga sklapaš od 2-3 vrste drveta). Pošto vidim da se zanimaš za metal gitaru ne bi trebalo da pogrešiš ako koristiš mahagoni (ukoliko ga imaš) i za telo i za vrat i staviš rosewood fingerboard. ali molim te pokušaj da budeš još malo precizniji da bi mogli da ti pomognemo.

metalni_head

Post by metalni_head » 14 Apr 2009, 15:27

evo, znaci, tata raspolaze sa komadima oraha, jove i javora, a iz dalmacije ce doci i ruzino drvo (daska), jbg, mahagonija nema, a od navedenih primjeraka oraha ima najvise a ovo ostalo je nesto sitno, pa sam ja kontao da radim tijelo od oraha i mozda da njega jos nalijepim javora, a vrat orah+ruzino drvo. gitara ce sluziti za sviranje metal muzike, konkretno idem da narezem stealth model na kojem je svirao chuck schuldiner iz death-a. eto, pokusao sam biti precizniji, nadam se da sam vam pomogao.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 14 Apr 2009, 19:27

Ja ne znam da li je telo te gitare iz dva dela (donji deo i top), ali ako jeste onda ti je OK kombinacija orah i top od javora (tako sam i ja radio na svojoj gitari, imaš tu moju temu). Za vrat iskoristi orah takođe jer daje više basova i mislim da je pogodniji za metal gitaru u odnosu na vrat od javora. Rosewood za fingerboard i to ti je to, trebalo bi da bude dobra kombinacija. Ako na sve to staviš i dobre magnete verujem da ćeš biti zadovoljan... :D

Puno sreće i ako ti treba pomoć slobodno pitaj ovde.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 14 Apr 2009, 19:49

Otkud iz Dalmacije?
Nisi napisao odakle si pa pitam.

Da ja imam neke veze sa Dalmacijom, a zanima me gradnja instrumenata, posetio bih ovog ciku:
http://www.nado-guitars.com/index_en.php

metalni_head

Post by metalni_head » 15 Apr 2009, 00:46

sirac-šunka wrote:Otkud iz Dalmacije?
Nisi napisao odakle si pa pitam.

Da ja imam neke veze sa Dalmacijom, a zanima me gradnja instrumenata, posetio bih ovog ciku:
http://www.nado-guitars.com/index_en.php

hehehe, pa iz dalmacije ;)
ma iz sarajeva sam, ali moji imaju dosta poznanika i prijatelja u dalmaciji pa ce se nesto srediti da dobijem tu dasku :)

metalni_head

Post by metalni_head » 15 Apr 2009, 00:51

NikolaNis wrote:Ja ne znam da li je telo te gitare iz dva dela (donji deo i top), ali ako jeste onda ti je OK kombinacija orah i top od javora (tako sam i ja radio na svojoj gitari, imaš tu moju temu). Za vrat iskoristi orah takođe jer daje više basova i mislim da je pogodniji za metal gitaru u odnosu na vrat od javora. Rosewood za fingerboard i to ti je to, trebalo bi da bude dobra kombinacija. Ako na sve to staviš i dobre magnete verujem da ćeš biti zadovoljan... :D

Puno sreće i ako ti treba pomoć slobodno pitaj ovde.

pa da, tako sam i kontao (top od javora i bottom od oraha) ali sam razmisljao i o varijanti da cijelu gitaru uradim od oraha, znaci tijelo, vrat i naravno fretboard od ruze ali otom/potom, a sto se tice magneta, eh tu sam u dilemi, kontam ili jedan DimarzioX2N humbucker da stavim na bridge, ili, druga varijanta, EMG 81 i 85 zajedno (jedan na neck drugi na bridge), i obicna kobilica naravno, volume knob, tone-nema, znaci jednostavno a mocno da bude.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 15 Apr 2009, 11:31

Ako ti je telo bez topa možeš onda celo od oraha. Za magnete će morati neko drugi da ti pomogne, ja nisam baš najbolje upućen... :)

metalni_head

Post by metalni_head » 15 Apr 2009, 16:30

NikolaNis wrote:Ako ti je telo bez topa možeš onda celo od oraha. Za magnete će morati neko drugi da ti pomogne, ja nisam baš najbolje upućen... :)

pa sad mi se ta varijanta bez topa vise mota po glavi jer kontam, ovo mi je prvi put da radim nesto ovako a za top bi morao lijepiti a tu dodatno treba razmisljati o ljepilu i dodatnom riziku "neuspjelog lijepljenja" i "supljina", a puno mi je jednostavnije odraditi tijelo bez topa, znaci, zalijepiti dva komada oraha i onda kasnije iskruziti tijelo, samo jos moram prostudirati kako se radi neck-thru vrat.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 16 Apr 2009, 12:05

Da li baš hoćeš neck-thru ili set-in neck?

metalni_head

Post by metalni_head » 16 Apr 2009, 13:48

NikolaNis wrote:Da li baš hoćeš neck-thru ili set-in neck?

neck-thru

Santana

Post by Santana » 16 Apr 2009, 14:22

ali onda ce da bude interesantno ako hoces da sklopis telo od dva parceta oraha po sredini.
bice tesko za neck-through body

Post Reply