Bass oprema!!!

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Aca

Re: Bass oprema!!!

Post by Aca » 14 May 2009, 19:02

Jos nesto nasao sam ovu Ibanez srx350-nt za 320 evra...
http://www.mitros-music.com/products/28 ... _Guitar/1/
Tako da necu dati 370 evra i imam 50 evra vise... :D :D :D

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 14 May 2009, 20:10

Probaj sve gitare, pa odluči, vidi koja ti najviše leži na licu mesta. Sve gitare koje si linkovao su prilično različitog dizajna i koncepta.

Laney-a sam ti preporučio zato što je odnos cena/performanse/kvalitet (a naročito sa ovim popustom) super. I dodatna snaga će ti sigurno dobro doći kasnije, a naposletku ako baš misliš da ti je mnogo ti izaberi slabijeg Laney (no šta ćeš sa ostatkom novca, eto novog problema :o ).

Fender Rumble sam svirao na nekoliko svirki i zadovoljavajuće, prilično izdržljivo i onako baš za rokačinu. Verziju od 100w sa dve desetke sam malo probao u Mitrosu i ono mi je bilo prilično ok, a sigurno je i versatilnije nego verzija sa jednom petnaesticom. (Mada možda ti sve to malo probija budžet.)

Ma generalno 100w ti je sasvim ok investicija i za kasnije. Bolje idi na veću snagu ako ostane još para.

Pogledaj i ove novije slabije Nemesis-e.

Behringer pedala bi te prilično malo koštala.

EsoX

Post by EsoX » 17 May 2009, 14:13

Mislim da trenutno za 600e mozes uzeti oremu koja ce zvucati sasvim solidno.. kad se preracunam i moja oprema odprilike toliko kosta, a zadovoljan sa njom!

Ja sviram Peavey Grind NTB koji sam konvertovao u fretless. Pre kupovine ovog bassa obisao sam sve prodavnice i probao gotovo sve baseve u cenovnom randu do 450-500e i zvuk ovog bassa mi se najvise svideo. Cena mu je oko 350e, tako da ti se uklapa u budzet!

U mitrosu su na popustu bila (a pretpostavljam da su i jos uvek) Behringer BXL pojacala, a posto sam u to vreme gledao neko manje pojacalce uzeo sam svoj bass i otisao da probam i njih. Prvo sam probao BXL1800A koje je kostalo oko 15.000-16.000din i svidelo mi se, mada definitivno nema 180w nego otprilike upola od toga, ali je zbog niske cene bilo odlicna ponuda, na zvuk nisam imao preterane zamerke i svideo mi se. Jedina dilema je bila da li ce mi ovo pojacalo biti dovoljno glasno da sa njim bez problema odradim svirku. Tako da sam probao i je najvece pojacalo iz serije BXL3000 u obe verzije sa obicnom i aluminijumskom membranom, a posto su bila svega 30-40e skuplje ipak sam se opredelio za BXL3000A koje kostalo nesto preko 19.000din! BXL1800 i BXL3000 imaju 2 kanala, jedan klin i jedan na kom mozes da namestis neki drive, 7 band graphic EQ, kompresor i ultrabass efekt, a uz pojacalo dobijes i footswitch, kojim mozes prebacivati sa jednog na drugi kanal i ukljucivati ultrabass po potrebi, tako da ti za pocetak ni nece trebati neka pedala. Mislim da za 200e tesko da ces naci glasnije pojacalo od ovog, a sto se zvuka tice... dva puta sam ga nosio na probu sa bendom i svima nam se mnogo vise svideo zvuk mog basa u kombinaciji sa ovim behringer pojacalom nego na trace eliotu koji se nalazi u prostoriji u kojoj vezbamo i na kom sviram poslednje 3 godine, mada je na traceu zakljucan EQ!

Cope

Post by Cope » 17 May 2009, 15:33

Za 600 evrića može da se sastavi jako lep komplet, naravno ako deca nisu besna :)
Ima toliko solidnih polovnih sprava na tržištu da samo treba malo strpljenja i pretrage...

malisha
MF veteran

Post by malisha » 17 May 2009, 16:41

EsoX wrote:mada je na traceu zakljucan EQ!
kako to mislis zakljucan?

Cope

Post by Cope » 17 May 2009, 18:09

malisha wrote:
Vrlo prosto, verovatno je samo premošćen prekidač za EQ...
a vrlo dobra prevencija kad dođe inventivni omladinac na probu i otpanji svih osam klizača na +15dB, da vidi da li će možda tako bolje da mu svira Jolana :metal:

Ps. Kupite sopstveni EQ modul :lol:

EsoX

Post by EsoX » 17 May 2009, 19:20

malisha wrote:

Preko klizaca na EQ se nalazi plasticna plocica tako da ne mozes da ih pomeras.. razlog ovome je verovatno upravo ovaj koji je Cope naveo, i razumem vlasnika studija ali opet sa ovim je pojacalo dosta "osiromaseno"... mada svaki iole bolji procesor ima neki vid EQ-a na kom je moguce regulisati bass middle i trebe, ali to svakako pruza mnogo manje mogucnosti nego 7, 9 ili 11 band EQ koji se nalazi na pojacalu :)

Cope

Post by Cope » 17 May 2009, 20:17

EsoX wrote:
malisha wrote:

Preko klizaca na EQ se nalazi plasticna plocica tako da ne mozes da ih pomeras..
Hahahaha, brnjica ko za kuče :) Kakav šaban, pa ima da se kupe bravice prekidači za poker aparate, i samo je povežeš na taster za EQ, pošto Trace ima taj taster, i uključuješ po potrebi ko gospodin čoek :)

malisha
MF veteran

Post by malisha » 17 May 2009, 21:48

Haha, da ne verujes! Mada ne znam da li bi stavljao Trace u studio... Ja imam Trace i imam taj doticni prekidac. A ovo sa brnjicom :ziveli:

EsoX

Post by EsoX » 18 May 2009, 01:36

... pazi moje misljenje je da ako vec hoces da zakljucas EQ da se nedrnda da je ovo sa plocicom najbolje resenje.. jer tako niko nece drndati potenciometre pa posle pola probe shvatiti da nerade.. i nece cimati gazdu da mu otkljucava... mislim da je dosta bilo dosta reci o ovom zakljucavanju pa da se vratimo na temu :D

Aca

Post by Aca » 18 May 2009, 21:24

Cope wrote:Za 600 evrića može da se sastavi jako lep komplet, naravno ako deca nisu besna :)
Ima toliko solidnih polovnih sprava na tržištu da samo treba malo strpljenja i pretrage...
Sto se tice polovnih spravica, nikad nisam, a ni sad nemam poverenja u njih, ja verujem samo u novo i provereno...a i da ima neku garanciju... :D

Aca

Post by Aca » 18 May 2009, 21:36

EsoX wrote:Mislim da trenutno za 600e mozes uzeti oremu koja ce zvucati sasvim solidno.. kad se preracunam i moja oprema odprilike toliko kosta, a zadovoljan sa njom!

Ja sviram Peavey Grind NTB koji sam konvertovao u fretless. Pre kupovine ovog bassa obisao sam sve prodavnice i probao gotovo sve baseve u cenovnom randu do 450-500e i zvuk ovog bassa mi se najvise svideo. Cena mu je oko 350e, tako da ti se uklapa u budzet!

U mitrosu su na popustu bila (a pretpostavljam da su i jos uvek) Behringer BXL pojacala, a posto sam u to vreme gledao neko manje pojacalce uzeo sam svoj bass i otisao da probam i njih. Prvo sam probao BXL1800A koje je kostalo oko 15.000-16.000din i svidelo mi se, mada definitivno nema 180w nego otprilike upola od toga, ali je zbog niske cene bilo odlicna ponuda, na zvuk nisam imao preterane zamerke i svideo mi se. Jedina dilema je bila da li ce mi ovo pojacalo biti dovoljno glasno da sa njim bez problema odradim svirku. Tako da sam probao i je najvece pojacalo iz serije BXL3000 u obe verzije sa obicnom i aluminijumskom membranom, a posto su bila svega 30-40e skuplje ipak sam se opredelio za BXL3000A koje kostalo nesto preko 19.000din! BXL1800 i BXL3000 imaju 2 kanala, jedan klin i jedan na kom mozes da namestis neki drive, 7 band graphic EQ, kompresor i ultrabass efekt, a uz pojacalo dobijes i footswitch, kojim mozes prebacivati sa jednog na drugi kanal i ukljucivati ultrabass po potrebi, tako da ti za pocetak ni nece trebati neka pedala. Mislim da za 200e tesko da ces naci glasnije pojacalo od ovog, a sto se zvuka tice... dva puta sam ga nosio na probu sa bendom i svima nam se mnogo vise svideo zvuk mog basa u kombinaciji sa ovim behringer pojacalom nego na trace eliotu koji se nalazi u prostoriji u kojoj vezbamo i na kom sviram poslednje 3 godine, mada je na traceu zakljucan EQ!

Ne znam Razmislicu oko Peavey Grinda,jeste on dobar ali je najvise cenim Ibanez, meni je Fender za Ibanez mala beba...
A Sto se tice pojacala sad ste me skroz zbunili vise ne znam koje cu...Ali meni nije bitno jacina pojacala,ne treba meni 180w,nego 80w...eventualno 100w...

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 18 May 2009, 22:24

Aca wrote:
EsoX wrote:Mislim da trenutno za 600e mozes uzeti oremu koja ce zvucati sasvim solidno.. kad se preracunam i moja oprema odprilike toliko kosta, a zadovoljan sa njom!

Ne znam Razmislicu oko Peavey Grinda,jeste on dobar ali je najvise cenim Ibanez, meni je Fender za Ibanez mala beba...
A Sto se tice pojacala sad ste me skroz zbunili vise ne znam koje cu...Ali meni nije bitno jacina pojacala,ne treba meni 180w,nego 80w...eventualno 100w...
један мали савет:
никад, али никада немој имати предрасуде што се тиче опреме. не кажем и ја волим ибанеза више него фендера, ал кад сам пробао један џез бас опаметио сам се. зато је златно правило: пробај сваки бас.

EsoX

Post by EsoX » 19 May 2009, 01:39

Шмајсер wrote:један мали савет:
никад, али никада немој имати предрасуде што се тиче опреме. не кажем и ја волим ибанеза више него фендера, ал кад сам пробао један џез бас опаметио сам се. зато је златно правило: пробај сваки бас.
Upravo tako, stvarno mislim da ne treba imati predrasude prilikom izbora intrumenta i opreme, sto vise baseva probas lakse ce ti se biti odluciti pod uslovom da znas kakav zvuk ganjas. U svakom slucaju bice ti se mnogo olakse dluciti nego citajuci postove i preporuke po forumima... U svakom slucaju mislim da ti je budzet dovoljan da uzmes pristojnu opremu koja ce sasvim solidno zvucati...
Aca wrote: Ne znam Razmislicu oko Peavey Grinda,jeste on dobar ali je najvise cenim Ibanez, meni je Fender za Ibanez mala beba...
Samo mala digresija vezana za pojacalo Behringer BXL1800 koje je deklarisano kao 180w ima realno snagu od recimo 90w, za probe sasvim dovoljno.

Bozha

Post by Bozha » 19 May 2009, 08:42

Шмајсер wrote:један мали савет:
Sve to stoji, ali ljudi koji kupuju prvi bas ni sami nisi sigurni sta traze i ne znaci im puno to kratko probanje po radnjama.
Doneses ga kuci, sviras, ucis, slusas, polako shvatis kakvom zvuku tezis, prodas, uzmes nesto bolje...
Ibanez je za to super. Solidno je uradjen, popularan i lako nadje drugog vlasnika.

(... i tako sve dok ne kupis Fendera! :lol: )

Post Reply