Jos jedna glupa tema...Pomozite pocetniku...

patak

Jos jedna glupa tema...Pomozite pocetniku...

Post by patak » 20 May 2009, 12:53

E ovako, molim dobre ljude ovog foruma ako mogu da mi pomognu...Naime, imam zelju da naucim da sviram gitaru (ono, nemam blage veze sa sviranjem...znam da odsviram sam pocetak crnog leptira i tako neke gluposti, ali u sustini nemam blage veze da sviram, a nisam nikada svirao nijedan drugi instrument, sto ce reci da o teoriji muzike ne znam nista, sem onog malo sto se uci malo u osnovnoj skoli [mada ni to nisam hteo da ucim xD])

E sad, nasao sam jednu staru gitaru (na njoj je cak negde i urezan datum "31.5.1980.") Sada, posto se ja ne razumem u gitare, ali ono, nikako, evo par slika, pa da mi vi kazete da li bih na ovoj gitari mogao da naucim da sviram, pa posle nekog vremena (tipa nekih pola godine, ili koliko god bude potrebno vremena) da kupim elektricnu... Naime kad sam bio mali, ja sam pokidao tanku E zicu i onaj deo od civije sto drzi zicu sa zupcanikom je ispao - izgubio sam ga... Na par mesta, gitara je izgrebana i to... Evo par slika, pa mi vi recite da li da kupim samo civije (za nekih 1000-2000 dinara) ili da kupim novu gitaru (za koju bas i nemam nesto puno para da dam...) Inace sto se tice ucenja, planiram da "uzmem" nekog profu...

Evo kako izlgeda:

Image

Evo ga vrat:

Image
Image

Evo je glava sa civijama (tacno se vidi koji deo nedostaje):

Image
Image
Image

Evo je rezonantna kutija (ili kako god da se zove xD ):

Image
Image
Image

E evo, ovo je valjda "marka" gitare (inace ako neko ne moze da procita, pise "Lark, Made In China" i nesto na kineskom:

Image

A evo mesto gde je malo izgrebana i to:

Image

I ovde ima neka "izbocina", ne znam sta je to, mozda cete vi znati...:

Image
Image

Inace, zice na gitari su nove, znaci da li da kupujem civije pa da ucim da sviram na ovoj pa onda na elektricnu, ili da ovo bacam, tj. da ostavim kao uspomenu staru 29 godina i da kupujem novu?

P.S. Cisto da napomenem da imam 15 godina, ali mislim da u ovoj prici to nije bitno ;)

Unapred zahvalan...

Historik
MF veteran

Re: Jos jedna glupa tema...Pomozite pocetniku...

Post by Historik » 20 May 2009, 12:58

Aj stavi sliku vrata, narocito onog dela blizu civija...Ne vidi se jasno, ali izgleda kao da je fretboard potpuno unisten na vise mesta, sto bi moglo da bude problem. Inace, sasvim je ok za pocetnika, pod uslovom da stavis nove civije (te na njoj su verovatno vec raspale) i da ti se istonira gitara.

patak

Post by patak » 20 May 2009, 13:19

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Evo, nadam se da cete moci odavde da vidite... Inace, ovo je nesto izlepljeno po vratu...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 May 2009, 14:33

U tu gitaru treba ulagati samo ako nemaš nikakvu drugu opciju na raspolaganju, i računaj da je sve što u nju uložiš poprilično zakopana para. Realno, šta god da radiš sa ovom gitarom, nikad to neće biti instrument vredan pažnje. Cenim da je i za učenje potreban koliko toliko pristojan instrument, daleko se teže uči na lošem instrumentu. Gitara za početnika nije po definiciji loša gitara, to je samo gitara u čiju je izradu uloženo razumno, sa idejom da neće nikad stići pod reflektore velike scene. Mogu na neviđeno da se kladim da bi ovom instrumentu trebao ozbiljan tretman samo da štimuje kako valja. Ukoliko na taj zahvat potrošiš pola cene nove početničke gitare, računaj da si bacio pare. A krpljenje olupine je puno iznenađenja, izgleda da treba samo neku sitnicu doterati, a završi se kao bolan, dugotrajan, i u odnosu na rezultat neviđeno skup poduhvat. Ne znam zašto se ljudi relativno lako odluče da olupinu auta teraju na otpad, a olupinu gitare stalno pokušavaju da vaskrsnu iz mrtvih. Baba neće postati devojka koliko god da joj španuješ kožu.

Sve pare koje si mislio da "sahraniš" u ovoj gitari štekuj za električnu i nećeš se pokajati.

Historik
MF veteran

Post by Historik » 20 May 2009, 19:03

+1 za Kristijanovo misljenje

Ja imam sentiment prema tim starim instrumentima, ali realno, za tvoje potrebe, bolje bi bilo da ides na neku drugu opciju. Za ovu gitaru bi morao da kupis civije (1500-2000din) i da je odneses nekom majstoru na oporavljanje vrata, kotiranje i toniranje, sto moze da kosta jos dodatnih 20ak evra. Za 40-50e mozes da kupis potpuno funkcionalnu polovnu akusticnu gitaru za pocetnika, za oko 100e mozes da kupis novu pocetnicku akusticnu, a za nekih 150ak evra mozes da uzmes pocetnicku elektricnu, ili neki od onih paketa sto se nude (gitara+pojacalo+kais+stalak+trzalice+kabl). A gitaru nemoj da bacas, nego je sredi nekad kad budes imao para a ne budes znao sta bi sa njima, mozda se prijatno iznenadis onim sto si dobio

ognjen93

Post by ognjen93 » 20 May 2009, 19:27

Nemioj je sredjivati!!!!!! Sto su vec rekli ostavi je za kasnije.
A sto se elektrike tice sacekaj jedno 1, 2 godine najmanje dok naucis da sviras, zavisi sta ti je namera, ako mislis da postanes ozbiljan tamburas izbegavaj elektricnu sto duze. Nemoj ovo sto sam ti rekao da gledas kao crveno slovo, radi sta mislis da treba. I da ako vec kupujes novu gitaru uzmi KLASICNU ne akousticnu gitaru, razvices daleko bolju tehniku, uostalom svaki pravi profesor ce plakati kad budes uzeo elektricnu(moj je lio suze :D ) u toj kategoriji imas yamahe c 40, bucklay, ibanez GA3NJP-AM, takamine g 124, pogledaj lepo i prvo po mogucstvu pozajmi od nekog gitaru na mesec dana da vidis da li stvarno zelis da sviras, puno mojih drugara je krenulo pa kad je videlo da nije bas tako lako... I onda sa tom(pozajmljenom) gitarom idi kod profesora pa njega saslusaj sta ima da kaze, ipak on zna bolje od nas :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 May 2009, 20:05

Pazi, kao neko ko svira 24 godina i ko je završio muzičku školu za klasičnu gitaru, moram da primetim da se sa većinom što si rekao ne slažem uopšte.

Ako ga interesuje klasična i latino muzika, onda ima svrhe da kupuje klasičnu gitaru. Ako ga ne interesuje, samo će kupiti gitaru s kojom brzo neće znati šta da radi, a tehnika koju stekne će da bude samo delimično upotrebljiva za sviranje električne gitare. Imam i klasičnu, i western, i električnu, i sviram ih sve, pa vrlo dobro znam šta su prednosti i mane raznih gitara, uopšte ne pričam napamet.

Taj pristup sa kupovinom klasične gitare, pa sa časovma kod profesora, pa sa kupovinom električne je idealan za neke zemlje sa perspektivom, gde se od poštenog rada pošteno zarađuje. Kod nas je to sasvim drugačije. Nije praktičan savet.

Na svakoj gitari može da se razvije pravilna, ali i potpuno pogrešna tehnika. Uopšte ne znači da će neko loše da svira ako odmah uzme električnu gitaru. To nije pogrešna gitara za učenje, samo je drugačija. Ako nekoga baš interesuje muzika koja zahteva električnu gitaru, i ne zanima ga drugačija muzika, nikako nije pogrešno da odmah uzme električnu gitaru. Ja uglavnom radim finger picking, ali način kako to radim na klasičnoj i na električnoj gitari nije ni blizu sličan, ni položaj ruke, ni angažovanost prstiju. Ono što sam učio u muzičkoj školi mi za električnu nije mnogo pomoglo, to su bezmalo sasvim različiti instrumenti. Zaista, teorijsko znanje mi je bilo od koristi, ali je tehnika sviranja toliko različita, da mogu reći da sam krenuo od početka kad sam prvi put uzeo električnu gitaru. Kontam ja profane koji brane svoju investiciju u obrazovanje, ali onaj ko hoće da ide baš njihovim stopama obično ide u muzičku školu, a kad se nekome privatno drže časovi, onda je ipak red da se povede računa o željama učenika, o onome što njega zanima. Moguće je naći srednje rešenje, ako je profesor voljan. Naravno da postoji onaj obavezni deo programa koji svaki pristojan profesor mora da predaje, ali je jako bitan faktor i ono šta polaznik na kraju želi. Ako nekoga uglavnom interesuje good ol' rock'n'roll sva je verovatnoća da će samo izgubiti volju da svira ako ga neko ganja sa Taregom i Sorom do beskraja i nazad. Ne moraju svi da sviraju klasičnu muziku, zar ne?

Ja i dan danas volim da sviram nešto od repertoara iz muzičke škole, ali sam svestan da ima ljudi kojima je to dosadno i za slušanje, a o sviranju da ne pričamo. Bitno je da svako zna tačno šta ga interesuje i da to sledi.

Klasična gitara ima osetno širi vrat, žice sa osetno manjom tenzijom i sa osetno manjim sustainom. Kad posle sviranja klasične gitare početnik uzme električnu, prvo se pogubi oko razmaka žica, maši kao blesav. Sustain čeličnih žica obično izaziva neko sitno pozadinsko brujanje kojeg nema na najlonsim žicama. Hamer on u pull off zvuče divljački jer je potrebna drugačija sila da se ista stvar uradi na najlonskim žicama. Žice se okidaju sa daleko većom silom nego što je potrebno. I tako redom... mnogo razloga da se početnik pogubi i da se pita šta je prethodnih godinu ili dve uopšte učio. Ako dajemo savete početnicima, red je da malo vodimo računa o konkretnim potrebama i željama ljudi koji traže savet.

ognjen93

Post by ognjen93 » 20 May 2009, 21:34

Dobro da kazemo da si upravu, ali sad pitanje je sta on zeli da svirucka drustvu, da se zeza ili da ozbiljno radi, skuplja bend radi autorske stvari.A to sto ljudi koji pocinju izgube volju kad ih uhvati grc od sake do ramena, kad drze bare malo duze vremena na klasicnoj gitari, i ne shvataju da je to za njihovo dobro.... pa onda izgube volju, a to sa masenjem zica ce brzo prevazici, ja kad sam presao sa klasicne na elektricnu, izgledalo mi je kao da letim, kao da sam mogao sve, nisam mislio u kontestu nagruvavanja brzine, vec snage u prstima, a ako neko ima volje svirace i na izlomljenoj gitari

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 May 2009, 22:18

Ako je do snage u prstima, još ako ti treba snage za western akustičnu, a vrat je kud i kamo sličniji vratu na električnoj, i žice su čelične. I nije tačno da se dobra tehnika može nabiti samo na klasičnoj gitari. Na klasičnoj gitari je nemoguće odsvirati mnogo toga što se kasnije dosta koristi na električnoj i western, recimo bending na najlonskim žicama zvuči više nego jadno, a zahteva nenormalno bendovanje žice da se istera samo pola stepena više. Uopšte, sviranje na čeličnim žicama je nešto sasvim drugačije, to se ne da izvući iz najlonskih žica. S druge strane, na western gitari ne možeš da stekneš dobru tehinku za sviranje klasične muzike, ali za nekoga koga interesuje električna gitara u budućnosti, daleko je smislenije da prelazi sa western akustične na električnu, nego sa klasične na električnu. Mislim, ovo je no brain situacija, i toliko je očigledno, da ne mogu da verujem da izaziva polemike :O.o:

sl0e

Post by sl0e » 21 May 2009, 03:25

Mislim da ne vredi ulagati u gitaru koju imas, pre svega zbog vrata - ne kapiram sta se desilo sa pragovima :|
Elem, ako si vec zainteresovan za kupovinu elektricne gitare nakon par naucenih stvari na ovoj, ne vidim zasto to ne bi ucinio u startu. Realno, pocetnicke gitare nikada nisu bile jeftinije i vec za 7-8-9 hiljada dinara mozes dobro da prodjes - naravno ako povedes nekoga ko ima iskustva - da bi odabrao komad.

Mislim da je od izuzetnog znacaja da kupis gitaru koja ti se dopada na oko :D. Ne znam kako ovo da objasnim, ali kontam da mene vise privlaci lepa gitara, jednostavno - zelim je vise u rukama. Nekome je to vazno, nekome ne, meni, eto, jeste :).

Dalje, ukoliko si spreman da ulozis 100 evra u kupovinu gitare, mozes da kupis osnovnu obicnu gitaru koja definitivno moze da ti pruzi mnogo. Primer: Bilo koja gitara + kabl od 250 din + Amplitube softver na kompu (recimo) + par drajvera = sati i sati zabave, gomila razlicitih efekata i zvukova. Da ne govorim o svirljivosti - vrat - kakav god bio, uzi je od vrata sa akusticne/klasicne gitare, samim tim je dosta lakse za sviranje.

I na kraju samo da napomenem da se ovih dana mnogo razmislja o buducnosti. Znam klince koji "sviraju" xy meseci i vec zele da prave bend ili whatever. Kakve god da su ti ambicije, mislim da je elektricna gitara mnogo bolji izbog. Ti sam prosudi...

Offtopic, moram:
ognjen93 wrote:A to sto ljudi koji pocinju izgube volju kad ih uhvati grc od sake do ramena, kad drze bare malo duze vremena na klasicnoj gitari, i ne shvataju da je to za njihovo dobro....
Mozes li da objasnis po cemu je drzanje barre akorda na klasicnoj gitari "opsta dobrobit". Sa ovim se apsolutno ne slazem. Svakako je opsta dobrobit ako zelis da bespotrebno mucis ruke. Ne kapiram zasto bi pocetnik sebe ogranicavao takvim instrumentom, kada moze da uzme elektricnu gitaru koja moze da mu ponudi mnogo vise.

I jos nesto - gomila klinaca koju vidjam da sviraju, sviraju tako sto drze prste ogranicene na taj barre akord na elektricnoj gitari. Ja recimo mislim da je mnogo bolji izbog drzati gitaru sa palcem preko - ako razumes sta zelim da kazem (palac preko E zice), jer takav nacin sviranja (po meni) nudi vise mogucnosti iz prostog razloga sto covek ima 4 slobodna prsta za akciju po vratu. Mislim da "profesori" gitare tako ogranicavaju ucenike, umesto da ih puste da sami koriste instrument onako kako im odgovara.

Izvinjavam se na offtopic-u.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 May 2009, 08:00

sl0e wrote:I jos nesto - gomila klinaca koju vidjam da sviraju, sviraju tako sto drze prste ogranicene na taj barre akord na elektricnoj gitari. Ja recimo mislim da je mnogo bolji izbog drzati gitaru sa palcem preko - ako razumes sta zelim da kazem (palac preko E zice), jer takav nacin sviranja (po meni) nudi vise mogucnosti iz prostog razloga sto covek ima 4 slobodna prsta za akciju po vratu. Mislim da "profesori" gitare tako ogranicavaju ucenike, umesto da ih puste da sami koriste instrument onako kako im odgovara.
Ovo je samo delimično tačno. Naravno da profesor mora da pokaže onaj najosnovniji, i uslovno rečeno "najškolskiji" način, to je dobra baza, a svako će i onako kasnije sam da pronađe svoje idealne hvatove, to ni jedan profesor ne može da te nauči. Osim toga, ko navikne u startu da mu stalno palac bude zakačen preko gornje ivice vrata, vrlo brzo dobije onaj položaj leve šake gde mali prst eventualno može da dohvati da svira na prvoj i drugoj žici i ćao. Da bi se optimalno koristili prsti leve ruke, početnik mora prvo da nauči gde to treba da stoji palac da bi dao istinski oslonac ostalim prstima, da savlada neku osnovnu tehniku. Da ne bude zabune, hvatam ja palcem i 5. žicu kad mi je zgodno, ali bacati drvlje i kamenje na profesore zato što te nisu učili "prljavim" tehnikama je ipak preterivanje. Rad sa profesorom je ipak samo lansirna rampa, a ono šta ćeš kasnije "u letu" da uradiš je samo do tebe. Ni jedan profesor te neće terati da krvlju potpišeš da nikad nećeš pomisliti da bilo šta odsviraš drugačije nego što ste radili kod njega na času.

patak

Post by patak » 21 May 2009, 09:59

Hvala svima na odgovorima i savetima!

sl0e

Post by sl0e » 21 May 2009, 10:59

Nisam bacao drvlje i kamenje u prethodnom post-u, samo sam istakao neko moje misljenje. Ako si pomislio da govorim u negativnom smislu zbog profesora u navodnicima, onda se ja izvinjavam, moja greska - nije trebalo tako da bude napisano :ziveli:

Inace, ono je zasnovano na mom dosadasnjem (skromnom) iskustvu sa profesorima. Iskustva koja sam imao su prilicno negativna - ali da mi treba dobar profesor - treba mi. Jednostavno znam da imam jednu veliku prazninu koju treba da popunim (prvenstveno sto se tice teorije; tehnike na akusticnoj gitari) a to ne mogu sam :)

ognjen93

Post by ognjen93 » 21 May 2009, 15:04

sl0e wrote:
ognjen93 wrote:A to sto ljudi koji pocinju izgube volju kad ih uhvati grc od sake do ramena, kad drze bare malo duze vremena na klasicnoj gitari, i ne shvataju da je to za njihovo dobro....

sl0e

Post by sl0e » 21 May 2009, 15:20

:roll:

Post Reply